Śmietnisko > Off Topic
Pyskówki na temat poziomu kadry narodowej oczami ekspertów (było typy EURO 2012)
Skeer:
Wiecie co? Błaszczykowski zarabia w Borussii 150.000 Euro miesięcznie, więc skupianie się na jego wypowiedzi pod kątem "jak on strasznie żydzi, mało mu biletów???!!!" jest głupie. Z wywiadu wynika, że to jest jeden z przykładów konfliktu z PZPN, a nie główny powód awantury.
Na poziomie elitarnym w piłce nożnej (możecie się śmiać, ale ten kontekst jest ważny) piłkarz ma zajmować się TYLKO trenowaniem i graniem. Od innych spraw są inne osoby. To jest taki sport, w którym słabszy może pokonać silniejszego, a o wyniku często decydują najrozmaitsze detale - od wykorzystanego karnego, przez suchą murawę po dziewczynę zawodnika zdradzającą go z innym zawodnikiem tego samego zespołu. Rolą otoczenia wokół drużyny jest minimalizować negatywny wpływ takich czynników.
Jeżeli prezes Lato (który jako prezes dał polskiej piłce dużo mniej niż najgorszy czwartoligowiec jako piłkarz) twierdzi swoją elokwentną polszczyzną, że PZPN wszystko sprawnie zorganizował, zapewnił piłkarzom co trzeba etc, to ja, mając w pamięci jego dokonania działaczowskie z przeszłości, po prostu śmieję się mu w twarz.
Jeżeli dziennikarz przytacza piłkarzowi - kapitanowi zespołu wypowiedź prezesa, która jest wręcz niewiarygodna, to jak ma skomentować? Wziąć winę tylko na siebie? Czyli że nędza polskiej piłki jest winą piłkarzy?
Błaszczykowski i kadra przynajmniej zagrali, wstydu nie przynieśli, emocje były. Lato wziął diety, nagrody, lożę VIPowską. I za co? Za niewychylanie się, żeby nie palnął nic kompromitującego?
PS
Jeszcze dopiszę, bo mi się przypomniało. PZPN lwią część wejściówek na mecze zagarnął dla siebie - od prezesa do klubów okręgówki. Nie dam głowy za liczby, nie pamiętam dobrze, ale było chyba tak, że zwykłemu kibicowi po odliczeniu puli dla gości, PZPN, sponsorów etc zostało może 25%.
Nitefish:
@Skeer - rozpoczynają rozmowę z Dormio powinieneś wiedzieć, że on potrafi prowadzić ją bez końca serwując coraz większe wall of text.
Teraz się dopiero rozgrzewa :P
Skeer:
Co nie zmienia faktu, że zaspokoiłem też swoją potrzebę wzięcia udziału w jakiejś dyskusji ;)
[VIDE] Herezja:
A ja dalej obstaje przy swoim (za co już dostałem jednym minusem ];)).
Obstaje za tym aby PZPN został rozwiązany a pieniądze do tej pory przeznaczane na piłkę nożną zostały znacząco uszczuplone i dawane jedynie na kształcenie nowych piłkarzy. Pozostałą część najlepiej przekazać na inne dyscypliny sportu, w których Polska wiedzie prymat np. Siatkówkę czy też jakieś sporty zimowe.
Jonas:
--- Cytat: Herezja w Czerwiec 18, 2012, 18:27:33 ---Pozostałą część najlepiej przekazać na inne dyscypliny sportu, w których Polska wiedzie prymat np. Siatkówkę czy też jakieś sporty zimowe.
--- Koniec cytatu ---
Lol?!?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej