Eve Online > NoobGarten
drony - rozbudowa statku...
Xarthias:
ech, daliby?cie sobie ju? siana :P
Z za?o?enia (mówi? o wspó?czesnych pociskach) rocket jest pociskiem niesterowanym, a missile - kierowanym (przez operatora, czy o?wietlenie celu laserem, whatever), ale niekoniecznie samosteruj?cym :)
To tak z grubsza, bo oczywi?cie nie wszystko jest takie proste :)
A co do carriera, to funkcjonowa?o jeszcze okre?lenie tendra lotniczego... Tak mi si? wydaje, ?e chyba by?oby odpowiednie.
Ellaine:
--- Cytat: "Dormio" ---
--- Cytat: "Ellaine" ---Z tego punktu widzenia, moznaby nazywac taki statek dokowcem (czyli mobilna stacja dokujaca), co nie brzmi tak swojsko jak lotniskowiec ale wciaz lepiej niz nosiciel. I jest precyzyjniejsze niz lotniskowiec w odniesieniu do mozliwosci dokowania oprocz mysliwcow rowniez dron, pancernikow etc :)
--- Koniec cytatu ---
W zwi?zku z powy?szym zamiast u?ywa? dokowa? (NIE L?DOWA?) do stacji proponuj? dokowa? do lotniskowca... Po prostu uznaj, ?e j?zyk polski jest tu zbyt ubogi.
--- Koniec cytatu ---
Dobra, oddokujmy sie juz od lotniskowcow. Nasze preferencje wynikaja z tego co nam "lepiej brzmi" a to wynika z przyzwyczajen. A przyzwyczajen argumentacja sie nie zmieni. Co bylo do powiedzenia, zostalo powiedziane.
--- Cytat: "Dormio" ---
--- Cytat: "Ellaine" ---A jak jestescie tacy sprytni, to jak po Polsku rozroznic rockets od missles?
dict.pl mowi ;
pocisk rakietowy rocket
pocisk rakietowy missile
--- Koniec cytatu ---
Ja rozumi? dok?adnie tak jak mówi definicja angielska:
- rocket - niekierowane i szybkie, ma?e
- missile - w ograniczonym stopniu kierowane, wolniejsze, pot??ne.
Gorzej jak dodamy do obrazu torpedy...
--- Koniec cytatu ---
[/quote]
Ja rozmiem rowniez. rocket - pocisk rakietowy niekierowany, missle - pocisk rakietowy kierowany.
Nie implikuje to wielkosci i predkosci, aczkolwiek w uzbrojeniu np smiglowcow, sa wlasnie male, wystrzeliwane masowo rockets - stad zapewne skojarzenie.
Torpedy natomiast plywaja zasadniczo w wodzie i w swiecie rzeczywistym wogole z rakietami nie "konkuruja".
W eve niestety nie jest to takie proste;
rockets, missles i torpedoes, poruszaja sie w tym samym "eterze" i wszystkie sa naprowadzane. Problem nie lezy w zrozumieniu a w wyrazeniu roznic po polsku. Jak po polsku powiedziec "Fighting with frigates on short range, You shuld consider using rockets, not missles, for their bigger damage output.".
Xarthias:
--- Cytat: "Ellaine" ---Jak po polsku powiedziec "Fighting with frigates on short range, You shuld consider using rockets, not missles, for their bigger damage output.".
--- Koniec cytatu ---
Na frygi na klo?s u?ywaj raczej rakiet nie misajli - zadasz wi?kszy damad?
:P :P :P :P 8)
pticu:
eh sie czepaicie nie wiadomo czego, to jest nomenklatura eve, pewnie wymieszana z kilku/nastu dziedzin i sobie taka jest i bedzie, nie probujcie na sile udowadniac sobei skad jest shuttle, missile czy charges
Ichneumon:
wezcie juz przestancie tlumaczyc nazwy na polski bo coraz duriejsze wychodza , nazw wlasnych i niektorych innych nazw sien ie tlumaczy bo w oryginale brzmia zdecydowanie lepiej niz po przetlumaczeniu , a jak uslyszalem fremeni - wolanie to myslalem ze mnie trafi i w mojej glowie natychmiast pojawila sie mysl - KRWI !!!!!!!!!!!!!!!!! ; wiec moze darujcie sobie tlumacznia ;]
a tak troche bardziej na temat , co sie stalo z pojemnoscia drone bay na statkach ?? np ferox mial wczesniej 50m3 na drony teraz ma ledwie 25 i mi z 5 dron zrobilo sie 2...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej