Eve Online > Dyskusje ogólne

Falloff na rakietach?

<< < (6/6)

GlassCutter:

--- Cytat: Doom w Czerwiec 26, 2013, 20:43:37 ---Ja tam zawsze walę tak jakbym miał 10% mniejszy zasięg niż nominalny i nie mam takich problemów

--- Koniec cytatu ---
Ja też nie wale z zasięgu rakiet, po prostu zauważyłem coś o czym nie wiedziałem i postanowiłem wyjaśnić takie zachowanie mechaniki. Wykresów w oparciu o dane statystyczne rysować nie będę, chyba że komuś bardzo chce się liczyć trafienia, bo mi nie. Ale bardzo chętnie to potem bym wrzucił do matlaba, nawet podpowiem jak dokładnie mierzyć odległość na 200km :P Anyway z mojej strony to już chyba eot w tym temacie.

Leczymorda:
to może ja się odezwę
kązda rakieta ma 2 wartości na podstawie której możesz określic jej zasięg efektywny
- predkośc w m/s oraz czas lotu
- wartości zmieniają sie wraz ze wzrostem skili (np missile projection)
- rakieta w momencie wystrzelenia odlicza swój czas lotu ( zauważcie że nie wylatuje natychmiast tylko hmm wylatuje troszkę w lini prostej -> zatrzymuje się - zaczyna lecieć w kierunku celu w lini prostej)
- im większa wurzutnia/rakieta tym animacja trwa dłużej ( w przypadku podstawowego cruise missile tracisz 4,7 km na każda sekunde lotu modyfikowane przez twoje skile (btw na max skilach cruise popierdala wtedy 7km/s)
--> lauchery w formie wierzyczek obracaja sie w kierunku celu skracając czas potrzebny na dolo pocisku ( możesz sobie to ztestowac ustawiając ravka brzuchem do stacji na max zasiegu [ 4 lauchery beda zawsze trafiać]

Jakub Trokowski:

--- Cytat: GlassCutter w Czerwiec 26, 2013, 20:36:05 ---Jest nawet lepiej. Moje skille na sisi dają zasięg 193km, zrobiłem kilka podejść na różnych dystansach:

188km: 24/24, 24/24
190km: 15/24, 16/24, 7/24
192km: 24/24, 4/24, 18/24, 12/24, 7/24
194km: 16/24, 24/24, 24/24
195km: 18/24, 13/24
196km: 21/24, 5/24, 17/24
197km: 0/24, 0/24
201km: 0/24, 0/24

Co ciekawe salwy trafiają lub nie całymi seriami. Nie jest tak że to czynnik losowy dla każdej salwy, po prostu nagle któraś zaczyna trafiać i następnie n kolejnych również wchodzi.

Najwyraźniej rakiety również mają swego rodzaju falloff, mały bo mały, zachowujący się co najmniej dziwnie, ale jest.

--- Koniec cytatu ---
Na każdym z tych dystansów się zatrzymałeś czy leciałeś wolno od celu?

Ale widząc jak małe są różnice w odległości, zwailiłbym winę na połączenie 2ch rzeczy:
 - teraz rakiety lecą z wyrzutni a nie centrum statku: część traci parę kilometrów (jeśli mówimy o cruisach),
 - rakiety trafiają w różne punkty celu: i znów część rakiet walnie w te dalsze (efekt widoczny zwłaszcza dla dużych celów) tracąc kolejne parę kmów,
wg mnie razem to złozy się właśnie na te małą różnicę którą zauważyłeś.

GlassCutter:

--- Cytat: Leczymorda w Czerwiec 27, 2013, 09:27:14 ---to może ja się odezwę
kązda rakieta ma 2 wartości na podstawie której możesz określic jej zasięg efektywny
- predkośc w m/s oraz czas lotu
- wartości zmieniają sie wraz ze wzrostem skili (np missile projection)
- rakieta w momencie wystrzelenia odlicza swój czas lotu ( zauważcie że nie wylatuje natychmiast tylko hmm wylatuje troszkę w lini prostej -> zatrzymuje się - zaczyna lecieć w kierunku celu w lini prostej)
- im większa wurzutnia/rakieta tym animacja trwa dłużej ( w przypadku podstawowego cruise missile tracisz 4,7 km na każda sekunde lotu modyfikowane przez twoje skile (btw na max skilach cruise popierdala wtedy 7km/s)
--> lauchery w formie wierzyczek obracaja sie w kierunku celu skracając czas potrzebny na dolo pocisku ( możesz sobie to ztestowac ustawiając ravka brzuchem do stacji na max zasiegu [ 4 lauchery beda zawsze trafiać]

--- Koniec cytatu ---

Teorie wyssane z palca. To że graficznie tak to pokazali nie ma związku ze stanem faktycznym w obliczeniach. Rakiety zaiwaniają do celu zygzakiem, liczyłeś jaki ma to wpływ na ich zasięg? No i jakim cudem rakiety dolatują DALEJ niż zasięg wynikający z przemnożenia czasu lotu i prędkości? Wystrzeliwane są z większą prędkością niż maksymalna?

GlassCutter:

--- Cytat: Jakub Trokowski w Czerwiec 27, 2013, 10:01:58 ---Na każdym z tych dystansów się zatrzymałeś czy leciałeś wolno od celu?

--- Koniec cytatu ---

Stałem w miejscu.

--- Cytat: Jakub Trokowski w Czerwiec 27, 2013, 10:01:58 ---Ale widząc jak małe są różnice w odległości, zwailiłbym winę na połączenie 2ch rzeczy:
 - teraz rakiety lecą z wyrzutni a nie centrum statku: część traci parę kilometrów (jeśli mówimy o cruisach),
 - rakiety trafiają w różne punkty celu: i znów część rakiet walnie w te dalsze (efekt widoczny zwłaszcza dla dużych celów) tracąc kolejne parę kmów,
wg mnie razem to złozy się właśnie na te małą różnicę którą zauważyłeś.

--- Koniec cytatu ---

Mogłoby tak być tylko że jak napisałem wcześniej trafiały całe salwy i do tego seriami. Nigdy nie było tak żeby z całego magazynka trafiły powiedzmy salwy 3, 7, 12, 15, 17, 21 i 23, tylko wszystkie od 3 do 10 po czym znowu nic nie trafiało. Zawsze dmg wchodził taki sam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej