Eve Online > NoobGarten
Przyszła kariera PvP w Eve- prośba o rozwianie mrzonek:)
Shiro:
Witam,
Zwracam się do Was z kilkoma pytaniami spędzającymi mi sen z powiek. Ukończyłem niedawno 2 tyg. trial i rozważam dłuższą grę. W EVE ujęło mnie to, że nie wymaga rezygnacji z realnego życia, jak w przypadku poprzedniego MMO, w które grałem cztery lata i zrezygnowałem (praca nie pozwala mi już przeznaczać na grę zbyt dużo czasu). Spędziłem kilka wieczorów na czytaniu EVElopedii i forum, ale odpowiedzi na te pytania nie znalazłem.
Zacząłem szukać dla siebie profesji, statków na początek i diabelnie spodobała mi się idea stealth bomber'ów, speed tanker'ów i tackling (ogólnie wszystko, co małe, szybkie, zwrotne). Założyłem nową postać i ułożyłem w EveHQ trzymiesięczny program skillowania do Nemesis zawierający podstawowe certyfikaty i statki do pve. Potem kolejne kilka tygodni na szlifowanie skilli pod stealth bombery. Wybór statków gallente nie był do końca racjonalny- przeważył wygląd:)
Nasuwa się wiec pierwsze pytanie: czy rola stealth bombera jest w ogóle przydatna w pvp corp'ach działających w null sec'u? Jeśli nie, może są jakieś mocno pożądane i deficytowe profesje support'owe, które sprawią że pvp corp przymknie oko na niską liczbę SP i krótki staż w grze? Zastanawiam sie też, czy pvp tech II fregatami przynosi satysfakcję na dłuższą metę i czy jest to zajęcie rozwojowe..
Sprawa druga: brat skill'uje do Retrievera i Hulka. Jakie profesje powinienem ogarnąć, by być dla niego jak najlepszym wsparciem i generować największe zyski w duecie (nie znamy nikogo w eve, więc początkowo musimy być samowystarczalni). Wiem, że na początek Iteron będzie ok do odbierania urobku. Może dodatkowo skille pod exploration?
Kwestia pve: Do klepania misji statkami Gallente lepiej sparwdzają się cruiser'y i BC nastawione na drony, czy turrety? Który z tych dwóch rodzajów broni jest bardziej rozwojowy i skuteczny w pvp statkami Gallente na początku? W Nemesis nastawiać się bardziej na torpedy, czy bomby?
Na tych podstawowych rozterkach zakończe, by nie odstraszać długością posta:) Będę wdzięczny za wszystkie rzeczowe wskazówki.
Pozdrawiam, Shiro
Gaavrin:
--- Cytat: Shiro w Listopada 07, 2010, 18:29:19 ---Nasuwa się wiec pierwsze pytanie: czy rola stealth bombera jest w ogóle przydatna w pvp corp'ach działających w null sec'u? Jeśli nie, może są jakieś mocno pożądane i deficytowe profesje support'owe, które sprawią że pvp corp przymknie oko na niską liczbę SP i krótki staż w grze? Zastanawiam sie też, czy pvp tech II fregatami przynosi satysfakcję na dłuższą metę i czy jest to zajęcie rozwojowe..
--- Koniec cytatu ---
Stealth Bombery (SB) są bardzo przydatne. Gang takich statków potrafi podczas null sekowych walk narobić naprawdę dużo zamieszania. Sam widziałem kilka takich akcji, gdy kilkanaście bomberów niszczyło kilkadziesiąt battelshipów. Co do deficytowych ról, to wszystko co małe, zwinne i zwrotne jest zawsze bardzo mile widziane. Interceptor w każdej flocie mile widziany, o interdictorze nie wspomne (ale to trochę więcej skilli). Co do satysfakcji, to są ludzie, którzy tym uwielbiają latać i latają dużo, pozatym, zawsze możesz później pomyśleć o skillowaniu czegoś większego, ale sama obrana droga jest dobra.
--- Cytuj ---Sprawa druga: brat skill'uje do Retrievera i Hulka. Jakie profesje powinienem ogarnąć, by być dla niego jak najlepszym wsparciem i generować największe zyski w duecie (nie znamy nikogo w eve, więc początkowo musimy być samowystarczalni). Wiem, że na początek Iteron będzie ok do odbierania urobku. Może dodatkowo skille pod exploration?
--- Koniec cytatu ---
Polecam przejść serię szkoleń w Unseen Academy, poza poznaniem tajników efektywnego zarabiania w eve uczą tez podstaw pvp, a i ludzi fajnych zawsze tam można poznać
--- Cytuj ---Kwestia pve: Do klepania misji statkami Gallente lepiej sparwdzają się cruiser'y i BC nastawione na drony, czy turrety? Który z tych dwóch rodzajów broni jest bardziej rozwojowy i skuteczny w pvp statkami Gallente na początku? W Nemesis nastawiać się bardziej na torpedy, czy bomby?
--- Koniec cytatu ---
Drony są fajne, bo możesz dopasować zadawany dmg do ratów jakich masz na misji, z tego powodu na misjach z regóły używa się dronowych staków. Co do Nemesisa, to potrzebne są oba, używane zależnie od okoliczności
Witamy w EVE :)
Shiro:
Dziękuję za szybką odpowiedź! Nie ukrywam, że napawa mnie to optymizmem, bo oznacza że nie muszę jednak skillować przez rok, by zasmakować trochę pvp w Eve:)
Qreg:
--- Cytat: Gaavrin w Listopada 07, 2010, 18:46:14 ---Drony są fajne, bo możesz dopasować zadawany dmg do ratów jakich masz na misji, z tego powodu na misjach z regóły używa się dronowych staków. Co do Nemesisa, to potrzebne są oba, używane zależnie od okoliczności
--- Koniec cytatu ---
Z reguły jak widziałem to do misji caldari statkow sie uzywa :P drake/raven/golem/tengu a żaden z nich nawet nie podchodzi pod statek dronkowy... ale moze sie myle :P
Gaavrin:
--- Cytat: Qreg w Listopada 07, 2010, 21:28:02 ---Z reguły jak widziałem to do misji caldari statkow sie uzywa :P drake/raven/golem/tengu a żaden z nich nawet nie podchodzi pod statek dronkowy... ale moze sie myle :P
--- Koniec cytatu ---
Masz racje, wyraziłęm się nie precyzyjnie. Kolega Shiro pytał o statki Gallante i tej rasy tyczyła się moja odpowiedź, dlatego napisałem że polecam statki dronkowe, a nie że wogóle są najlepsze ze wszystkich i żeby się na nie przeżucił z shipów caldari.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej