Eve Online > NoobGarten

podstawowe pytania

<< < (25/38) > >>

Doom:
Nie patrz na wskaźnik waste. Dowolne bpo nawet na jakiegoś przyszcza zeby zrobić na waste zero to lata. Poprostu popatrz od którego poziomu przestaniesz zyskiwać. Np weźmy bpo na frachta:
- szlifowanie to około półtora miecha za 1 me
- poziom pierwszy duzo daje łocznie 8 elemnetów mniej,
- poziom drugi cztery kolejne elementy mniej
- poziom trzeci - juz tylko 2 elementy mnie, ale do tego momentu lącznie 14 elementów mniej z poczatkowych 181 (west 2,5)
- natomiast w poziomach 4 i 5 nie dostajesz zadnej oszczędności
- poziom 6 zbija kolejny jeden element
- kolejny schodzi na 8
- kolejny na 9
- a następny dopiero  na 19 (west 0,5)
Na tej podstawie twierdzę ze ekonomicznie obrobione bpo na frachta ma level me 3, na co i tak schodzi około 4 miechów (przy szlifowaniu w labie posowym), natomiast podwojenie tego czasu dla zaoszczedzenia jednego elementu (około 5kk kosztu produkcji max) jest już moim zdaniem dyskusyjne

I tak jest z każdym bpo, w pewnym momencie poziom me jest taki że kolejne oszczednosci w materiale jakie daja poziomy me sa nie współmierne do zysku jaki osiągasz poswiecajac ten czas na robienie itemów z tego bpo lub kopiowanie go.

Nasieci jest kilka stron industriali na których były "opłacalne" me na rożny sprzęt, do tego masz również od jakiegoś czasu kalkulator wbudowany w eve mon, nawet jesli nie pomoże Ci w uzyskaniu odpowiedzi w temacie jaki poziom me jest optymalny, przynajmniej zobaczysz czy bpc na kontrakcie drozsze o 50kk ma me które uzasadni jego zakup :p

Ezachiel:
Mando, nie zgodzę się.
Robie misje, wiem co wypada. Wiem że jest tego dużo mniej niż wcześniej. Wystarczy tego spokojnie na produkcję amunicji. Mi się nawet przy niedużej dopłacie udało już zbudować drake, więc cruiser, industrial lub fregata to nie problem.
Ponad to, ja nie mówię że każdy ma robić skille produkcyjne, po prostu informuję że są skille do bezstratnego reprocesingu na stacjach npc. I jak się nazbiera np 20-30000 m3 złomu, to warto kogoś poprosić o ile jest taki, o reproces. Oczy wiście, latanie z 1 sztuką 1 MN Afterburnera mija się z celem.
Co do skilla, już ci napisałem, że nie ma znaczenia jak to liczysz, to jest strata, przy budowie BS-a z 5 mil tritanium robi ci się 6 mil tritanium dla  PE0 niezależnie od posiadanego ME. Strata, to strata.
Co do optymalnego ME, wygląda to trochę inaczej jak się nie robi capitali, tylko np fregaty, amunicję, drony czy choćby krążowniki.
Przy budowie Battleshipa strata z niskiego ME może zaboleć w kieszeni, bo tam są liczone % od ilości np. 200 000 Nocxium., nie od ilości np 20 capital sensor array. i przy ME 0 dla Nocxium strata to 20 000 jednostek -> 100 000 000 isk, zaś dla komponentu strata 2 sztuk  wartych powiedzmy 20 mil isk to 40 mil isk. To trzeba sobie dopasować indywidualnie do możliwości i oczekiwań.
Ja osobiście przyjmuję że ME 20 i większe jest wystarczające do produkcji w zdecydowanej większości itemów.
ME 4 daje 2% straty, ME 10 daje 0,9% straty, Me 40 daje 0,24% straty, a ME 100 to już tylko 0,09% straty.
Są oczywiście wyjątki, przykład Mandolerana czy produkcja komponentów tech II gdzie się zużywa np 1 Ferrogel, 1 Fermionic Condensates i przy tych ilościach żaden poziom ME nie obniży kosztu produkcji.

Doom:
Ed ja pisałem w kontekscie zasialania minerałami z misji jakiejść poważnej produkcji nie dorabiania sobie amo na własną rękę :P

W kontekście ME przykład capitala podlem wlasnie dlatego że jest tam lacznie mało elementów i ładnie to widać gdzie np w przypadku BS'a i wspomnianych przez Ciebie setek tysięcy mineralów te różnice nie wypadają tak jaskrawo.
 Przy okazji wspomnianego me na tech 2 sprzet, warto dodać ze w przypadku inwencji (bpc z me mniejszym od zero, me 0 w góre to bpo lub jego ksera) kazdy poziom me ma znaczenie ponieważ kazdy ujemny poziom me to dodatkowe 10% west na bp: -1 to 20%, standard invencyjny -4 to 50% (czyli w idzie o jakies 45% wiecej materialu niż w przypadku szcześciaża który ma bpo)

Ezachiel:
Jest dokładnie jak mówisz, niestety CCP dało ciała ...

SokoleOko:

--- Cytat: Doom w Grudnia 29, 2010, 09:47:02 ---Np weźmy bpo na frachta:

--- Koniec cytatu ---

Heh, ze mnie taki producent jak z Ciebie PvPer :D

Mówię o BPO na jakieś ammo L do autocannów, oprócz tego próbuję zrobić jakąś kasę na BPO na Noctisa, które za parę dni będę miał ME 15 - warto ciągnąć to dalej - powiedzmy do ME 25?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej