Eve Online > NoobGarten
Pytania początkującego o start w grze.
Siri Irme:
--- Cytat: Asag w Stycznia 11, 2011, 01:38:32 ---Czyli wybór rasy to tak naprawdę tylko kwestia upodobań co do wyglądu swojego awatara?
Pytam bo od 2 godzin wertuję to forum i natrafiłem już na parę dyskusji o wyższości jednej rasy nad drugą (a bardziej o ich statkach chyba), problem w tym że nieraz są to posty sprzed 2008/2009 i nie wiem na ile to info jest aktualne.
--- Koniec cytatu ---
Info nie jest aktualne. Kiedyś, kiedyś, kiedyś... każda z ras i przodków miała różne atrybuty. Teraz każda ma takie same więc tak, to tylko kwestia upodobań.
--- Cytat: Asag w Stycznia 11, 2011, 01:38:32 ---Tak czy inaczej pomijając fakt że można latać każdym statkiem (i zakładając że nie zwracamy uwagi na wygląd) jaka rasa oferuje na starcie po uzbieraniu jakiejś tam sumki statki najbardziej odpowiednie dla newbie? Przez "najbardziej odpowiednie" mam na myśli takie które w miarę bezstresowo będą służyć do celów poznawczych gry (a więc coś uniwersalnego).
--- Koniec cytatu ---
Jako tako nie ma statków dla newbie. Są jeszcze tylko te niewyskillowane ;) Do fregat wracają nawet postacie z kilkuletnim stażem. Tak samo, nie ma statków uniwersalnych. Każdy ma swoją przypisaną rolę (czyt. ma bonusy do tego czy tamtego). Jak się w niej sprawdza to już inna historia.
A te cele poznawcze... no cóż... zależy co dokładnie chcesz poznać. PvP, PvE, przemysł, handel... Do każdego coś innego 8)
SokoleOko:
--- Cytat: Asag w Stycznia 11, 2011, 01:38:32 ---Tak czy inaczej pomijając fakt że można latać każdym statkiem (i zakładając że nie zwracamy uwagi na wygląd) jaka rasa oferuje na starcie po uzbieraniu jakiejś tam sumki statki najbardziej odpowiednie dla newbie? Przez "najbardziej odpowiednie" mam na myśli takie które w miarę bezstresowo będą służyć do celów poznawczych gry (a więc coś uniwersalnego).
--- Koniec cytatu ---
Generalnie z punktu widzenia PvE najbardziej "n00b friendly" jest caldari battlecruiser Drake. Nie wymaga wielu skilli, żeby sprawnie działać a dzięki temu, że skill "Battlecruisers" jest uniwersalny (nie rasowy) bardzo łatwo wsiąść w Drake'a nawet jeśli lata się statkami innej rasy - choć oczywiście łatwiej będzie tym, którzy mają skille na shield tank.
Co do PvP - tu najłatwiej mają Matarzy (najlepsza fregata T1 - Rifter) i Gallente (Incursus). Amarrski Punisher też da radę, ale będzie nieco trudniejszy, z kolei Caldari nie mają niczego poniżej Drake'a, co nadawałoby się dla chara mającego mniej niż 2-3 miesiące stażu w grze i miało wartą wzmianki wartość bojową.
To oczywiście moja subiektywna opinia ;)
Doom:
Jest niby blackbird...
GlassCutter:
Zamiast wysłuchiwać co jest bardziej pr0 i w ogóle zrób tak jak ja gdy zaczynałem przygodę z EVE. Najpierw obejrzałem sobie ten obrazek, potem przeczytałem to. Dywagacje na temat przydatności każdej z ras we flocie i tak Ci nic nie powiedzą, a wybrać masz to co Ci się podoba. Możesz jeszcze zerknąć na ten filmik. :)
AreQ:
Proszę was, nie radźcie mu żeby sobie wybierał statki ze względu tylko na wygląd, bo to go sprowadzi w złe miejsce (i do tego mroczne). Co do wyboru postaci i jej początkowej rasy, śmiało możesz wybierać taką której obrazek da się zrobić fajniejszy. A wybór tego czym później latać (w zasadzie skilować) będzie zależny od tego co będziesz chciał robić (pvp, samo pve, handel (sic!)). Statki pod kątem ras do PVP miałeś już ładnie opisane.
Pod kątem PVP moja opinia jest taka że można zacząc od matarów lub caldari (drake ftw, pozwoli Ci i klepać PVE i latać na drake army) a później się zorientujesz już sam, z pomocą kolegów z korpa. Amarr nie polecam na początek, bo to trochę chodzenie pod górkę, a gallente odradzam.
Później faktycznie skilujesz inne rasy sobie i inne statki które są przydatne. Ale na początku nie myśl o tym póki nie poznasz świata i mechaniki Eve. Dużo tez może zależeć od tego gdzie trafisz, i czym będzie latał Twój korp.
Jeśli byś kompletnie chciał olać PVE i zostać kerbirem to wtedy Caldari czy gallente nie są złym pomysłem, matarzy średnim, a z amarami nie mam pod tym względem doświadczenia i się wstrzymuję z opinią.
Wszystko to jest napisane dla nowej postaci, i najbliższej jej przyszłości, a nie roku czy dwóch.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej