Eve Online > NoobGarten
Nowy Gracz -> Jaki Statek i Jakie Skile?
Corum:
Witam
postanowiłem spróbować swoich sił w EVE :)
Mój problem polega na tym że nie mam pojęcie jak wyposażyć statek tak żeby można nim było latać bez obawy o szybkie jego zniszczenie.
Zakładając czysto teoretycznie ze mam 300kk ISK jaki polecacie mi statek i z jakim wyposażeniem. Oczywiście biorąc pod uwagę wyposażenie proszę o spis skili jakich muszę się nauczyć by móc używać zakupionych przedmiotów.
Z góry mówię że moje indywidualne preferencje to duży ROF czyli jak najwięcej punktów ogniowych na statu które nie muszą mieć z osobna dużej mocy ale żeby stanowiły razem sporą silę ogniową (najchętniej bym używał laserów M).
Jakieś sugestie dla nooba? O0
Captain:
Zależy jaka rasa. Jak chcesz używać laserów to się skupie na Amarr.
Na początek kupujesz oczywiście fregatke (punisher) zakładasz tam laserki, jakiegoś tanka na armorze (fitu szukaj w dziale z fitami). Po fregacie skillujesz sobie learningi podstawowe na 4 adv na 4, pomiędzy learnami robisz powoli cruisera żeby sie nie zanudzisz i zaczynasz klepać misje lvl 2 (fitów na cruzy szukaj też w dziale z cruzami). Z jako tako wyskillowanym cruiserem możesz poważniej zaczynać bawić się w pvp (najlepiej z kimś bardziej doświadczonym żeby nie wdupić od razu głupio).
Po cruiserze robisz sobie skill battlecruisers i możesz latać w bc na misje lvl 3, skille na fit są podobne jak na cruzy więc nie ma większego problemu. Niektórzy mówią, że bc'ki można pominąć i lecieć od razu bs'y ale harbi jest fajny :) i do low secowego pvp bc nadają sie w miarę. W low można też na luzie polatać z bs'ami i strzelać pod ostrzałem z sentry działek na bramkach.
Po bc skillujemy grzecznie bs'a, zajmuje nam to kilka miesięcy żeby dość dobrze latać. U amarrów robimy też ważne skille od capacitora, skillujemy powoli fit t2 z działkami itp. itd.
w bs'ie robimy misje lvl 4 i oczywiście jesteśmy przydatni w ciężkich gangach pvp. Dobrze zrobić jeszcze large t2 działka z zasięgiem (u amarrów beamy) żeby można było na luzie brać udział w snajper flotach.
Po bs'ie skillujemy shipy t2 i możemy już z powodzeniem latać w roamach przemierzających niezliczone systemy 0.0 (wcześniej latamy na roamy w cruzach t1 albo bc), na początku najlepiej skillować interceptory, później hace recony, ale tu już będziesz wiedział o co chodzi :)
Zakładając czysto teoretycznie że masz 300kk to na początek możesz sobie kupić 300 fregat :P, jak doskillujesz to sobie kupisz za to bs'a :) no może 2.
Wyposażenia do shipów szukaj tu - http://www.eve-centrala.pl/forum/index.php?board=48.0
Nerxes:
No nie podales swojej rasy wiec mniemam ze jeszcze nie grasz lub wiesz na tyle malo by nie wiedziec ze trzeba to podac :P
Jesli chcesz latac z laserami to lataj.. wybierz ammarow i po sprawie za fitami (wyposazeniem statku) porozgladaj sie tutaj -> http://www.scrapheap-challenge.com/index.php w dziele setup for PVE
Najlepiej odpal triala i polataj troche.. zdobadz podstawowa wiedze o grze bo zdaje sie ze nawet nie wiesz czego chcesz pytajac o fit... latac PVE czy PVP
Generalna rada dla wszystkich mlodych jest taka: Na nic sie nie nastawiaj.. na zadne lasery czy missile :) nie zakladaj z gory ze chcesz byc producentem albo gornikiem :) Skoncz "samouczek" (najlepiej dwa razy) i nie zapisuj sie do Gonswarmu :P po kilku dniach zalapiesz o co chodzi i zaczniesz zadawac bardziej precyzyjne pytania :P
PS. ROF to rate of fire (szybkostrzelnosc) i jako takie nie ma za wiele wspolnego z sila ognia twojego statku :)
Corum:
Wybaczcie :D myślałem ze to bez różnicy
No ja już sobie latam :) wolałbym PvP ale bez doświadczenia to ja sobie mogę chcieć :)
Połowy słów z tego co napisał death to ni rozumiem :D ale co tam jakoś ogarnę :D
Caldari :D
Julius Septimus:
Rasa nie ma różnicy o tyle, że możesz skillować statki dowolnych ras. "Problemem" będzie tylko to, że jesteś o te 3 levele rasowej fregaty do tyłu ;p
Statki danych ras mają jednak pewne wspólne cechy (oczywiście z wyjątkami itd.)
Amarr - strzelają laserami które nie zużywają ammo, ale capacitora (energię statku), mają najlepszy tank (armorem) i bardzo porządny dps i zasięg. Bawią się też trochę dronami i rakietami. Nie używają praktycznie shielda. Nie są najzwrotniejsze.
Minmatar - strzelają projectailami - działami konwencjonalnymi które nie korzystają z capacitora (tylko amunicje zużywają). Są zwykle szybsze i zwrotniejsze od statków innych ras tej samej klasy. Ich tank nie zachwyca i jest zróżnicowany - niektóre statki tankują shieldem, niektóre armorem, co wymusza 2 razy tyle skillowania.
Gallante - ich głównym źródłem damagu są działa hybrydowe (korzystają zarówno z amunicji jak i capa) oraz drony (sterowane komputerowo roboty, takie myśliwce). Tankują armorem. Zarówno w damagu jak i w tanku nie dotrzymują zwykle kroku amarrom. Są też zwykle niezbyt szybcy i zwrotni.
Caldari - ich statki są brzydkie jak noc listopadowa. Część ich statków zadaje damage Misslami, część działami hybrydowymi (co wymusza 2 razy tyle skillowania, przy tym, że tutaj te ilości są o wiele większe niż przy skillowaniu tanka). Missle są bardziej przydatne w PvE. W PvP ich użyteczność jest mocno ograniczona. Tankują głównie shieldem, co w PvP też jest mniej przydatne niż tank armorem. Ich mocną stroną są systemy walki elektronicznej - ECM.
To są oczywiście tylko główne wytyczne i zasady od których jest masa wyjątków.
Dodam też, że jeśli zdecydował byś się na skillowanie amarrów to nie ma co sobie głowy zawracać cruisami. Wszystkie są kiepskie, (zwłaszcza dla poczatkujacego gracza) i dużo lepiej jest szybko wytrenować battlecruisy (które z kolei mają świetne) i przeskoczyć na nie z fregat. To tylko kilka(naście?) godzin różnicy w trenowaniu a różnica jest ogromna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej