Śmietnisko > Off Topic
Proszę o wysłanie na podane niżej adresy tego tekstu.
Dormio:
--- Cytat: Mona X w Luty 06, 2012, 11:36:19 ---Nie jest zasądzona, a po za tym to propozycja.
--- Koniec cytatu ---
Propozycja ? A jak w takim razie Twoja wypowiedź ma się względem taryfikatora ?
Ja rozumiem, że z Policją można (i być może należy) negocjować, a od każdego mandatu i punktów się odwołać (albo wybrać rozprawę w sądzie), ale nie bardzo rozumiem na czym w Twoim rozumieniu polega propozycja ? Na tym, że możesz wybrać czy chcesz poddać się dobrowolnie karze, czy też rozsądzać swoje wykroczenie w sądzie ?
Tloluvin:
--- Cytat: Dormio w Luty 06, 2012, 10:16:42 ---Ed... masz auto, jeździsz nim, ale dostałeś chociaż raz punkty i mandat ?
--- Koniec cytatu ---
Co jest nie dosc, ze podwojnym karaniem za to samo wykroczenie, to jeszcze dyskryminacja, ze wzgledu na narodowosc poniewaz dotyczy tylko Polakow :P
Poza tym w taryfikatorze jest jasna sprawa. Przekroszysz predkosc o xx dostajesz yy punktu i mandat z przedzialu, czyli warunki sa dla kazdego rowne.
Natomiast przy ACTA jest ten problem, ze podstawa jest brana z powietrza, a do tego jej zrodlem jest material dostarczony przez jedna z poszkodowanych stron, tez brany z powietrza.
Poza tym fajnie by bylo jakbys skomentrowal wpisy Gwiazdowskiego ktore wczesniej zlinkowalem
Goomich:
--- Cytat: Dormio w Luty 06, 2012, 12:48:17 ---Na tym, że możesz wybrać czy chcesz poddać się dobrowolnie karze, czy też rozsądzać swoje wykroczenie w sądzie ?
--- Koniec cytatu ---
Egzakly.
Chupacabra:
Otrzymałeś Ostrzeżenie
« Wyślij do: Chupacabra dnia: Wczoraj o 23:37:02 » Odpowiedz cytującUsuń
Jakoś Twój dowcip mnie nie rozbawił
a Wy chłopaki martwicie się o ACTA :)
i to na forum gdzie wolność słowa nie istnieje :) lol
Dormio:
--- Cytat: Tloluvin w Luty 06, 2012, 13:44:41 ---Co jest nie dosc, ze podwojnym karaniem za to samo wykroczenie, to jeszcze dyskryminacja, ze wzgledu na narodowosc poniewaz dotyczy tylko Polakow :P
--- Koniec cytatu ---
Tak, wprowadźmy takie kary (mandaty) jak w Finlandii
--- Cytuj ---W Finlandii wysokość mandatu uzależniona jest od wysokości zarobków.
--- Koniec cytatu ---
No chyba, że jesteś zwolennikiem anarchii, czyli w prostym i potocznym tego słowa rozumieniu - zlikwidowania wszelkich zakazów i kar.
--- Cytat: Tloluvin w Luty 06, 2012, 13:44:41 ---Poza tym w taryfikatorze jest jasna sprawa. Przekroszysz predkosc o xx dostajesz yy punktu i mandat z przedzialu, czyli warunki sa dla kazdego rowne.
Natomiast przy ACTA jest ten problem, ze podstawa jest brana z powietrza, a do tego jej zrodlem jest material dostarczony przez jedna z poszkodowanych stron, tez brany z powietrza.
--- Koniec cytatu ---
Nie jest brana z powietrza, a jak jest napisane w ACTA:
--- Cytuj --- (...) przedstawionego przez posiadacza praw jakiegokolwiek zgodnego z prawem obliczenia wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie, wycenionych zgodnie z ceną rynkową lub sugerowaną ceną detaliczną.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Tloluvin w Luty 06, 2012, 13:44:41 ---Poza tym fajnie by bylo jakbys skomentrowal wpisy Gwiazdowskiego ktore wczesniej zlinkowalem
--- Koniec cytatu ---
I do czego mam się odnieść ? Do treści tłumaczenia jakie rozważamy ? Chcesz podobnej afery do "i czasopisma" ? ;)
--- Cytuj ---W tym samym Rozdziale w Sekcji 4 jest Artykuł 9 który przewiduje, że określając kwotę odszkodowania organy sądowe muszą brać pod uwagę „przedstawionego przez posiadacza praw jakiegokolwiek zgodnego z prawem obliczenia wartości, które może obejmować utracone zyski, wartość towarów lub usług, których dotyczy naruszenie”. Jakiegokolwiek?
--- Koniec cytatu ---
Gwiazdowskiego bulwersuje słowo jakiegokolwiek, przy czym pomija fakt, że ten sam fragment definiuje co może to obliczenie wartości obejmować.
Czy mam może skomentować "znajomość" umowy jaką zawarł Gwiazdowski kupując laptopa:
--- Cytuj ---Kilka lat temu, gdy kupowałem nowego laptopa znany koncern wprowadził właśnie na rynek nową wersję swojego oprogramowania! A ja wolałem zostać przy starej – bo się przyzwyczaiłem i uważałem, że była lepsza. Więc ją sobie zainstalowałem na nowym. Zgodnie z ACTA, na wniosek koncernu produkującego ten program, bez wysłuchania mnie, sąd ma mieć możliwość nakazania zabranie mi laptopa! Sąd przecież nie wie, że starego już nie używam, a z treści licencji nie wynika bynajmniej, że jest ona ważna tylko i wyłącznie na czas jego funkcjonowania, więc skoro „funkcjonować” przestał to sąd powinien wysłuchać mojej argumentacji, że mogę software używać na innym hardware. Co więcej – sąd powinien przyjąć moje oświadczenie w tej sprawie, a skazać mnie jedynie wówczas, gdy druga strona wykaże, że jednak używam tego samego oprogramowania na obu laptopach.
--- Koniec cytatu ---
Nie znam EULA jaką otrzymał wraz ze swoim produktem. Zakładam, że OEMowany OS jaki otrzymał oryginalnie ze sprzętem skasował, a na to miejsce nagrał LEGALNIE zakupiony OS, który obejmują prawa jego licencji. Nie wiem czy w ramach licencji systemu jaki sobie wgrał ma prawo przenosić dowolnie pomiędzy komputerami OSa. Może ma, a może ma możliwość wgrania go TYLKO 1 raz. Oczywiście wg niego jest to dowód na niecne zamiary zawarte w ACTA, ale przecież odwołuje się do umowy jaką DOBROWOLNIE zawarł kupując sprzęt i oprogramowanie.
Czy też w końcu mam się odnieść do jego powołania się na jednego z KILKUSET europosłów:
--- Cytuj ---Kader Arif, francuski europoseł z frakcji Sojuszu Socjalistów i Demokratów i sprawozdawca ds. ACTA w Parlamencie Europejskim oświadczył właśnie, że „ta umowa może mieć poważne konsekwencje dla życia obywateli (...) To farsa, w której nie będę uczestniczyć”.
--- Koniec cytatu ---
A co z pozostałymi ?
Pozwól, że zacytuję siebie:
--- Cytat: Dormio w Styczeń 25, 2012, 11:04:05 ---Jestem przeciwny sposobowi w jaki odbywa się "podpisywanie" ACTA oraz "kreowaniu" rzeczywistości przez Rząd RP, ale w kwestii treści samej ACTA nie mam jednoznacznych poglądów pozwalających mi wziąć udział w tej akcji. Uważam bowiem, że NALEŻY chronić własność intelektualną, aczkolwiek mam zastrzeżenia co do metod jakimi się to odbywa lub będzie odbywać po ACTA.
--- Koniec cytatu ---
Podkreśliłem kluczowe zdanie w swojej wypowiedzi oraz pogrubiłem moje stanowisko względem postępowania rządu.
Jakoś nigdzie nie napisałem, że jestem zwolennikiem ACTA.
--- Cytat: Mona X w Luty 06, 2012, 13:54:28 ---Egzakly.
--- Koniec cytatu ---
Czyli co uważasz, że ACTA pozwolą na administracyjne nakładanie kary ? Podobne uprawnienia ma Urząd Skarbowy - tam również urzędnik podejmuje decyzję o karze i nie czeka na decyzję sądu by ją wykonać. US może Ci zająć towar, maszyny, etc. na poczet kary.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej