Zbyt skomplikowane.
kill -> pusty (kończymy tutaj) albo niepusty (tutaj ta szansa może też być inna niż 1/2, co by powodowało efekt jak opisujesz) -> rat ma przypisaną statyczną tablicę możliwych z niego dropów -> przejść po tej tablicy, dla każdego dropu wylosować 1/10 czy 1/ileśtam że wypadnie. (edit: w praktyce niektóre dropy mają 100% szansy na *typ* dropu, np. z każdego true sansha masz zawsze jakieś szkiełko i jakiś tag).
Przecież tak napisałem, a hp mówi w jakim zakresie tablicy się poruszać. To by idealnie się wpasowywało w role playing (wszystkie moduły uległy zniszczeniu = wrak jest pusty, bo przeciwnik zadał aż tak dużą ilość dmg). Z drugiej strony ten model nie ma nic względem zawartości wraku - zawartość jest określana przez inną tablicę.
Idealny obiekt do tego typu testu to sentry na misji - z rakietowego wypadają zawsze rakiety (4 możliwe warianty lootu), z działowych wypada amo do dział (więcej wariantów, ale wciąż mało). Przy dronkach i działach mam znacznie więcej puszek do zebrania niż przy rakietówkach. Być może to przypadek (tiaa... tu miejsce na Twoją teorię spisku), ale IMHO zbyt często mam z tym przypadkiem do czynienia.
BTW tej zgodności z role playing - "ubolewam" nad poprawką dronek (mi się podobało jak robiły coś po "swojemu"), bo odebrało im to znamiona AI, które w jakiejś tam części jest samodzielne, a właśnie w ramach rozwoju tej samodzielności uzyskały samoświadomość (Rouge Drone). A już dwie "rozmawiające" po walce dronki, które "spacerkowym krokiem" wracają do zatoki to coś co zawsze będzie wzbudzało u mnie miłe uczucia (i odpowiednią dozę bluzgów jak się spieszyłem).
A mi się wydaje że już się zapędzacie trochę z tymi obliczeniami i teoriami. Co byście nie wymyślili to i tak tylko ludzie stojący za EVE wiedzą jak to dokładnie działa. Równie dobrze mógłbym napisać że loot zależy od tego czy jest pełnia i czy sąsiadka ma kota czarnego, białego czy nie ma wcale.
Jak Ciebie nudzi dyskusja na forum dyskusyjnym to jej nie czytaj.
Jest tu jakiś admin/moderator ? Może część OT o teoriach przenieść do nowego wątku ?