Śmietnisko > Off Topic
SPACE - kosmos, future, astronomia i pochodne....
Pol Kent:
Tak, tak, Mona a ta trawka, próchnica i pozostałe warstwy gleby na tej jałowej pozbawionej atmosfery i życia skale to z pewnością dinozaury zostawiły jak się na niej załatwiały fafdziesiąt miliardów lat temu. Ehhh...zanim jak kretyn wkleisz obrazek zastanów się dlaczego na Marsie czy Wenus nie ma gleby próchniczej.
I dziwić się, że matury tak kiepsko idą... :'(
[BU FU] Karas:
ale za to jest gora pylu, ktory przy ewentualnym kontakcie z asteroida, zostalby zdjety. Generalnie przemawia do mnie koncepcja Glassa
FITTIpalti:
Moim zdaniem jest to wiadomość dla ziemian od "obcych" jasny punkt w centrum kratera reszta plamek przypomina układ piramid w Gizie ;)
GlassCutter:
Takie coś znalazłem na wiki:
Ten krater na Ceres jest duży więc mógłby się wpisywać w dolny rysunek.
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Lipca 02, 2015, 08:45:40 ---Ten krater na Ceres jest duży więc mógłby się wpisywać w dolny rysunek.
--- Koniec cytatu ---
Mógłby, ale... ja znawcą tematu kraterów uderzeniowych nie jestem, ale... kształt tego jest bardzo regularny, a obszary jasne nie są rozmieszczone równomiernie.
Ponadto w dolnym przykładzie Twego rysunku masz materiał stopiony otaczający centralne wyniesienie (z materiału macierzystego podłoża), którego najprawdopodobniej brak przy Ceres (brak wyraźnych oznak, co nie oznacza, że ich nie ma - po prostu ich możemy jeszcze nie rozróżniać).
Przyjmijmy, że uderzenie zdarło wierzchnią warstwę z pyłu i odsłoniło skałę macierzystą, a było na tyle słabe, że nie stopiło materiału wokół wyniesienia centralnego. Czym wobec tego są rozrzucone kierunkowo jasne obiekty na powierzchni krateru na Ceres ?
Przykładem górnego rysunku jest Krater Barringera:
Przykładem dolnego rysunku będzie Tycho na Księżycu:
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej