Śmietnisko > Flamewar
C0ven Starcił Tytany
Jan Morgenstern:
Normalny czlowiek nie ma szczekoscisku i duposkretu z powodu braku nieszczescia innego przedstawiciela tegoz gatunku. To jest norma, cokolwiek vonBeerpuszken bedziesz twierdzil to moja norma jest mojsza :D Nie mam zamiaru nikomu wlazic gdziekolwiek ale az zal patrzec jak sie miotacie co poniektorzy, bo komus cos ukradli ale oddali. Nawet nie wyobrazasz sobie jak zalosnie to wyglada i jak zalatuje to polactwem. Wspolczuje sasiadom.
CCP zareagowalo jak zareagowalo. Tytany wrocily do wlasciciela. CCP nie zlamalo nawet na moment swoich wlasnych regul. Juz wczesniej zalinkowalem oficjalna wersje CCP odnosnie banow, wspoldzielenia kont, itp. Konta sa banowane do czasu wyjasnienia prawowitego wlasciciela. Po znalezieniu tegoz GM ocenia co sie stalo i jakie podjac kroki wg WEWNETRZNYCH REGULAMINOW CCP. Xeo dostal warna z tego co zrozumialem i nastepne udostepnienie komus konta to perma banan. CCP mialo poszlake, ze kradziez tytkow nie byla zwyklym przywlaszczeniem przez osobnika majacego regularny dostep. Z powodu uzytego raz nowego IP. W dodatku z tego co pisal Xeo osoby, z ktorych kont kase przelano spowrotem nie mialy "uprawnien' do logowania sie na tytany. Mozemy gdybac ale CCp zgodnie z wlasnymi WEWNETRZNYMI regulami zadecydowalo, ze tytany w liczbie 3 wracaja. Za 4 jedynie czesc kasy. Nie bylo zwrotu kasy za PODy, implanty, itp. Wiec C0ven kare poniosl tez. Tylko od nas niektorzy widza wybiorczo to co chca widziec. Wielka niesprawiedliwosc. Trzymam za Was kciuki, nie poddawajcie sie pokazcie CCP kto tu rzadzi nie placac juz wiecej abonamentu i nie logujac sie. Z tym ostanim zartowalem ale radzilbym wyluzowac i bardziej koncentrowac sie na wlasnej przyjemnosci z gry.
C0ven nie jest jedynym i nie ostatnim, ktory odzyskal szipy w takiej sytuacji. CCP potrafi rozroznic pomiedzy lekkim i powszechnym nagieciem przepisow a ordynarna kradzieza POZA GRA. W dodatku oni maja zarabiac, po to stworzona zostala CCP i po to istnieje EVE. CCP doskonale wie, jak wyglada sprawa z account sharingiem. Wie, ze bez tego wiele organizacji w grze nie istnialaby. Nie maja pomyslu jak to naprawic wiec stosuja stara wyprobowana metode - jesli cos dziala to nie ruszajmy tego. Czasem pogroza palcem, czasem postrasza ale poniewaz nie dzieje sie nikomu wielka krzywda to nie ma dramatu. W przypadku kradziezy ofiara i tak bedzie ukarana nawet bez banowania przez CCP. Osmieszenie, utrata zaufania, mniejsze lub wieksze straty finansowe.
Sam niedawno padlem ofiara scamu przy zakupie postaci. Gosc podal falszywe dane odnosnie implantow, ktore postac miala miec co zawyzylo cene postaci. Postac miala te implanty ale byly one w klonie w null i nigdzie w poscie o sprzedazy postaci nie bylo to podane. A powinno byc zgodnie z regulami Bazaaru. Chcialem zwrotu kasy, bo nie lubie jak mnie ktos robi w konia ale sama postac byla dokladnie tym czego szukalem. CCP poszlo mi na reke, klon zostal przeniesiony do highsec i moj nowy alt juz siedzi we wlasciwym klonie. Czy sprzedawca zostal zbanowany? Nie wiem, byc moze tak choc na pewno nie uszlo mu to bezkarnie. Zwlaszcza,ze ze skrzynki mailowej i petycji wynika,ze to niezle ziolko bylo. Czy ja jestem zadowolony? Tak, bo dostalem to co chcialem, choc CCP moglo po prostu cofnac transakcje i juz a ja znow musialbym zmarnowac troche czasu szukajac nowego alta. Czasem decyzje GMow doprowadzaja mnie do bialej goraczki, ale ma to miejsce wtedy kiedy GM wali sztywna regulka, ze nie maja nic w logach i w zwiazku z blablabla. Jesli GM zachowuje sie jak czlowiek i podejmuje normalne decyzje tak, aby szkody zminimalizowac jest to bardzo dobre dla nas. Zwlaszcza,ze w normalnych kodeksach karnych (w uproszczeniu) jest zasada, iz w sprawach watpliwych wyrok powinine byc korzystny dla potencjalnego najwiekszego poszkodowanego.
VonBeerpuszken:
--- Cytat: CATfrcomCheshire w Marzec 30, 2013, 16:38:19 ---Wybacz, ale mam wrazenie ze juz jasniej sie nie dalo wytlumaczyc, ale widze ze nadal nie rozumiesz
--- Koniec cytatu ---
Ok, w takim razie wytłumacz jak chłop chłopu przy ognisku i gorzałce, co tu sie nie zgadza:
1. Coven jak wiele innych aliansów miał tzw. aliansowe konta i jak wiele innych aliansów łamał EULA - tak czy nie?
2. Ktoś rozdawał radośnie na prawo i lewo hasła do tych kont łamiąc EULA - tak czy nie?
3. Ten ktoś podał nie tej osobuie co trzeba, co by znaczyło że weryfikacja osób zaufanych w Covenie leży i kwiczy - tak czy nie?
4. Lidership Covenu nie badając sprawy rozdmuchał że to włam podając IP rzekomego złodzieja - tak czy nie?
5. Gdy okauje się że to jednak niekoniecznie włam, tylko ktoś wewnątrz, lidership brnie dalej w bajke o włamie powołując się na jakies dziwne teorie o środowisku wewnątrz i zewnątrz gry - tak czy nie?
6. CCP nie badając do końca sprawy, dla świętego spokoju uznaje że to był włam, mimo że dokładnie wie od was samych że te konta były udostępniane [ewnej grupie osób - tak czy nie?
7. CCP macha śmiesznie paluszkiem zamiast wykonać standardowy wyrok na lamiącym EULA czyli ban - tak czy nie?
8. CCP zwraca majątek, mimo że znamion typowego włamania na "przestępcze" bo współdzielone konta, brak - tak czy nie?
A to że ileś tam osób zaangażowanych "emocjonalnie" nie potrafi wytłumaczyć? Pewnie, bo ma cieniutkie argumenty,zmieniane co chwilę w zależności od potrzeby.
Ja nie twierdzę ż emam stuprocentową rację, twierdzę tylko że CCP popełniło być może groźny w skutkach precedens nie badając do końca sprawy i naginając swoje własne prawa.
Mam propozycję, wrzuć cała historię afery, bez upiększania, rzetelną np.na EVEnews i zobaczymy ilu graczy będzie miało podobne zdanie. Sam szczerze mówić jestem tego ciekaw.
@jan
Pokaż mi gdzie ta kradzież jest kradzieżą POZA grą? Czy ktoś sie włamał na te konta zdobywając nielegalnie hasła? Czy poprostu się zalogował jak to robił wiele razy i postanowił zarobic na tym?
I jak wielu czytasz wybiórczo, bardzo wybiorczo. Ani mnie ziębi ani grzeje to czy dostali tytki spowrotem czy nie. Ale za to ziębi mnie postawa CCP, bo jak zwykle zrobili coś "dla świętego spokoju", coś co może ktoś w przyszłośći nieciekawie wykorzystać, robiąc prawdziwy wałek.
Dux:
--- Cytat: Phobeus w Marzec 30, 2013, 14:29:55 ---Niemniej jednak CCP dało dupy, rozpatrując sprawę nie trzymali się własnego eula, i w tym kierunku powinna się toczyć dyskusja.
--- Koniec cytatu ---
Dwa pytania:
1. Czy EULA posiada zapis, według którego dzielenie konta oznacza obligatoryjne zbanowanie takiego konta?
2. Czy EULA posiada zapis, wedle którego w przypadku dzielenia konta i dokonanej w wyniku jego jakiejś kradzieży, CCP nie zwraca użytkownikowi konta zawiniętych przedmiotów?
Jan Morgenstern:
Masz dowod, ze to byl ktos kto mial haslo od Xeo? Zlapales kogos na goracym uczynku? Jedyne co MY wiemy, to fakt ze ktos z nowego IP zalogowal sie i ukradl tytki. Tylko tyle. Sa poszlaki,ze mogl znac hasla od Xeo ale to poszlaki. Tak samo jak poszlaka jest nowe IP swiadczace, ze ktos cos kombinowal. I raczej ten co sie zalogowal na nowym IP to nie rzekomy zlodziej bo on zapieprzyl tytki wiec jest to jak najbardziej prawdziwy zlodziej - tak tlumaczac chlopu przy wodce i ognisku.
Jesli nie rozumiesz roznicy poza kradzieza w grze i kradzieza poza gra to raczej nie uda mi sie tego wytlumaczyc ale sprobuje.
Kradziez w grze ma miejsce, jesli np znasz hasla do POSa, bo ktos gdzies na ogolnodostepnym forum je zamiescil albo lapiesz w bance jakiegos goscia z dorobkiem zycia w cargo i on blagajac o wypuszcenie daje Ci pasy do POSow korpa/aliansu a Ty sobie zabierasz z POSa to co ci sie spodobalo albo wybumpowujesz cos i to rozwalasz. Mozesz tez np byc dyrkiem z uprawnieniami wiec sobie wywieziesz ze 2 frachty pelne epikow i potem jeszcze zoflinujesz POSa/POSy. Czy np jestes CEO wielkiego aliansu i nagle stwierdzasz, ze chcesz zrobic najwiekszy przekret w grze i obrobisz/rozwalisz alians od srodka. To wszystko jest dozwolone przez wewnetrzna mechanike gry.
Kradziez poza gra ma miejsce, kiedy wlamujesz sie na czyjes konto lub masz do niego haslo od kolegi. Te konto nie jest Twoja wlasnoscia. Cokolwiek z nim lub z zawartoscia konta zrobisz nie jest dopuszczalne i jest sprzeczne z EULA. Samo przebywanie na tym koncie jest zle! To co CCP zrobi wlascicielowi konta to sprawa CCP ale zlodziej nie mial zadnego prawa zabrac czy zniszczyc cokowliek znajdujacego sie na tym koncie.
Ban nie jest standardowym wyrokiem na lamiacych EULA. Rownie dobrze to moze byc negatywny wallet, zniszczenie szipa czy ostrzezenie. Moze to byc tez perma ban lub ban na okreslony czas.
VonBeerpuszken:
--- Cytat: Jan Morgenstern w Marzec 30, 2013, 18:43:30 ---Masz dowod, ze to byl ktos kto mial haslo od Xeo? Zlapales kogos na goracym uczynku? Jedyne co MY wiemy, to fakt ze ktos z nowego IP zalogowal sie i ukradl tytki. Tylko tyle. Sa poszlaki,ze mogl znac hasla od Xeo ale to poszlaki. Tak samo jak poszlaka jest nowe IP swiadczace, ze ktos cos kombinowal. I raczej ten co sie zalogowal na nowym IP to nie rzekomy zlodziej bo on zapieprzyl tytki wiec jest to jak najbardziej prawdziwy zlodziej - tak tlumaczac chlopu przy wodce i ognisku.
Jesli nie rozumiesz roznicy poza kradzieza w grze i kradzieza poza gra to raczej nie uda mi sie tego wytlumaczyc ale sprobuje.
Kradziez w grze ma miejsce, jesli np znasz hasla do POSa, bo ktos gdzies na ogolnodostepnym forum je zamiescil albo lapiesz w bance jakiegos goscia z dorobkiem zycia w cargo i on blagajac o wypuszcenie daje Ci pasy do POSow korpa/aliansu a Ty sobie zabierasz z POSa to co ci sie spodobalo albo wybumpowujesz cos i to rozwalasz. Mozesz tez np byc dyrkiem z uprawnieniami wiec sobie wywieziesz ze 2 frachty pelne epikow i potem jeszcze zoflinujesz POSa/POSy. Czy np jestes CEO wielkiego aliansu i nagle stwierdzasz, ze chcesz zrobic najwiekszy przekret w grze i obrobisz/rozwalisz alians od srodka. To wszystko jest dozwolone przez wewnetrzna mechanike gry.
Kradziez poza gra ma miejsce, kiedy wlamujesz sie na czyjes konto lub masz do niego haslo od kolegi. Te konto nie jest Twoja wlasnoscia. Cokolwiek z nim lub z zawartoscia konta zrobisz nie jest dopuszczalne i jest sprzeczne z EULA. Samo przebywanie na tym koncie jest zle! To co CCP zrobi wlascicielowi konta to sprawa CCP ale zlodziej nie mial zadnego prawa zabrac czy zniszczyc cokowliek znajdujacego sie na tym koncie.
Ban nie jest standardowym wyrokiem na lamiacych EULA. Rownie dobrze to moze byc negatywny wallet, zniszczenie szipa czy ostrzezenie. Moze to byc tez perma ban lub ban na okreslony czas.
--- Koniec cytatu ---
Nikt nie ma żadnego dowodu, są tylko poszlaki choćby samego Xeowara który gdzieś tam wcześniej przyznał że najprawdopodobniej to właśnie ludzie którzy w zaufaniu dostali te hasła.
Kolejny raz napiszę - IP nie jest żadnym dowodem, co z tego że było inne? Ja się logując mam codziennie inne bo mam zmienne.
A co do reszty... sprawa jest po prostu bardzo niejasna jak traktować te wydarzenie, w tym przypadku wszystko zależy od punktu siedzenia. Dla osób które ucierpiały, jest to jednoznaczny włam, dla hejterów, jednoznaczna wina Covenu, dla osób niezaangażowanych błąd CCP że nie zbadał do końca sprawy i wydał wyrok, na wszelki wypadek na rzecz "okradzionego", pewnie żeby już przestał dupę zawracać ;)
A poem jakoś to będzie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej