Śmietnisko > Off Topic
Chińskie opony dla samobójców
SokoleOko:
Dla zmotoryzowanych, test opon letnich w Auto Bildzie:
http://www.vulkanizerstvo-furlan.si/datoteke/test-letnih-gum.pdf
Na dole pierwszej rozkładówki, na czerwono, są wyniki opon chińskich dostępnych także w Polsce. Test dotyczył opon 195/65 R15 na Golfie V. Nie trzeba znać niemieckiego - podany wynik odniesiony jest do najlepszej opony w teście. Lewa kolumna - hamowanie 100 -> 0 na suchym asfalcie, prawa - na mokrym. Szare słupki to wyniki opon całorocznych (można na nich jeździć także zimą)
Generalnie - tragedia i katastrofa. Trzeba naprawdę być samobójcą, żeby kupić to chińskie badziewie. Różnica 13 m w drodze hamowania oznacza, że kiedy auto na oponie premium stoi w miejscu, ten sam samochód na chińskim szajsie leci jeszcze ok. 50 km/h. W uproszczeniu jest to różnica między zatrzymaniem się przed przejściem dla pieszych, a przerzuceniem pieszego przez dach.
Naicinh:
bo te chynskie to do driftowania sa
SokoleOko:
Lepiej kupić używki do tego ;)
Ale serio - chińska motoryzacja jest po prostu żartem. Miałem okazję jeździć wieloma takimi samochodami i słowo "tragedia" nie oddaje skali problemu. Nie chodzi tylko partaninę montażową i chamskie materiały ze śmietnika, ale przede wszystkim tragiczne prowadzenie się nawet w idealnych warunkach. Dość powiedzieć, że klona Hi-Luxa udalo mi się prawie przewrócić na dach przy 50 km/h na prostym, choć nierównym odcinku drogi.
Goomich:
Bo to są samochody na chińskie, anie polskie drogi.
GlassCutter:
--- Cytat: Mona X w Sierpień 08, 2013, 15:29:32 ---Bo to są samochody na chińskie, anie polskie drogi.
--- Koniec cytatu ---
W sensie że nawet w Polsce nie ma takich kolein żeby te samochody same nie spierniczały na pobocze? :P
--- Cytat: SokoleOko w Sierpień 08, 2013, 15:28:30 ---Dość powiedzieć, że klona Hi-Luxa udalo mi się prawie przewrócić na dach przy 50 km/h na prostym, choć nierównym odcinku drogi.
--- Koniec cytatu ---
Widziałeś test zderzeniowy ze smartem? :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej