Śmietnisko > Off Topic

//Pokłosie// Co o tym filmie sądzicie?

<< < (17/18) > >>

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: hidden Q w Marzec 16, 2013, 20:27:06 ---Nadal uważam, że "pokłosie" mydli oczy. Takie robienie filmu po to by był kontrowersyjny. Nic lepszego nie da się wymyślić w dzisiejszych czasach dlatego promuje się miernotę? Może ja po prostu nie rozumiem polskiego kina :)

--- Koniec cytatu ---

Hidden piszesz o mierności tego filmu ale ciekawi mnie jak Twoim zdaniem miał by wyglądać polski film, który byłby wart przemyślenia i refleksji?
Może uważasz, że Polacy powinni tworzyć takie gnioty jak Kac Wawa itp? A może tak jak tu podano coś z twórczości Sienkiewicza, człowiek który na bakier był z historią i właśnie ją wypaczał. Bo chyba nikt mi nie napisze, że Sienkiewicz pisał prawdę.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Herezja w Marzec 17, 2013, 10:46:29 ---Hidden piszesz o mierności tego filmu ale ciekawi mnie jak Twoim zdaniem miał by wyglądać polski film, który byłby wart przemyślenia i refleksji?
Może uważasz, że Polacy powinni tworzyć takie gnioty jak Kac Wawa itp? A może tak jak tu podano coś z twórczości Sienkiewicza, człowiek który na bakier był z historią i właśnie ją wypaczał. Bo chyba nikt mi nie napisze, że Sienkiewicz pisał prawdę.

--- Koniec cytatu ---
Sienkiewicz pisał najzwyklejsze powieści przygodowe a nie historyczne.
To tak jakby to Karola Maya mieć pretensję że nie trzymał się realiów dzikiego zachodu.
To tylko nasi zrobili z Sienkiewicza wieszcza i mistrza pióra "ku pokrzepieniu serc"  :P

[VIDE] Herezja:
@VonBeerpuszken to teraz zastanów się. Na lekcji polskiego każą dzieciakom przeczytać dzieło Sienkiewicza a później mają lekcję historii.
Jak myślisz ile z danych przekazanych przez nauczyciela historii pomiesza się w głowach dzieci z tym co było przekazane w lekturze?
Dodatkowo pomyśl także ile z tego zapamiętają. Czy nudne suche fakty z lekcji czy nadal nudną ale jednak ciekawszą wersję przekazaną w książce autorstwa Sienkiewicza.

Dodam może jeszcze. Takie podejście jest już od wielu lat stosowane w szkole w efekcie wiele osób myśli, że Sienkiewicza twórczość to fakty a nie fikcja literacka.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Herezja w Marzec 17, 2013, 11:28:02 ---@VonBeerpuszken to teraz zastanów się. Na lekcji polskiego każą dzieciakom przeczytać dzieło Sienkiewicza a później mają lekcję historii.
Jak myślisz ile z danych przekazanych przez nauczyciela historii pomiesza się w głowach dzieci z tym co było przekazane w lekturze?
Dodatkowo pomyśl także ile z tego zapamiętają. Czy nudne suche fakty z lekcji czy nadal nudną ale jednak ciekawszą wersję przekazaną w książce autorstwa Sienkiewicza.

Dodam może jeszcze. Takie podejście jest już od wielu lat stosowane w szkole w efekcie wiele osób myśli, że Sienkiewicza twórczość to fakty a nie fikcja literacka.

--- Koniec cytatu ---
Ale to już nie wina Sienkiewicza tylko naszych geniuszy którzy wszędzie widzą wieszczy  :P Nie jego też wina że ktoś dopatrzył się wjego twórczości jakiś wyimaginowanych głębi pod tytułem martyrologia narodu polskiego  ;)
Także nie jego wina że poloniści zamiast jasno powiedzieć że to fikcja, zwykła powieść przygodowa, każą w opisach natury szukać odnośników do tej nieszczęsnej martyrologii. Pamiątam to jak dziś jak moja polonistka udowadniała że opis stepów w "Ogniem i mieczem" to w rzeczywistości nie opis stepów tylko tej słynnej martyrologii  :P
Zarobiłem lufę bo stwierdziłem że pewnie pisarz nie miał nic głębokiego na myśłi, tylko chciał "namalować" scenę dla dalszych wydarzeń.
My po prostu mamy już chyba we krwi to doszukiwanie się we wszystkim co tylko możłiwe naszej historii, a najlepiej jak to będzie martyrologia i męczeństwo narodu polskiego...
Wyszedł film "weterplatte"...nie oglądałem jeszcze, ale już czytałem że to bluźnierstwo nie film, bo przedstawiono żołnierzy jako zwykłych młodych ludzi a nie bohaterów z piedestału co strzał wygłaszających patriotyczne mowy.

Colonel:
Nekro przy okazji tematu, kolejny ciekawy film...
http://wpolityce.pl/artykuly/56304-film-nasze-matki-nasi-ojcowie-w-33-stopklatkach-kiedy-niemcy-ratuja-z-calych-sil-zydowskich-przyjaciol-polacy-dysza-zadza-mordow

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej