CCP wiele razy wspominało, że nie życzą sobie różowych (...)
Ależ w EVE wśród oficjalnych kolorów różowy już jest:
ERISCo prawda nie widziałem go dawno na premium kliencie i mogło coś się zmienić, ale na classic jest jebitnie różowiutki.
1. Słyszałem plotki że w EVE można malować shipy. Na YouTube jest filmik z różowym amariańskim okrętem.
2. Zauważyłem na youTube, że chyba jest jakieś urządzenie zakłucające pole warp. Czy to coś istnieje?
3. Jeżeli to istnieje (pytanie 2) to jest jakaś rzecz anty-anty warp?
4. Mother ship i Titan. Na Evepedii (EVE wiki) jest napisane że są kolonizatorami. Jak to mam rozumieć? Kolonizowanie planet w EVE?
5. Bazy gwiezdne. Grając w eve (jak jeszcze miałem aktywne konto) zauważyłem jakieś "komponenty do gwiezdne bazy". Czy to znaczy że można se kupić ileś bajerów i zbudować własną stację?
6. Jak buduje się titany? W Evepedii pisze coś że trzeba kupować ich elementy. O co chodzi?
Teraz Seria pytać badzie do gry.
7. Co to za statki ORE?
8. Czy istnieją statki z wbudowanym cloakingiem?
9. Co to jest za ten dziwny galletiański statek? Na trailerach takich jak triniti i empyrial age widać go. Taki jakby wielki dysk.
10. Zauważyłem że np. Degnaroki Geletańczyków zawsze walą z hibrid, Amariańskie z laserów itd. Czy zawsze tak musi być?
Ad.1. T2 wersje różnią się kolorystycznie od odpowiedników T1 (np. czerwony Ares T2 odpowiednik Atrona), nic mi co prawda nie wiadomo o różowym amarrskim modelu, ale nie uważam się za znawcę - trzebaby zapytać jakiegoś.
Ad.2. Jest kilka takich urządzeń,
część z nich można montować na statkach. To co widziałeś to na 99%
Mobile Warp Disruptor (są 3 rozmiary różniące się zasięgiem i występują w wersji T1 i T2, wersje też różnią się zasięgiem).
Ad.3. Na Mobile Warp Disruptora nie ma, na niektóre
moduły montowane na statkach owszem. Moduł przeciwdziałający zakłócaniu to
Warp Core StabilizerAd.4. Planety w EVE jak na razie są jedynie barwnym dodatkiem do tła i elementem taktycznym otoczenia w jakim grasz. Natomiast wspomniane przez Ciebie statki mają możliwość zamontowania
Clone Vat Bay i podejrzewam jak koledzy, że właśnie o nie Ci chodziło.
Ad.5. W EVE masz 2 rodzaje "baz gwiezdnych":
-
Stacje - występują w kilku wariantach (NPCowe, conquerable,
builable), w zasadzie niezniszczalne (mi wiadomo o 2 zniszczonych przez CCP w ramach storyline). Stacje budowane przez graczy można rozbudowywać poprzez
platformy.
-
POS - player operated (owned) structure, w zależności od potrzeb można montować z
modułów w celu osiągnięcia różnorakiej funkcjonalności
Ad.6. Tytany należą do klasy
Capital Ship i potocznie nazywane są supercapitalami (jak również i Mothershipy - podklasa lotniskowców). Wszystkie capitale montuje się z
komponentów. Z tego też powodu do capitali powinno zaliczać sie również
frachtowce,
jump frachty,
Rorqual'a (ma również możliwość montowania Clone Vat Bay), oraz subcapitala -
Orkę.
Supercapitale można budować jedynie w nullsec w
specjalnych stoczniachAd.7. ORE to skrót od
Outer Ring Excavations, npc korporacja specjalizująca się w operacjach górniczych. Jak już się zapewne domyślasz ich statki mają przeznaczenie przemysłowe, a dedykowane są górnikom.
Ad.8. Nie, ale jest kilka statków posiadających specjalne bonusy.
Ad.9.
"Patelnia" ?
Ad.10. Co to są degnaroki ?
Rasy w EVE są dość mocno wyspecjalizowane, w skrócie przypisuje się następujące specjalizacje:
Amarr -
laser i armor tank
Caldari -
railguns, rakiety, oraz shield tank
Gallente -
blasters, dronki, oraz armor tank
Minmatar -
projectile i speed tank
Czym jest
tankowanie możesz sobie przeczytać tutaj1. Tytan jest olbrzymi, czy może dokować na stacjach. Czy dla niego jest to niemożliwe?
2. Mother ship (+titan) jak mówicie jest statkiem od klonowania. Czy można nim zarabiać? (Robiąc innym klony)
CLOAKING!
3! Czy cloaking można stosować ciągle (Warp, zwykły lot), czy tylko w pozycji stojącej?
4! Czym różnią się te 4 cloakinghi co są na rynku (Prototyp, I, II i Blue)?
5! Czy Cloaking zabiera energię?
6! Czy Cloaking jest wykrywalny dla sensorów zwykłych (statek jest pokazany w Qutliner ale nie da się go zaznaczyć)?
7! Czy Cloaking Ma określony czas działania?
8! Czy podczas działającego cloaka można strzelać, lub mitingować?
9! Czy Cloak jest dostępny dla każdego typu statku?
Teraz troche z innej beczki.
10. Czym są statki ConvertOps?
11. Czym są statki Elektronik Atak?
12. Czym są statki Marauders?
13. Czym są statki Stealth Bomber? Czy mają stealth?
14. Czym są statki Freighter? Czy to są transportery? Bo taki maja wygląd.
15! Co oznacza nazwa Dreadnought. Nie potrafię znaleźć jej wytłumaczenia. A w wielu grach, wielkie bojowe statki noszą taką nazwę.
A zapomniałbym 16 Czy można mieć własne statki !? (swój projekt) Na youtube ktoś pokazał jakie on zrobił chyba 4.
Ad.1. Bo są wielkości stacji ?
Ad.2. W zasadzie w EVE nie ma ograniczeń co do tego na czym można zarabiać.
Ad.3. W przypadku
covert ops cloak tak, w przypadku pozostałych modeli nie. Zwróć uwagę na fakt, że cloak posiada szereg ograniczeń.
Ad.4. Modeli jest więcej (patrz link powyżej i warianty), blue - tak jak koledzy podejrzewam, że masz na myśli
Blue PrintAd.5. Hmmm, nie jeśli masz na myśli jego uruchomienie (
capacitor)
Ad.6. Nie. Statek jest całkowicie niewidoczny, a Ty widzisz go jako "cień" na ekranie.
Ad.7. Nie.
Ad.8. Nie, nie można uruchomić żadnego modułu, a moduły uruchomione wcześniej zakończą swój cykl w swoim normalnym trybie, ale nie uruchomią kolejnego. Co to znaczy mitingować ?
Ad.9. Tak, ale nie każdy model cloaka można zamontować w każdym statku. Jak każdy moduł cloak ma swoje wymagania co do montażu i niektóre statki mogą nie spełniać koniecznych warunków (PG/CPU). Jeśli do statków zaliczasz
POD i
Shuttle to nie da się w nich nic zamontować.
Ad.10. To statki do zadań specjalnych. Mają specjalne bonusy do używania cloaków. Obecnie masz w grze:
- Covert Ops Frigate - np.
Helios- Stealth Bomber - np.
Nemesis-
Recon-
Black Ops- Blockade Runner - np.
ViatorAd.11. Są statkami przeznaczonymi do
walki elektronicznej (E-W) i specjalizowanymi w niej (dodatkowe bonusy).
Ad.12. Platformą do PVE
Ad.13. Patrz wyżej. Stealth = cloak.
Ad.14. To transportowce - patrz wyżej.
Ad.15. Nie ma odpowiednika w j. polskim,
drednotami nazywano kiedyś okręty liniowe (w j. polskim przyjęło się niesłusznie nazywać je pancernikami). W EVE to capitale przeznaczone do szturmowania POSów.
Ad.16. W jakim sensie własne ? Produkcji = tak, korzystając z blue printa można wyprodukować większość modułów i prawie wszystkie statki w EVE. Jeśli miałeś na myśli unikalną konstrukcję to obecnie nie, ale z najbliższym patchem
Apocrypha ma być ku temu bliżej, bo wprowadzają statki T3, posiadające znacznie większą zdolność do modyfikacji (w tym parametrów i wyglądu).