Dziś otrzymałem monitor. Zamawiałem w Poniedziałek wieczorem o godz ok. 22.00 w sklepie
https://iiyama-sklep.pl, kurier przyjechał w Piątek o godzinie ok. 10.00.
Na plus:
+ Świetne odwzorowanie czerni i niewystępujący Backlight bleeding / IPS Glow.
(1) + Kolory są bardzo ładne, odwzorowanie bieli oraz szarości jest bez zastrzeżeń.
+ Ekran ma pełny DC Dimming, czyli nie migocze przy różnych ustawieniach jasności.
+ WQHD daje ogromną powierzchnię roboczą, jest spora różnica w stosunku FHD.
+ Bardzo solidna obudowa jak i podstawka wykonana dużo lepiej niż w poprzedniku.
+ Przy tak dużym lotnisku nie trzeba przeskalowywać tekstu i ikonek w systemie.
Na minus:
- To jest sprzęt wymagający przestrzeni, dużego biurka i możliwości odsunięcia się od ekranu.
- Kąty widzenia nie są najlepsze, lepiej podświetlony wydaje się środek a nieco mniej boki.
(2)- W opcjach karty graficznej nie widzę możliwości ustawienia odświeżania ekranu 75hz.
(3)(1) Przetestowałem na 100% jasności i z zasłoniętymi roletami oraz zgaszonym światłem. O dziwo ludzie w internecie narzekali, że czerń i kontrast nie jest najlepsza, ja twierdzę, że jest super.
(2) Kąty widzenia są gorsze niż w poprzednim monitorze. Jak patrzę na monitor z odległości 50cm to rogi ekranu są nieco ciemniejsze niż środek ekranu. Kiedy przesunę głowę na róg ekranu to od razu wygląda tak jak powinno być. W poprzednim monitorze kąty widzenia były mega superanckie, tutaj tak nie jest.
(3) W opcjach karty graficznej GTX 960 4GB mam możliwość tylko ustawienia 59hz i 60hz. Nie widzę możliwości ustawienia odświeżania ekranu 75hz. Ktoś coś poradzi z tym ustawieniem 75hz?