Śmietnisko > Off Topic

Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...

<< < (27/71) > >>

Gregorius:
Pochłonąłem ją dosłownie w 4 dni. Niesamowicie wciąga i jednocześnie robi w mózgu niezłą wichurę. Głuchowski przeszedł samego siebie.

Tak, tak, piszę o drugiej jego post-apokaliptycznej książce "Metro 2034" Fantastyczna koncepcja. Myślałem, że będzie to kontynuacja a otrzymujemy zupełnie inną historię z niesamowitym podtekstem. Rok po przygodach Artema, metrem wstrząśnie coś zupełnie innego, niż Czarni. Potwór nadchodzi... a może już tu był ?

Gorąco polecam!

Ninja Edit :

Przy okazji chciałbym zaproponować coś jeszcze z naszego ogródka "Głowa Kasandry" Baranieckiego. Wgniata w fotel. Każde opowiadanie w zbiorze (ja mam taki z lat 80tych) utwierdza mnie w przekonaniu, że polska fantastyka była na bardzo wysokim poziomie (a może jeszcze jest ?)

Xeovar:

--- Cytat: Gregorius w Stycznia 24, 2011, 16:32:50 ---Przy okazji chciałbym zaproponować coś jeszcze z naszego ogródka "Głowa Kasandry" Baranieckiego. Wgniata w fotel. Każde opowiadanie w zbiorze (ja mam taki z lat 80tych) utwierdza mnie w przekonaniu, że polska fantastyka była na bardzo wysokim poziomie (a może jeszcze jest ?)

--- Koniec cytatu ---

QFT. Głowa Kasandry miażdży, do dzisiaj pamiętam tę historię.

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Herezja w Grudnia 21, 2010, 23:33:22 ---Ps. Napisz co Cię interesuje to może się wymienimy bo po co u mnie ma zbierać kurz jakaś książka jeśli kogoś innego ona ucieszy (sporo książek po moich rodzicach mi zostało do których nigdy nie zajrzę ];) bo ... nie te klimaty np.). Dodatkowo może to działać w drugą stronę przecież.

Swoją drogą co powiecie na taką właśnie inicjatywę. Wymianę nie odpłatną książek między ludźmi tym zainteresowanymi?

--- Koniec cytatu ---

Wracam do swojego pytania i apelu do ludzi tu zaglądających.
Nikt nie jest zainteresowany wymianą książek?

A aby to nie był taki kompletny off top to od siebie dodam książkę, którą dawno temu czytałem ale chyba po nią ponownie sięgnę autorstwa Harrego Rarrisona pod tytułem "Przestrzeni Przestrzeni".

ps. Po co warto sięgnąć na początek
Gra Endera czy Metro 2033 lub może Neuromancer?

Azbuga:
próbowałem przebrnąć przez metro 2033 ale to jest gniot straszliwy :) dotarłem do jakiś 2/3 ksiązki i podziękowałem zniesmaczony.

za to trafiłem ostatnio na coś bardzo dobrego. 2 tomy opowiadań "Retrospektywa" Georga R.R. Martina. Znanego głównie z rewelacyjnego cyklu fantasy "Gra o tron" i kontynuacji. Opowiadania są w klimacie SF i kilka jest naprawdę świetnych.

Z ciekawych staroci zbiór opowiadań Krzysztofa Kochańskiego "Zabójca czarownic" - doskonałe opowiadanie tytułowe i "Łyżwiarz"

Ulf Nitjsefni:
Właśnie skończyłem Davida Webera "Rafa Armagedonu". Polecam. Zaczyna się typowo jak dla Webera - space opera. Potem jest zmiana dekoracji i akcja dzieje się na planecie na poziomie rozwoju naszego XVII-XVIII wieku. Bardzo ciekawe szczególnie dla wielbicieli marynistyki. Dawno nie mnie tak nie wciągnęła żadna nowa książka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej