Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Dormio:
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 14:03:06 ---Tom piąty jak rozumiem czytałeś? Czy ignorujesz go bo Weber go nie napisał?
--- Koniec cytatu ---
Masz na myśli Exodus ? Czytałem w oryginale...
--- Cytat: Xarthias w Lutego 15, 2011, 14:19:56 ---A ta seria "Imperium Człowieka" - mógłby ktoś przybliżyć w kilku słowach?
--- Koniec cytatu ---
W kilku słowach ciężko, ale w kilku zdaniach:
Syn imperatorowej (jeśli dobrze pamiętam), będący którymś tam w kolejce, przypadkiem rozbija się na planecie. Planetka to taka kulka błocka która wstępnie została zakwalifikowana jako nadająca się do kolonizacji, ale z uwagi na wysoko rozwinięte życie wymagająca dalszych badań. Badań oczywiście nikt nie zrobił, a po awaryjnym lądowaniu okazało się, że miejscowe formy życia są mocno agresywne.
Na planetce mieszkają humanoidy (6 kończyn + rogi) na poziomie średniowiecza. Ekipa towarzysząca księciu składa się z kompanii kosmicznych marines oraz pani antropolog, czy raczej ksenolog oraz wiernego stewarda. W kolejnych tomach poznajemy przygody księcia który eskapadę traktuje jak safari, ale przy okazji hartuje sobie charakter. W ramach eskapady dokonuje błyskawicznego rozwoju cywilizacyjnego, a koniec końców podbija miejscowy port kosmiczny i wraca do domu. W ostatnim wydanym tomie ("Nas niewielu") poznajemy losy księcia po powrocie do domu, gdzie w wyniku intrygi zostaje nowym...
dobra dalej nie spoiluję.
Doom:
Jedni powiedzą rozbija inni powiedzą ze ląduje w promach szturmowych po tym jak jego statek po sabotażu napędu najpierw awaryjnie wyszedł z odpowiednika nadprzestrzeni i nie mogąc odlecieć z systemu zrobił kamikadze walkę z dwoma "pirackimi" krążownikami (wszystkie 3 statki w piach... eee znaczy w pył)
Dodajmy do tego że vip to czarna owca rodu panującego i istna drzazga w dupie dla eskortujących wojaków którzy zwyklych taktycznych zjadają na śniadanie (czarna owca czy nie obstawa jest z elitarnego pułku chroniącego pałac - takie quiens own w Honorce)
Seria bardzo mi się podobała chociaż jak na Webera jest niemiłosiernie krótka wszystkie 4 tomy swego czasu niosłem w kieszeniach spodni :P
Dormio:
Po grzyba spoilujesz ? Nawet nie dałeś spoiler space. ::)
--- Cytat: Doom w Lutego 15, 2011, 14:50:10 ---Seria bardzo mi się podobała chociaż jak na Webera jest niemiłosiernie krótka wszystkie 4 tomy swego czasu niosłem w kieszeniach spodni :P
--- Koniec cytatu ---
Poszukaj innych tytułów Johna Ringo, jak dla mnie mało w "Marszach" jest Webera, a sporo Ringo (wnoszę po lekturach innych tytułów).
Doom:
Jakoś loklni bibliotekarze za Ringo nie przepadają, cala jedna pozycja w calej sieci miejskiej jak ostatnio sprawdzałem :/
Dormio:
A oryginały nie wchodzą w grę ?
W wersji angielskojęzycznej masz w linku jaki podawałem w tej wiadomości:
http://www.eve-centrala.com.pl/forum/index.php?topic=7778.msg138515#msg138515
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej