Okej, zeby nie bylo, ze nie mam powodu by bumpnac ten temat. Skonczylem wlasnie Gre Endera, o ktorej wlasnie z tego tematu sie dowiedzialem, i powiem, ze to zdecydowanie jedno z najlepszych sci-fi jakie kiedykolwiek czytalem. Wciagnela mnie niesamowicie, genialnie napisana, chociaz zakonczenie wojny / trzecia inwazja byla, przynajmniej dla mnie, dosc oczywista juz od pierwszego dnia ekhm cwiczen
Bardzo podobalo mi sie zakonczenie i rozwiniecie sprawy kompletnego braku mozliwosci komunikacji miedzy rasami; sam namyslalem sie nad tym mimowonie podczas czytania wiec latwo mi docenic pomysl i spojnosc tresci. Reweacja, polecam kazdemu kto jeszcze nie mial okazji. Coz, teraz pozostaje mi tylko dorwac w swoje lapki kolejny tom, mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje.
W miedzyczasie zas, ech tak, mam wade czytania paru rzeczy na raz, jedtem po drugiej opowiesci w Hyperionie. Poki co nic nie komentuje ale licze na dobry final ;]
Po co jeszcze warto siegnac - bez sentymentow typu "czytalem jak bylem dzieckiem" czy tez "moje pierwsze scifi". Szukam dobrych tytulow ;P