Eve Online > Przedpokój
Czy lecą z nami panie?
VonBeerpuszken:
--- Cytat: GlassCutter w Listopad 13, 2013, 12:45:05 ---Poczytaj lepiej po co oni tam poszli i jak wyglądała sytuacja polityczna w rosji.
--- Koniec cytatu ---
Wierz mi, czytałem, sporo materiałów sie naszukałem po tym jak dziadunio w chwili słabości zjechał Piłsudskiego (dobrze pamietał jego cudne rządy) i opowiedział o tych czasach i o tej awanturze.
Moge tylko powiedziec jedno, mieliśmy wtedy zajebistych fachowców od propagandy, do tej pory wszyscy w to wierzą.
I warto jeszcze zapamiętać jedną rzecz, historia zmieniana była juz niejednokrotnie, naprawdę warto wziąc to pod uwagę zanim zacznie sie bezkrytycznie wierzyć w wikipedię.
P.S: nasza "obrona" Europy przed "czerwoną zarazą" była dokładnie taka sama jak obrona świata przez złem przez amerykanów ;) Bronią tam gdzie jest ropa.
GlassCutter:
Czyli rewolucja bolszewicka była tylko sprytnie zorganizowaną propagandą Piłsudskiego? To faktycznie mieli dobrych ludzi od propagandy skoro do tej pory to się trzyma w kilku krajach. ::)
VonBeerpuszken:
--- Cytat: GlassCutter w Listopad 13, 2013, 12:56:54 ---Czyli rewolucja bolszewicka była tylko sprytnie zorganizowaną propagandą Piłsudskiego? To faktycznie mieli dobrych ludzi od propagandy skoro do tej pory to się trzyma w kilku krajach. ::)
--- Koniec cytatu ---
Glass... rewolucja była w 1917, wojna z bolszewikami w 1920...
Piłsudski nie miał w zamiaru pobijać Rosji i niszczyć bolszewizm, chciał troche ziem na wschodzie, nic więcej. Z tym że sie przeliczył myśląc, że skoro w samej Rosji sie wciąż miele to ma szansę... okazało się że aż tak sie juz nie mieliło i za wysokie progi na jego nogi. Wojna ta była bardzo niepopularna w narodzie, więc jak granat walnął w szambo, trzeba było jakoś ten naród zmotywować, mając też nadzieję że zachód sie nabierze i pomoże... ale zachód był tak zruinowany że miał inne problemy na głowie niż lokalna wojenka.
Rosja w tym czasie była tak rozbita i bidna że nie myślała jeszcze o ekspansji na zachód.
Swoją drogą, Hitler też twierdził że najeżdża ZSRR żeby powstrzymać komunizm ;D
EDYTA:
A skoro juz tak lubimy wikipedię:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_polsko-bolszewicka#Kampania_1919
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_polsko-bolszewicka#Kampania_1920
Warto zwrócić uwage na to kiedy ruskie się wkurwili i pogonili Piłsudskiego w strone Warszawy ;)
Coritsikaela Enth:
Flamewar, Moderator WTB...
serio przed kolejnym postem zawierającym po woreczku żółci i wylewającym głębie wiedzy historycznej przeczytajcie tytuł topicku...
@apropo Topic - potem sie dziwić że dziewczyn nie ma w mmo... jak wchodza na forum, chca poczytać o grze, patrzą czy inne babki też w to graja i czytaja takie posty ja tu jest na dzień dobry... - to sie nie dziwie że rezygnują ;P ja wymiękłem po pobieżnym przejrzeniu 3 postów z tej Waszej "dyskusji"
SokoleOko:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Listopad 13, 2013, 13:04:11 ---Glass... rewolucja była w 1917, wojna z bolszewikami w 1920...
--- Koniec cytatu ---
Rewolucja zaczęła się w 1917, ale skończyła się w 1922 - bo tyle trwała wojna domowa z Białymi
--- Cytat: VonBeerpuszken w Listopad 13, 2013, 13:04:11 ---Piłsudski nie miał w zamiaru pobijać Rosji i niszczyć bolszewizm, chciał troche ziem na wschodzie, nic więcej.
--- Koniec cytatu ---
Znów źle: walczyliśmy o polskie Wilno i Lwów, które były etnicznie polskimi miastami. Broniliśmy swojego terytorium. A co do do "ziem na wschodzie" - gdyby nie ciśnienie Rosji, to być może powstałaby tam wolna i niepodległa Zachodnioukraińska Republika Ludowa (wtedy "ludowa" znaczyło co innego niż w skrócie "Polska Rzeczpospolita Ludowa".
--- Cytat: VonBeerpuszken w Listopad 13, 2013, 13:04:11 ---Rosja w tym czasie była tak rozbita i bidna że nie myślała jeszcze o ekspansji na zachód.
--- Koniec cytatu ---
Lenin doskonale wiedział, że żeby jego projekt mógł przetrwać, Rosja nie może być jednym krajem komunistycznym. I liczył, że pokonanie Polski wystarczy do rozpalenia rewolucji w Europie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej