Śmietnisko > Off Topic
Podatek od gier online
HammerSnake:
yy, ale o co chodzi w tym topicu?
Przecież to normalne, że dochody trzeba opodatkować? Nagle wszyscy traderzy plexów przecierają oczy, czy skąd to zdziwienie ? Natomiast nad dosłownym tekstem tego newsa z portalu ekonomicznego, gdzie drugim tematem są ceny kiełbasek na grilla chyba nie nikt normalny nie zamierza polemizować? :P
Okropniak:
Wiesz - problem jaki mają jest taki że większość ludzi wyciąga kasę z gier nielegalnie - wbrew zasadom (jak w eve), stąd ktoś kto sprzedaje plex za żywą gotówkę musi to jakoś wyprać w realu żeby się do niego nie przyczepili.
( o ile coś się nie zmieniło w eve przepływ idzie w jedną stronę - płacisz i coś dostajesz w grze, działanie w drugą stronę było zabronione ).
W diablo które podawałem jako przykład jest to możliwe w każdym kierunku - i też mi trochę zajęło wytłumaczenie znajomym (nawet teraz są o ile wiem w pierwszej dziesiątce w Polsce - w swoich klasach - tak więc obracali i obracają itemkami za >250 Euro) że na legalu bez podatków mogą "ugrać" nieco ponad 3k PLN, powyżej powinni dopisać sobie do dochodów, a nawet jak jest poniżej i tak MUSZĄ umieścić dochód w zeznaniu podatkowym... ot takie nasze prawo.
Powoli ale jednak się nasze służby informatyzują - a jak jeszcze dobiorą się do kont bankowych i przepływów kasy to uwierzcie mi że niezależnie od przekrętów przy przetargach wystarczy jeden dobry bazodanowiec by znaleźć tysiące podejrzanych z podejrzanymi a nie wpisanymi w zeznania wpływami...
HammerSnake:
yy jak koleś sprzedaje plexy na allegro to jak to niby urząd skarbowy ma nie zauważyć, przecież us ma dostęp do baz allegro i programy same im wyrzucają niepłacących? Co tu prać jak są na widelcu? Zresztą czy ich legalność interesuje? To raczej ccp by musiało się zainteresować.
Okropniak:
Allegro zaczęli obserwować od niedawna (relatywnie) i skupili się najpierw na tych na których mogą najwięcej ugrać - czyli zarejestrowanych sprzedawcach, ze sklepami, z zarejstrowanym ZUS itp.
Do plexsiarzy dojdą niedługo bo coraz dłuższa łapa im się robi - i jak będziesz chciał kupić plex będziesz to musiał robić "na priv", czy przez TOR i bitcoin'y :)
CCP interesuje się od dawna i specjalnych ruchów w tym kierunku nie widać, w grze żeby coś się zaczęło zmieniać też musiał się zrobić bunt i strzelanie do pomnika (mnie już wtedy nie było - tylko słyszałem). Generalnie - jak problem (subiektywnie) jest dla nich mały nie ma sensu się interesować nadmiernie - ot karać jak się kogoś złapać ale bez nagonki z tyralierą...
SokoleOko:
--- Cytat: okropniaq w Czerwiec 12, 2013, 12:58:55 ---CCP interesuje się od dawna i specjalnych ruchów w tym kierunku nie widać, w grze żeby coś się zaczęło zmieniać też musiał się zrobić bunt i strzelanie do pomnika (mnie już wtedy nie było - tylko słyszałem).
--- Koniec cytatu ---
Jesteś mocno nie na bieżąco. Poczytaj devblogi ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej