Śmietnisko > Off Topic

Stop pakietowi klimatycznemu

<< < (3/19) > >>

Skeer:

--- Cytat: Skaza w Styczeń 19, 2013, 14:13:27 ---Tymczasem tak zastanawiam się... Co robi nasz rząd w tym kierunku ?

W końcu za co im płacimy...

--- Koniec cytatu ---

Jestem ciekaw, czy masz generalnie pojęcie, ile wynoszą płace najwyższych władz w Polsce i jak one się mają do innych krajów ;)

Skaza:

--- Cytuj ---Jestem ciekaw, czy masz generalnie pojęcie, ile wynoszą płace najwyższych władz w Polsce i jak one się mają do innych krajów
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem. Ale płacimy podatki, więc mamy prawo wymagać.

Zapotrzebowanie na energię będzie nieustannie rosło, dlatego najwyższy czas zainwestować w nowe technologie i rozwiązania. Może nie nowe na świecie, ale z pewnością nowe w naszym kraju. Jednak mam wrażenie, że np. temat elektrownii atomowych jest dla wielu polaków kwestią drażliwą...

Skeer:
I tak i nie.

Przede wszystkim akurat od osób na szczycie powinieneś wymagać z powodu oddanego głosu na nich, a nie z pensji jakie pobierają. Po drugie - są one tak niskie w stosunku do odpowiedzialności za decyzje, jakie oni podejmują, że aż dziw, że to się jeszcze kręci.

W kwestii inwestycji - ja się zgadzam, że energetyka potrzebuje potężnego zastrzyku finansowego. I są prowadzone od kilu lat próby ustanowienia takiej ścieżki, żeby największe firmy energetyczne mogły uzyskać warunki zezwalające na wzięcie kredytów pod inwestycje. I przy okazji czeka nas i tak spora podwyżka cen energii - bez względu na limity CO2.

Sama budowa pierwszej elektrowni atomowej pochłonie około 4,7mld Euro za każde 1000 MW jakie będzie produkować, biorąc pod uwagę fakt, że nie ma u nas jeszcze doświadczenia ani zaplecza naukowo-technicznego. To nie jest kwota, która weźmie się znikąd.

Jeśli chodzi o przekonanie Polaków - z tego co wiem trwa aktualnie rządowa kampania promocyjna w tej sprawie i sondaże powoli rosną w górę. Więcej ostatnio "szkody" (bo to rzecz względna, zależy od punktu widzenia) niż Greenpeace, czy inne organizacje ekologiczne zrobiła awaria elektrowni jądrowej w Fukushimie.

Wracając do samego wątku - jestem oczywiście przeciwny obniżaniu nam limitów CO2, natomiast sugestie, że wynikają one ze spisków wobec Polski są śmieszne. Mamy gigantyczne zapóźnienia po epoce PRLowskiej, sporo zostało poprawione w latach 90-tych (w dużej mierze jako efekt uboczny upadku starych molochów i kombinatów przemysłowych, które truły środowisko na potęgę). Z drugiej strony odgórne zalecenia UE to jest szansa dla wytworzenia jakichś nowych technologii, które pozwolą spełnić te kryteria przy jednoczesnym trzymaniu kosztów w ryzach. I z tego trzeba się cieszyć.

Theronth:

--- Cytat: Skaza w Styczeń 19, 2013, 16:02:27 ---Jednak mam wrażenie, że np. temat elektrownii atomowych jest dla wielu polaków kwestią drażliwą...

--- Koniec cytatu ---
Brak edukacji.

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: CATfrcomCheshire w Styczeń 19, 2013, 13:32:02 ---Jezeli ktos sie tym interesuje lub chce sie dowiedziec o co chodzi to jest masa informacji w necie, a jezeli kogos to nie interesuje to i tak sie nie podpisze. Rozumiem Cherezjo, ze miales nadzieje na jakas soczysta dyskusje w ktorej bedziesz mogl przedstawic swoj punkt widzenia, rozstrzygnac wszystkie za i przeciw, podyskutowac i moze jeszcze przy okazji zrobic przeglad prasy uzywajac masy trzykropkow... Ale to jest tylko i wylacznie informacja, ze juz mozna wyrazic swoj sprzeciw, jezeli ktos chce i ma taka potrzebe. Wypelnienie formularza trwa ok 2 minut.

--- Koniec cytatu ---

Temat zamieszczony przez ciebie kociak ma jak widzę dla odmiany sens (o dziwo bo ostatnio uprawiałeś demagogię i trolowałeś na potęgę).
Osobiście jestem za wszelkim formom uniezależnienia Polski od innych krajów w temacie kopalin itd.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej