Eve Online > Total Noob Questions
Start - kilka pytan
Skeer:
A ja przy okazji odpowiem mu na pytania :)
1. Można uciec ze stasis webifiera ("web") - albo wywarpowujesz, albo dajesz gdzieś align i spieprzasz na afterburnerze ("ab") lub microwarpdrivie ("mwd").
2. Warp disruptor ("punkt", "disrupt") i Warp scrambler ("scrambl") blokują Ci warpa, więc musisz zrobić jedną z 4 rzeczy:
a) odlecieć z zasięgu punkta/scrambla
b) zjammować kolesia (dronkami ecm lub shipem jammującym)
c) zmienić lokację (zadokować, jeżeli jesteś na undocku, przeskoczyć przez bramę, jeżeli na bramie)
d) zabić gościa
e) mieć przynajmniej tyle samo Warp core stabiliserów ("wcs") niż gość ma punktów siły disrupta.
Różnica między modułami sprowadza się do 5 rzeczy:
a) punkt ma większy zasięg - tech 1 20km, tech 2 24km, factionowe i oficerskie więcej. Scrambl tech 1 ma 7,5km, tech 2 ma 9km, factiony etc są dłuższe.
b) scrambl ma siłę 2 punktów, disrupt - siłę 1 punkta. Czyli do przełamania scrambla trzeba 2 wcs-ów.
c) scrambl wyłącza mwd. Połączony z webem jest śmiertelnie groźny dla małych ultra szybkich stateczków (i np Vagabondów ;) ).
d) scrambl łatwiej się fituje - ma mniejsze wymagania.
e) scrambl żre dużo mniej capacitora ("cap") na cykl.
3. Nie ma najlepszej. Pewnego rodzaju standardem jest posiadanie ab/mwd (ze wskazaniem na drugi) i disrupta. No i broni ;) Wszystko zależy od tego, jaka to fregata, jakie ma bonusy, jakie Ty masz skille, co wejdzie w fittingu (polecam wygooglować Eve Fitting Tool), jaki jest układ slotów i co Ty chcesz robić.
4. Członkowie Twojego korpa (ale nie NPC typu Aliastra, czy Pator Tech School) tak, na flotę się nie rozciąga. Więcej nie napiszę, bo się nie znam za bardzo na mechanice aggro w empire (empire, concord, aggro, sentry i security status gracza to czynniki wywołujące u mnie odrazę).
5. Nie - AFAIK wtedy tylko Ty możesz odpowiedzieć.
6. Tak, jak najbardziej. O ile to nie jest Drake - chyba że na mocno lolficie. Inaczej nawet jeśli nie zabije Cię missilami i dronkami, to i tak nie złamiesz tanka. Gunboaty (np właśnie Brutix) można orbitować na 500m i jest szansa, że nie trafią. Ale musisz uważać na drony i je odstrzeliwać.
Generalnie w Twoim przypadku błędem było wzięcie floty od gościa. Nigdy jej nie bierz od nieznajomych, jeżeli nie oczekujesz tego. Potem jak zobaczyłeś BCka, to trzeba było raczej wiać. Jeżeli Cię zapunktował, a Ty byłeś na bramie w zasięgu skoku - trzeba było skakać. Oczywiście bez robienia aggro, bo się włącza półminutowy aggro timer, przez który brama nie chce przepuścić, a stacja pozwolić zadokować.
Doom:
--- Cytuj ---Czy mozna i jak uciec ze statis webifier?
--- Koniec cytatu ---
Wyjść poza jego zasięg (nie jest to przypadkiem wyjaśnione w advenced combat tutku? )
--- Cytuj ---Czy mozna i jak uciec z warp disruptor i warp scrambler? Jaka jest miedzy nimi roznica?
--- Koniec cytatu ---
ucieczka patrz wyżej, różnica jest taka że disruptor ma zasięg sporo większy, natomiast scrambl jest silniejszy (ma znaczenie jeśli ten drugi ma wcs, albo jest w specjalnym statku) i wyłącza mwd
--- Cytuj ---Jaka jest najlepsza konfiguracja modułow do fregaty do pvp?
--- Koniec cytatu ---
zależy od fregaty, skili pilota i od sytuacji - w tej grze nie ma uber fitów
--- Cytuj ---Czy jak ukradne komus z kontenera i mnie zaatakuje to czlonkowie mojej floty moga z nim walczyc?
--- Koniec cytatu ---
W złodzieja mogą strzelać członkowie twojej korporacji (korporacji gracza, noob korpów to nie dotyczy), zaatakowany złodziej może walczyć (używać ofensywnych modów) jedynie z tymi którzy są bezpośrednio zaangażowani w starcie czyli walą do niego, lub pompują tych co walą do niego
--- Cytuj ---Czy jak ktos mnie okradnie to czlonkowie mojej floty moga go zaatakowac?
--- Koniec cytatu ---
Patrz wyżej
--- Cytuj ---Czy mozliwe jest rozwalic battle cruisera fregata?
--- Koniec cytatu ---
Nawet battleshipa i część capital shipów, zależy od sytuacji, fitu oponenta i tego co ty masz na tej fregacie
BTW, agro blokuje dokowanie i przeskok z systemu tylko przez minutę od końca walki, a wchodząc we flote z tamtym typkiem dałeś mu możliwość zwarpowania się bezpośrednio na ciebie na odległość jaka mu pasowała
Goomich:
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---Wczoraj mialem 1. pvp (2 dzien triala) i mam kilka pytan, ale przedstawie rys sytuacyjny. Wczoraj jakis burak obrabowal moj kontener zaraz przy mojej mcierzystej stacji. Zaatakowalem go. Obaj w rifterach bylismy. On mial 2xautocannon+wyrzutnia rakiet+statis webifier+afterburner. Ja 3xautocannon, passive targeter,
--- Koniec cytatu ---
Wywal syfa.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---target painter i armor repairer. Po 3 minutach odnioslem wielkie zwyciestwo :) Stacja nie pozolila dokowac
--- Koniec cytatu ---
To trwa tylko minutę.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 --- wiec polecialem na stargate ze odczekac agr timer.
--- Koniec cytatu ---
Takie rzeczy to tylko na planetach.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---W miedzyczasie koles zaprosil mnie do floty. Pomyslalem: uznal ze jestem pro i chce sie zaprzyjaznic haha L o L... :D Przyjalem zaproszenie, wisze przy stargate i nafle z warpa wychodzi battle cruiser,
--- Koniec cytatu ---
LOL, co za nub, dobrze, że dreada nie wyciągnął. :)
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 --- lapie mnie chyba warp disruptorem i po 15 sekundach wracam do domu w jajku. Stad kilka pytan:
Czy mozna i jak uciec ze statis webifier?
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, standardowe weby mają tylko 10km zasięgu (ale można to ładnie przedłużyć do kilkudziesięciu). Potrzebne ci do tego będzie Afterburner (przyśpiesza o jakies 125% i więcej, lub Micro Warp Drive (przyśpiesza o 500%), ale rujnuje ci capacitora.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---Czy mozna i jak uciec z warp disruptor i warp scrambler? Jaka jest miedzy nimi roznica?
--- Koniec cytatu ---
Podobnie jak z Webem. Disruptor ma jeden punk siły (wystarczy użyć 1 Warp Core Stabilizer, żeby się przed nim zabezpieczyć, ale WCSy potwornie rujnują możliwości, że tak powiem ofensywne) i zasięg do 24km w standardzie.
Scramble mają 2 punkty siły, zasięg do 9km i wyłaczają MWD na wrogich statkach.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---Jaka jest najlepsza konfiguracja modułow do fregaty do pvp?
--- Koniec cytatu ---
Działa, mwd, coś do taklowania (warp disrupt/scrambl, web), jakiś elektronic warfare i coś do prędkości oraz do damage'u na dole.
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---Czy mozliwe jest rozwalic battle cruisera fregata?
--- Koniec cytatu ---
Tak.
devilsbirth:
--- Cytat: jasombourne w Lutego 10, 2010, 10:45:43 ---Ja 3xautocannon, passive targeter, target painter i armor repairer.
--- Koniec cytatu ---
wywal passive targeter i target painter, jeśli chcesz polowaćsolo na takich jak ty to załóż scrambler, webifier i afterburner, 200mm plate, repairer i damage control a na hi trzy dzialka i jesli zmiescisz to small nosferatu. Fitów na riftera jest sporo, ja np. latalem bez repairera i na 400mm plate, ale to już nie tak łatwo zafitować na bardzo słabych skillach. Dlaczego ab a nie mwd? Dlatego, że fregaty walczą blisko, w zasiegu scramblera, wiec mwd od razu ci wylacza, a jesli masz ab to ty wylaczasz mwd przeciwnikowi i jest jak kaczka na strzelnicy. Tu jest fajna strona z poradami jak fitować i latać rifterami http://www.rifterdrifter.com/rifter-pvp-guide
--- Cytat: Mona X w Lutego 10, 2010, 11:43:10 ---LOL, co za nub, dobrze, że dreada nie wyciągnął. :)
--- Koniec cytatu ---
Indeed :)
jasombourne:
Ok dzieki wielkie, nie mialem jak uciec BC, zlapal mnie webem i chyba scramblem tym, nie moglem jumpowac. Te wcs to moduł jakis, jak sie je zwieksza? Wziecie floty od goscia pozwolilo mu mnie namierzyc przed uplywem agr tima i mam nauczke na przyszlosc. Na jamming i drony jestem za slaby narazie. Dzieki jeszcze raz. Pozdro.
ps. co to jest 200mm plate i nosferatu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej