Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
HammerSnake:
Takie pytanie. Dostałem pod choinkę książkę "Fundacja" Asimova i złapałem małego wtf widząc oczoj.... napis na okładce "część szósta". Te poprzednie książki to skok na kasę ( ja tam dobrze widzę kilku autorów wtf?) i najlepiej sobie zacząć od Fundacji?
ManganMan:
To jest właśnie Komercha.
Pan Asimov pewnie przewraca się w grobie widząc, co w Polsce się dzieje z jego Fundacją :(
A Fundacja jest o tyle świetna, że kiedyś w ramach ''liznięcia'' spróbowałem...chyba... ''Drugiej Fundacji'' z Mułem :D
LosBekoczoS:
Nietypowo zadam pytanie mozliwe ze ktos przypomi mi co za tytul miala ta ksiazka( moja slabosc do pozyczania ludziom ksiazek zbiera swoje zniwo >:( )
Postaram sie wypunktowac rzeczy ktore pamietam:
- Były bodajze 2 albo 3 tomy tej ksiazki
- W przyszlosci mozna modyfikowac swoje dzieci genetycznie, i pomimo watpliwosci etycznych lekarze pozwalaja na tworzenie dzieci ktore nigdy niespia ( dzieki temu sa super inteligetne itp ) operacja ta jest bardzo kosztowna.
- Jesli dobrze kojaze to dzieci te nazywano "bezsennymi" albo cos w tym stylu
- Dzieciaki(nastolatki/studenci trudno mi sobie dokladnie przypomniec) kiedy dorastaja sa otaczane coraz wieksza nienawiscia od ludzi "normalnych" tworza jakas tam organizacje.
- Wszystkie urzadzenia na swiecie napedzane sa "stozkami energetycznymi"
- Generalnie ludzkosc dzieli sie na Glosujacych i tych na kogo sie Glosuje. Wszyscy dzieki tanim sprzetom moga zyc sobie praktycznie nic nie robiac. ( ci na ktorych glosowali zapewniaja im wszystko)
- W bodajze ostatnim tomie( tego niejestem pewien ) ktos wypuszcza nanoboty rozbierajace elektronike , ludzie dostaja kuracje genowa dzieki ktorej moga zywic sie dzieki fotosyntezie..
Sorry za total chaos w opisie ale moze ktos sobie przypomni autorke i tytul ksiazek. :)
Ok po 3 godzinach kombinowania odnalazlem :D no ale zobaczymy czy ktos zagadke rozszyfruje :D
Calix:
Hiszpańscy żebracy Nancy Kress ::)
HammerSnake:
ktoś śledzi nowości? jest coś ciekawego do przeczytania?
aa i jak oceniacie zbiory opowiadań dotyczących Honorverse?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej