Eve Online > NoobGarten

nub zaczyna gre

<< < (11/19) > >>

[BU FU] Karas:
phii,gagat  to jeszcze ten gownainy tani cep.. dawno juz takim nie latam : ]

[VIDE] Herezja:
Moja rada.
Zapoznaj się na naszym forum z postami osoby o nicku @Jan Morgenstern
Myślę, że większość (jak nie wszyscy) przyznają mi rację, że to co on potrafił robić tanim śmieciem nie raz o ból głowy przyprawiało a opisy jakie nam dawał na stronie bardzo humor poprawiały.
Dla przykładu
https://eve-centrala.com.pl/index.php/topic,5867.msg240068.html#msg240068

Zsur1aM:

--- Cytat: GRiN w Maja 05, 2018, 11:37:00 ---@
docelowy plan to utrzymac sie z pvp/polowania - to mnie przy grze utrzyma

--- Koniec cytatu ---
Z polowania to chyba jedynie w hi-secu stukając industriale itp statki (suicide gank) można wyżyć i potraktować jako profesję (pomijam opcje dostępne jedynie gra grup graczy).

--- Cytat: GRiN w Maja 05, 2018, 11:37:00 ---@Zsur1aM -
jak na razie mam jednego wirtualnego kolege i 3 potencjalnych wrogow (2 za scam i 1 randomowa ofiare)
co do korporacji to nawet nie wiem jak wyjsc z tego NPCowskiego poczatkowego a co dopiero szukac innych.. no i czym sie kierowac w wyborze (oraz jak znalezc cos sensownego)

--- Koniec cytatu ---
Jest wyszukiwarka korpów w grze (corporation > recruitment), są fora (EVE i takie jak te) gdzie korpy się ogłaszają, lub kanały in-game jak Polish. Sporo większych korpów ma też swoje akademie dla nowych, są tez międzynarodowe akademie dla nowych graczy jak EVE University lub duże międzynarodowe alianse przyjmujące nowych graczy jak Brave Newbies czy Pandemic Horde.
Na początek większość będzie dobra, jak ogarniesz podstawy i będziesz wiedział co chcesz robić poszukasz sobie konkretnych korpów/ally które będą odpowiadać Twojemu stylowi gry.

--- Cytat: GRiN w Maja 05, 2018, 11:37:00 ---przy okazji wpadla mi w lapy ok pincet stronicowa ksiazka "ISK the guide" czy jakos tak, dobra lektura na poczatek czy lepiej szukac tutoriali?
o fitowaniu i wyborze statkow cos tam nawet znalazlem ale takiego ogolnego wprowadzenia i "instrukcji obslugi" to jeszcze nie :S

--- Koniec cytatu ---
Te guide'y mają często po kilka lat i są po części nieaktualne, lub bynajmniej opisują obecnie nieoptymalne sposoby na zarabianie.

Na Twoim miejscu nie fiksowałbym póki co na zarabianiu ISK'ów a na zabawie i poznawaniu gry, ISKi same przyjdą z czasem, jeśli interesuje Cie PVP jest sporo korpów które oferują darmowe statki pod PVP.

GRiN:
wiem mniej wiecej co chce robic tylko jeszcze nie wiem jak ;)
jak na razie to robie relik/data sajty i se sprawddzam co tansze buildy/zestawy fitow, jak mniej wiecej co sie zachowuje i czego na przyszlosc wolalbym uniknac..
no i probuje sobie wyrobic nawyk bezpiecznego poruszania sie i uzywania zakladek oraz ogarnac interfejs
jak na razie zgadalem sie z jakimis eksploratorami i sie ucze o wormhole'ach
pare razy udalo sie zwiac, pare razy sie nie udalo :p
"hi-secu stukając industriale itp statki (suicide gank) można wyżyć i potraktować jako profesję"
a mozna wiecej szczegolow na ten temat?
"Zapoznaj się na naszym forum z postami osoby o nicku @Jan Morgenstern "
czytam.. z odpalonym slownikiem pojec z evki i encyklopedia uniwiki pod reka..
32 M ISK z jednego ukladu.. ogarne takich 50 i mam omege tak?

edit:
a coz to za diabelstwo?
"We know how much you love it when ships blow up with piles of PLEX inside, we even might understand why, but, we also don’t want new PLEX users to be losing their PLEX before they can trade it because they didn’t know how to get to market safely."
znaczy nie da sie tego dropic z graczy a zwykly loot to 50% szans ze cos dropnie albo sie zniszczy?
grr gadalem z jednym gosciem, jakis pirat ubil mu transportowca z 1.5 B lootu na pokladzie  i uleglo toto zniszczeniu, wiec pirat nie zarobil :(

Jan Morgenstern:
Z lootem to jest loteria. Masz szansę aby coś nie zostało zniszczone przy eksplozji szipa ale równie dobrze coś może zostać zniszczone. W dodatku dochodzi kwestia kontenerów w ładowni. Niektórzy mają kontenery aby mieć porządek, zaoszczędzić nieco m3 i utrudnić życie tym, którzy skanują ładownię. Skaner nie pokaże co jest w środku kontenera. Wtedy wszystko co jest w kontenerze zależy od tego jak klient gry wylosuje z przetrwaniem/zniszczeniem kontenera. Będzie albo wszystko albo nic ;p

Czasem warto zransomować ofiarę czyli jak zapłaci określoną sumę to puścisz mu szipa. Tylko tu też mogą wystąpić problemy bo nie zawsze wiesz jak zafitowany jest szip i co ma w ładowni. Na dobrą sprawę musiałbyś zafitować 2 skanery aby to sprawdzać a to marnowanie 2 midslotów. Ludzie od właściwego suicide ganku najczęściej działają w zorganizowanych grupach lub z altami i skanują co ciekawsze szipy i strzelają w to co może (a niekoniecznie musi) się opłacić. W dodatku jak wspominałem jeśli ktoś będzie miał towar poupychany w kontenerach to nie będziesz wiedział co tam jest. Niemniej można czasem okreslić wartość poprzez sprawdzenie killboardu, bo gość ma kilka wtop w danym szipie z określonym fitem. Więc można mu zaoferować, że za ileś % wartości puścisz go. Lub kazać wywalić wszystko z ładowni. Czy po prostu zrobić eject z szipa. Tylko tu dochodzi problem ,że musisz mieć kogoś, kto będzie mógł te cargo zebrać. Lub kogoś, kto będzie mógł odlecieć szipem. I tu podpowiedź - jesli ktoś zrobi eject z szipa to tak długo jak inny gracz będzie miał ztargetowany hull nikt nie będzie mógł do niego wsiąść. No i jeszcze kilka kwesti technicznych czyli jeśli ktoś aktywował selfdestructa przed ejectem to timer będzie odliczał nawet po opuszczeniu statku. I kwestia tego jak dużo obrażeń zadałeś. Musisz pamiętać, że całkowite HP statku zależne jest od skilli i implantów. Stary gracz z implantami może mieć znacząco więcej HP jeśli on jest aktywnym pilotem i jeśli wysiądzie z szipa to może się okazać, że te dodatkowe HP były wszystkim co trzymały szip przy życiu. Jak wysiądzie to szip wybuchnie i tyle. W przeciagu swojej kariery pirata nie dostałem "w prezencie" jeszcze tylko tytana lub supercarriera. Zresztą to jest coś co jednych może pociągać w piraceniu a innych nie - nieprzewidywalność. Generalnie wymagana jest cierpliwość i umiejętność zorganizowania sobie "wolnego" czasu. Cele czasem trafiają się po kilka naraz i trzeba wybierać co lać a czasem jest totalna posucha i nie ma do kogo strzelać. Ta nieprzewidywalność wiąże się też z zarabianiem na samym piraceniu. Możesz mieć same puste lub robiące indyki a możesz mieć kogoś, kto wiózł coś drogiego i przetrwało wybuch szipa. Jedyne co możesz zrobić to z czasem poszerzyć swój rejon piracenia i zorganizować go tak, aby dawał jak największe szanse na znalezienie celu. Tu bardzo opłaca się intel jaki można dostawać od innych pilotów.

A tu link do stronki, która pomaga okreslić wartość celu:

https://evepraisal.com/

Jeśli kiedyś będziesz się kręcił koło regionu zwanego Everyshore to daj znać. Być może pokażę Ci kilka rzeczy w praktyce jeśli będzie na czym. tylko musisz wiedzieć, że ja jestem online bardzo często ale nie oznacza to, że jestem przy komputerze. Zazwyczaj gram rano/popołudnie i od późnego wieczoru do późnego rana. Praktycznie nie gram w weekendy a jeśli już to krótko i w bardzo późnych godzinach. Nietety nie mogę zagwarantować, że będzie co łapac i bić lub że tego dnia będę miał czas aby cokolwiek pograć. Jeśli wcześniej się do mnie odezwiesz to przynajmniej to ostatnie będzie można z dużym prawdopodobieństwem zorganizować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej