Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
C0VEN vs. NCDOT/PL oraz Goonswarm
Coritsikaela Enth:
Producenci mmo o stylu "biegam ludkiem z mieczem" ciągle nie mogą skleić ze w takich grach liczą sie zbalansowane rating pvp (arena + bg) oraz wielosobowe raidy pve dające "pogoń" za gearem. Questowanie, skilowanie, eksploracja to rzeczy drugorzędne. Ale czy to SWTOR, GW2 czy TESO wszędzie te same błędy... nie dają tego co przytrzymuje ludzi przy grach tego typu dlatego WoW mimo, że spada jakościowo w dół od czasu TBC to ciągle oferuje (mimo że na coraz niższym poziomie) te główne rzeczy i jest królem...3
A Eve to inna bajka... jedno co by mogło zastanowić to jak liczba wyglądałyby wykresy nie liczby aktywnych kont a liczby graczy - ludzi fizycznie grających.
Co do topicku - to niestety po tym co ostatnio odstawiła część c0venu (i nie są to ludzie na których zwyczajowo psioczyłem jak Rople o dziwo :) - jeszcze troche i zaczne Was przepraszać :P) i to, że w zasadzie nikomu dookoła nie przeszkadza zaistniała ostatnia sytuacja... to ja nie wiem jaki sens ma krytykowanie czy wyzywanie sie z ludzmi z NC bywającymi tutaj.
Bo jest to powoli krzyczenie samemu na siebie... przestawia mi sie tylko obraz węża zjadającego własny ogon...
[WILD5] Sheridan Philips:
Chyba ze wszystkimi grami tak to wyglądało, a na pewno z większością. W UO zaczęło się hardcore'owo, a skończyło na kitajcach i śmiechowym 3d kingdoms reborn, w którego nikt nie grał. WoW swego czasu oferował PvP porównywalne z tym w Eve. Też było kombinowanie z fitem, też dominowało solo, world PvP gdzie łowca szukał noobspawny. I wszędzie tendencja jest taka sama - graczy więcej, ale tej żyłki wokoło coraz mniej. W Eve szokują jeszcze liczby straconych dolców, dlatego po każdej dużej bitce jest szum w mediach, ale nikt już z zapartym tchem nie śledzi wielkiej polityki. Bo w zasadzie cały content nie jest już elitarny, wymagający. Każdy kto chce może zbudować matkę czy tytana, i to bez niebezpieczeństwa - bo przecie landlord przyleci w razie czego. Tylko po kiego teraz ta matka, skoro nie przedstawia ona żadnej wartości?
Gra jeszcze długo będzie oferowała zabawę. Może nie najwyższej klasy, pewnie nie to co 5 lat temu - ale zawsze.
sneer:
srednia ilosc kont / gracza w ostatnim czasie rosla ( choc nie wiem czy ten trend sie ostatnio tez utrzymywal bo chyba najsilniejszy byl jakis czas temu )
ilosc zalogowanych osób w ostatnim roku spadała
czyli w duzym przyblizeniu liczba faktycznych klientów ccp raczej spada i mozliwe ze nawet calkiem szybko
wyjdzie konkkretna konkurencja i faktycznie moze sie zrobic krucho
p.s. jesli wzrost aktywnosci na serwerze jest skorelowany z najwiekszymi blob walkami ...to trudno sie dziwic ze to tak wyglada i że inaczej nie bedzie niezależnie od tego jak am to będzie nie pasować
Coritsikaela Enth:
Eve ma to do siebie, że każdy chce od niej czegoś innego...
Jeden chce spokojnie grać i strzelać do krzyżyków w HI, drugi kopać i produkować i jarać się że zoptymalizował produkcje, trzeci handluje, czwarty chce milion killi - nie ważne jakich to mieszka w low i strzela sie na każdym rogu frytami, inny mieszka w WH, trzeci zbiera na matke i chce sie czuć panem wszechświata to dołącza do tych co chcą "rządzić nullem", ktoś inny lubi sam wsiąśc na 2 konta i poszukać walk solo - każdy znajdzie tu swój kawałek tortu - dlatego Eve ciągle trwa.
Tyle że mnie najbardziej jarałoby bycie częscią 30-40 osobowej zorganizowanej floty - bijącej sie na codzień z podobnymi flotami "szukającymi guza". I jarającego się z tego, że pokonaliśmy przeciwnika ogarem/fittingiem, albo wyciągającym wnioski z porażki i ciągnącym długie nocne debaty "czemu przegraliśmy".
Problem polega na tym... że środowisko gry i sam dev promuje nie każdy z tych rodzajów rozgrywki a tylko wąskie i wybrane... przez co reszta umiera. Mojego ulubionego rodzaju gry jestem w stanie dostać hmm... na chwile obecną 2x w msc? jak mieszkało bufu rok temu w Curse to 4-5x? Troche mało... i zniechęcająco w perspektywie graczy którzy NIE są ąż tak zafascynowani Eve jak ja (bo są nowi czy w miare nowi) a takimi co grają po 4-5 lat...
Doom:
--- Cytuj ---Co do topicku - to niestety po tym co ostatnio odstawiła część c0venu (i nie są to ludzie na których zwyczajowo psioczyłem jak Rople o dziwo
--- Koniec cytatu ---
Ja ide zrobić sobie popkorn i przygotować banhammera na dyskusję po Twoim poście, a Ty się weź rozpisz ze szczegółów :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej