Śmietnisko > Off Topic
Chińskie opony dla samobójców
Isengrim:
--- Cytat: GlassCutter w Sierpień 08, 2013, 15:36:27 ---W sensie że nawet w Polsce nie ma takich kolein żeby te samochody same nie spierniczały na pobocze? :P
--- Koniec cytatu ---
Chciałbym, żeby w Polsce (albo gdziekolwiek w Europie) były takie drogi jak w Chinach.
SokoleOko:
Akurat w moim przypadku była to kwestia komicznie miękkiego zawieszenia przy 3-metrowym rozstawie osi. Takie auto nie bierze poprzecznych uskoków "po kolei", tylko "parami", w rezultacie udało mi się oderwać wszystkie 4 koła od nawierzchni. Odruchowo wcisnąłem hamulec i jak wylądowałem na zablokowanych kołach (ABS? A co to takiego?), to już był slide po całej szerokości jezdni - zatrzymałem się pod kątem 90 stopni do osi jezdni.
Nie mówiąc już o klimacie robienia biznesu z Chińczykami. Normalnie "jita local" :D
Isengrim:
--- Cytat: SokoleOko w Sierpień 08, 2013, 15:43:33 ---
Nie mówiąc już o klimacie robienia biznesu z Chińczykami. Normalnie "jita local" :D
--- Koniec cytatu ---
A to akurat prawda. :)
Goomich:
--- Cytat: GlassCutter w Sierpień 08, 2013, 15:36:27 ---W sensie że nawet w Polsce nie ma takich kolein żeby te samochody same nie spierniczały na pobocze? :P
--- Koniec cytatu ---
Yup.
Jan Morgenstern:
Nie wiem czym sie gosc kierowal, ale jeden z moich lokalnych konkurentow-mechanikow kupil sobie chinska kopie HiLuxa czyli pick upa szumnie nazwanego Great Wall. Wygladalo toto nawet podobnie do samochodu Toyoty ale tylko przez jakies 2 tygodnie. Pozniej odpal mu tylny zderzak-stopien. Taka z wygladu masywna metalowa czesc. Z rozmowy z wlascicielem wiem, ze on nie uderzyl w nic, niczego ciezkiego nie ladowal opierajac o ten zderzak. Po prostu w pewnym momencie zaczelo sie odginac w dol pod wplywem wlasnej masy i wylamywac uszy mocujace do nadwozia.
Chinskie opony powinny byc zakazane. Znacznie lepiej spisuja sie uzywane opony,nawet kilkuletnie. O ile na suchej nawierzchni roznice sa tylko widoczne ale nie szokujace to odrobina wilgoci na drodze powoduje bardzo czesto utrate kontroli nad pojazdem. Wiem to z wlasnego doswiadczenia, poniewaz mam okazje bardzo czesto jezdzic roznymi samochodami. Notoryczne jest uciekanie tylu samochodu nawet z opona o bardzo glebokim biezniku podczas pokonywania zakretow. Najprawdopodobniej winny jest sklad mieszanki uzytej do produkcji opon. Wzor bieznika Chinczycy moga sobie kopiowac z malymi zmianami,zeby ich nie zabroniono sprzedawac w EU. Ale z uwagi na ciecie kosztow sama opona jest wykonana w standardzie slynnych chinskich trampek. Przy hamowaniu piszczy ale samochod jedzie dalej :D Tak jak sie hamowalo na prakiecie na WFie w owych trampkach.
Straszne jest tez cos innego. Do niedawna wiekszosc niskiej jakosci czesci zamiennych nieoryginalnych pochodzila z Wloch. Obecnie coraz wiecej czesci w naszych samochodach jest Made in China. I to nie tanich zamiennikow ale oryginalnych czesci. Pomijajac ogolnie tragiczne projektowanie czesci i bezsensowne komplikowanie tak , aby byly one drogie ,nienaprawialne (do niedawna mozna bylo wymienic po prostu czesc a obecnie coraz czesciej wymieniamy caly modul/zespol) to teraz jeszcze dochodzi tragiczna jakosc wykonania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej