Hmm ciekawa modyfikacja, chociaż moim zdaniem smalec lepiej trzyma ostry smak.
kalorie, cholesterol!!
Ale prawda - w chinach często używano smalcu.
Zawsze chciałem te orzeszki zrobić jakoś z miodem, ale po smażeniu wychodziły paskudne, jakieś pomysły?
Tzn. smażyłeś je z miodem, czy mówisz już o smażeniu z całą potrawą ? :> Na bank parzenie orzechów pomaga usunąć gorycz (przy włoskich często się to stosuje).
Anyway, nie mam zdjęć więc podam tekstowo przepis na fajny dodatek do sosiastych dań kuchni chińskiej (niby żadne odkrycie):
Man Tou, czyli bułki na parze
(smakują trochę jak pepikowe knedlicky, super wchłaniają sosik i ogólnie są mniam!)
ok. 3-4 szklanek mąki
1,5 łyżeczki drożdży (najlepiej jak świeże, proszek daje przysłowiowej dupy)
1 szklanka ciepłej wody (można zastąpić mlekiem, ale bułeczki wyjdą bardziej gumowate
)
1 łyżka cukru
sól (celowo nie podaję ilości ;P - do smaku)
- Rozcieramy drożdże z cukrem + trochę ciepłej wody (kilka łyżek). Zostawiamy gluta w ciepłym miejcu, aż "zacznie pracować" (im bardziej się pieni i 'puchnie' tym lepiej
).
- wlewamy rozczyn do mąki (na początek warto dać 3 szklanki mąki, później ew. uzupełniać) + sól (ja daję ok. 1/2 łyżeczki) i ugniatamy ciacho. Powinna być konsystencja takiego ... kluskowo-pierogowego ciasta (czyli manipulować wodą i mąką do uzyskania takiego efektu
). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- teraz już z górki. Ciacho na stolnicę, wałek do łapy - wałkujemy (na ok. 3-4 cm grubość ). Bierzent szklankę do rąsi i wykraiwujemy kółeczka z ciasta - przekładamy je na jakiś materiał i dajemy im jeszcze ciut czasu na dalsze wyrośnięcie.
- jeśli mamy garnek do gotowania na parze - super, jeśli nie - zwykły garnek z niedużą ilością wody i gaza będą w sam raz (gaza położona na garnku (z większym luzem, żeby pokrywka jeszcze weszła) przewiązana sznurkiem/gumką na obwodzie garnka). Kłądziemy na gazie/podkładce do gotowania na parze wykrojone bułeczki, zakrywamy garnek i jedziemy na maxa -> ok. 20 min. będzie w sam raz dla nich. Oczywiście warto zadbać o to, by dała woda nie uciekła z garnka, bo nie domyjecie go, jak się spali
. Po tym czasie wyłączamy gaz/prąd i czekamy jeszcze z 4-5min (niech się ciasto uspokoi). Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i voila!!
Gotowe
Proste, zdrowe i zawsze jest to jakaś miła alternatywa do ryżu i makaronu.
Do tej pory próbowałem zrobić takie bułeczki z mąki gryczanej i wychodzą nawet nawet.