Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
[Polityka] Chaos na południu - 25.07
Nitefish:
Problemy współdziałania z rentiersami były już kiedyś poruszane. Jednym z kluczowych jest fakt, że w rentierskich korpach bardzo często są umieszczani szpiedzy, a samo ich umieszczenie jest bardzo łatwe w porównaniu z analogicznym manewrem w porządnym korpie pvp, gdzie wszyscy znają się jak łyse konie.
Co do pomocy rentiersom... kiedy sojuszowi nadrzędnemu pali się dupa, rentiersi są chyba ich najmniejszym zmartwieniem. To w jaki sposób im to mówią lub czy przynajmniej pomogą im w zabezpieczeniu assetów to inna sprawa.
SokoleOko:
--- Cytat: yalien w Września 27, 2010, 13:21:45 --- I tak i nie. Jeśli chcesz liczyć na rentiersów pozwól im ze sobą swpółdziałac. Jeśli pozwolisz im uczestniczyć w części swoich działań bedziesz miał wierniejszych sojuszników. Jeśli powiesz im że mają się wypchać i tylko płacić to wtedy masz rację, nie licz na nic innego jak zwykły układ biznesowy
--- Koniec cytatu ---
Ale po co mają współdziałać? Doskonale wiesz jak było nazywane w Catch AAC - "Triple-A-Fail-C". Okazjonalnie pojawiające się na CTA podczas Provi War grupki pilotów AAA C raziły niekompetencją. Zwłaszcza dotyczy to pyskaczy i "co-to-nie-oni" z Black Aces (obecnie w En Garde).
Albo płacisz i masz prawo korzystania z pastwiska, albo budujesz sobie relację z dużym aliansem jako "mały, ale kompetentny i waleczny" sojusznik.
yalien:
Witam,
Tia ....
Rentiersi + szpiedzy znany temat.
Jakkolwiek w momencie przyjmowania do APA wszyscy przesyłali API itp. Wiem że tak nie uniknie się systuacji szpiegostwa ale cóz ludzie to ludzie.
Mówiąc o współdziałaniu. Akurat w obecnej sytuacji trudno mówić o współdziałaniu. Natomiast przet całym najazdem -A- mogło w niewielkich akcjach wypróbować rentierów chętnych do walki. Można było próbować wyłuskać ziarno z plew.
Natomiast każda próba współpracy z -A- kończyła się generalną odmową w stylu: "spadajcie dziady nie potrzebujemy Was tylko waszych ISK-ów".
Shame, ale takie postępowanie spowodowało że związek petów z AAA był po prostu żaden.
W korpach rentierskich też latają ludzie. My nie mamy możliwości uczestniczyć w walkach dużych flot. Nasze pvp odbywa się na zasadzie małych ganków/flot. Gdybyśmy dostali szansę na naukę zapewne znalazłoby się kilkuset pilotów z AAAC którzy mogli by wspomóc. Był czas na to żeby po poprzednich failach coś z tym zrobić. -A- natomiast olało wszystkich.
Radziłbym spojrzeć na rentierów z innej strony. Dużo małych korpów to duża masa pilotów o niewykorzystanym potencjale. Są tam i ludzie i kasa (i to niemała). Oczywiście są tak i szpiedzy (prawdopodobnie) ale są i uczciwi gracze. Gdyby ktoś znalazł sposób na uaktywnienie rentiersów i spowodowanie żebyśmy mogli się poczuć częścią większej całości to możliwe jest stworzenie floty osłonowej/wsparcia rzędu kilkuset djejów i tym podobnych. Nawet jeśli tylko co 10 rentier wziąłby udział w akcji.
Jeśli już mówić o APA to dostaliśmy pokez tego co nas czeka w momencie upadku ATLASów. AAA zresetowały standy i lało ewakuujące się siły ATLASów jak i ich rentierów.
APA wynajmowało 46 i w momencie pokazania się tam wrażych sił prze 4-5 dni próbowaliśmy się bronić i coś zorganizować. Trochę małe floty ganialiśmy (nawet obecnych władców z INI) postrzelaliśmy do siebie. Natomiast jak już wjechali na całego to było pozamiatane. Myśmy czekali do ostatniego dnia z ewakuacją licząc na to że jednak -A- spróbuje coś zorganizować. Jak napisał Trii -A- kompletnie się pogubiło. Nitka 46-Dz była doskonałym miejscem do obrony lub przynajmniej podjęcia działań opóźniających. To takie wąskie gardło które dobrze wykorzystane mogło znacząco opóźnić cały ten atak.
Po tym jak już było jasne że ATLASi umierają pety z rejonu 46/DZ (w tym my) mieliśmy ochotę powalczyć. Odbyło się nawet parę spotkań i wspólnych lotów we flocie. No kuriozalna odpowieć -A- n/t teneryfy zrobiła swoje.
Generalnie wszystie korpy petowe z rejonu 46 i DZ po prostu się wyniosły zabierając swoje Sov-y.
yalien:
Zapomniałem dodać coś od siebie :)
Moja drama polega na tym że jako PM wIRL bywam 100-150 dni w robu w rozjazdach. I tak było tym razem. Pojechałem w delegacje (i to do Rosji hic) a jak wróciłem to już było gorąco. 2 dni polatałem i znowu na syberię na 2 tygi ...
Normalnie drama. Jak wróciłem to pierwsze moje pytanie brzmiało: Trzymamy się? a tutaj chłopaki wklejają mi odpowiedź -A- ...
Uff, powiem szczerze że mało nie rozwaliłem kompa. Spakowałem graty i chłopaki mi to frachtem wyweźli razem z infrastruturą corpową.
I muszę dodać że ja byłem jednym z piewszych którzy zadali pytanie: jeśli -A- nas tak zlało to dlaczego nie dogadać się z atakującymi? Po prostu nie lubię jak ktoś mnie zlewa czy to w grze czy w IRL.
Gdyby -A- chodź próbowało coś zrobić to walczyłbym do końca. Poswięcił wszystkie statki jakie tam miałem. Ale jak mi ktoś pokazuje środkowy palec to dziekuję bardzo za taką współpracę.
sc0rp:
--- Cytat: yalien w Września 27, 2010, 14:27:52 ---Gdybyśmy dostali szansę na naukę zapewne znalazłoby się kilkuset pilotów z AAAC którzy mogli by wspomóc. Był czas na to żeby po poprzednich failach coś z tym zrobić. -A- natomiast olało wszystkich.
--- Koniec cytatu ---
Legion of uaxdeath czesto bral (a przynajmniej braly jak z nimi latalem) ludzi z ally rentierskiego (Shadow of uaxdeath) i nie byly przynajmniej na tyle ile rozumialem rosyjski traktowani jak dzieci specjalnej troski. Dostali (chyba bp ludzie z legionu dostali) przykaz nie robienia failfitow w postaci cloakow i wcsow ;)
Odnosnie sciezki 46-DZ to faktycznie idealne miejsce do obrony, wszedzie byl poziom sov 3+ wiec cynojammery wystarczylo zaspamowac aby capsle nie mogly tego przeskoczyc do tego wrzucic jb i mozna sie bronic przez iirc 6 systemow bez mozliwosci jakiegokolwiek obejscia. Fakt trzeba by mase cynojammerow i masowe koszty, ale z pewnoscia 2 dni po inwazji na 46 PL by nie latalo po GE wprowadzajac stocznie w RF.
@alien i tak w mojej opinii dlugo trzymaliscie sie AAAC ja z Barbem gadalem jak ruskie atakowaly 0-W co zamierzacie i sie dziwilem czemu sie nie wyprowadzacie i/lub nie probujecie gadac z ruskimi/PL zeby was splusowali.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej