Śmietnisko > Off Topic
o honorze, odwadze i zdradzie :P
Iron Joker:
tak :))
film i temat świetne, ale to miejsce....
Julius Septimus:
--- Cytat: Striker w Marzec 31, 2012, 09:42:41 ---
--- Cytuj --- Eve centrala » Śmietnisko » Off Topic
--- Koniec cytatu ---
Mam nadzieję, że uzyskałeś odpowiedź.
--- Koniec cytatu ---
Już, czy powinniśmy Ci to rozrysować? :)
SokoleOko:
--- Cytat: Julius Septimus w Marzec 31, 2012, 01:46:03 ---Smutne to jest głównie to, że nie uważałeś w szkole, ponieważ jest to zawarte w programie i sam to ze szkoły pamiętam.
--- Koniec cytatu ---
To miałeś prawdziwy fart, gdyż nasze szkolnictwo jest zorganizowane w tak idtiotyczny sposób, że masz gwarancję dwukrotnego przerobienia starożytności za cenę kompletnego pominięcia historii współczesnej z powodu obsuwy. W mojej klasie maturalnej (LO, profil humanistyczny rocznik 1978) historia skończyła się na Kampanii Wrześniowej.
Nie miało to jednak większego wrażenia, bo polscy lotnicy z czasów II wojny światowej byli moimi bohaterami od dziecka. Później miałem to szczęście, że jako dziennikarz mogłem uczestniczyć w odsłonięciu ich pomnika w Warszawie i osobiście porozmawiać z takimi ludźmi jak generał Tadeusz Sawicz (niedawno umarł -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Sawicz)
Kto mieszka w Warszawie - powinien się wybrać na Pole Mokotowskie (POLE, nie Pola, słoiki!). W tym miejscu przed Wojną było lotnisko, to właśnie tutaj latali tacy ludzie jak Żwirko czy Bajan. Na liście nazwisk łatwo wyłowić te znane z książek.
Julius Septimus:
--- Cytuj ---To miałeś prawdziwy fart, gdyż nasze szkolnictwo jest zorganizowane w tak idtiotyczny sposób, że masz gwarancję dwukrotnego przerobienia starożytności za cenę kompletnego pominięcia historii współczesnej z powodu obsuwy. W mojej klasie maturalnej (LO, profil humanistyczny rocznik 1978) historia skończyła się na Kampanii Wrześniowej.
--- Koniec cytatu ---
W ogóle nauczanie historii w stylu "wkuwamy coraz to nowe daty od starożytności po współczesność" zamiast dyskusji nad poszczególnymi zagadnieniami, podstawy analizy źródeł itp. jest moim zdaniem pomyłką.
Co z tego, że uczeń wkuje kiedy były bitwy pod Salaminą, Kannami, Grunwaldem i Kircholmem skoro nie potrafi osadzić tego w żadnym kontekście, nie ma pojęcia co z czego wynika itd.
To podejście staje się coraz głupsze, zwłaszcza gdy czas potrzebny do sprawdzenia tak prostego faktu jak data jakiegoś wydarzenia to w taj chwili poniżej minuty, dzięki internetowi w każdym telefonie.
SokoleOko:
Bardzo słuszna uwaga.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej