Śmietnisko > Off Topic

Proszę o wysłanie na podane niżej adresy tego tekstu.

<< < (21/24) > >>

Goomich:

--- Cytuj ---Czyli co uważasz, że ACTA pozwolą na administracyjne nakładanie kary?
--- Koniec cytatu ---

Czy to ja tu zacząłem gadać o mandatach?

Dormio:

--- Cytat: Mona X w Lutego 07, 2012, 11:04:38 ---Czy to ja tu zacząłem gadać o mandatach?

--- Koniec cytatu ---
Nie o to pytałem.

Goomich:
Nie, nie uważam. Tylko prostowałem twoje wypociny, że mandat, to kara z góry zasądzona.

Isengrim:

--- Cytat: Mona X w Lutego 07, 2012, 12:17:35 ---Nie, nie uważam. Tylko prostowałem twoje wypociny, że mandat, to kara z góry zasądzona.

--- Koniec cytatu ---

A jaka? Chyba, ze wychodzimy z zalozenia, ze nie ma w ogole czegos takiego jak "kara z gory zasadzona". Bo przeciez za zabojstwo tez mozesz dostac od 8 lat do dozywocia, mozesz sie odwolywac, itede, itepe.

Gwoli wyjasnienia - kary nakladane przez Urzad Skarbowy maja co do zasady charakter karny (kodeks karny skarbowy) - a zajecie towarow, etc. ma charakter tymczasowy tak samo, jak zajecie (domniemanych) dowodow przestepstwa lub srodkow, za pomoca ktorych popelniono przestepstwo, lub przedmiotow, ktorych samo posiadanie/wytwarzanie stanowi przestepstwo. To juz mamy w Kodeksie Karnym i o ile dobrze pamietam o podrabianych dobrach wlasnosci intelektualnej juz tam jest. Mozna je zajac jako srodek zabezpieczajacy (czy jak to sie tam nazywalo) i potem orzec przepadek na rzecz Skarbu Panstwa. Albo oddac, jesli sie okaze ze przestepstwa nie bylo.

Im dluzej czytam, tym mniej mam w sumie zastrzezen do ACTA, chociaz pozostaje kilka istotncyh. Moim zdaniem problem nie polega na tym, ze ACTA wywraca nam jakos do gory nogami system prawny i pozwala na jakies "kary administracyjne", tylko na tym, ze jest to akt prawny na wysokim stopniu ogolnosci, mieszajacy elementy procedury cywilnej i karnej. I stwarza pewne pole do luzow interpretacyjnych - dla prokuratury, policji i sadow.

Dormio:

--- Cytat: Mona X w Lutego 07, 2012, 12:17:35 ---Nie, nie uważam. Tylko prostowałem twoje wypociny, że mandat, to kara z góry zasądzona.

--- Koniec cytatu ---
A czasem aby nie twierdziłeś, że przy mandacie jest wybór ?

--- Cytat: Mona X w Lutego 06, 2012, 11:36:19 ---Nie jest zasądzona, a po za tym to propozycja.

--- Koniec cytatu ---
Z góry masz określoną karę za przewinienie/wykroczenie/przestępstwo, a wybór ukaranego sprowadza się jedynie do tego czy poddaje się dobrowolnie wymierzonej karze, czy też woli udowadniać swojej niewinności. Zatem nie ma tu wyboru pomiędzy tym czy kara jest zasądzona, czy nie, tylko pomiędzy tym czy się poczuwasz do winy, czy też nie.

Oczywiście w dosłownym sensie tego słowa zasądzić karę może jedynie sąd. Zatem i w przypadku ACTA nie masz zatem zasądzonej kary z góry wg Twojego rozumienia.
A co do samego zasądzenia, to nie ja użyłem tegoż jako pierwszy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej