Autor Wątek: Hub USB  (Przeczytany 2978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GlassCutter

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 1 881
  • Respect: +732
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: GlassCutter
  • Korporacja: Zabijaki i Pijaki
Hub USB
« dnia: Czerwiec 04, 2014, 11:47:12 »
0
Teoretycznie temat prosty i sprowadzający się do pójścia do sklepu, wzięciu pierwszego z brzegu, podłączeniu wszystkiego i zapomnieniu o całej sprawie.

Teoretycznie.

Rozbudowując moją zabawkę stanąłem przed problemem szybko znikających wolnych gniazd usb w moim lapku. Obecnie zapotrzebowanie mam następujące gniazdo usb zasilające kamerę CCD, drugie też do kamery CCD (ta ma własne zasilanie), usb do sterownika silnika krokowego (własne zasilanie) oraz przejściówka usb<->com do robota.

Kupiłem takie coś:
http://www.logilink.com/showproduct/UA0124.htm?seticlanguage=en
7 gniazd powinno mi styknąć na przyszłość spokojnie.

No i zaczęły się jaja. Na początek próbnie podłączyłem kamery CCD. Jedna jest video i wymaga standardu 2.0. Druga jest specjalistyczna, zoptymalizowana pod kontem nie generowania szumów, więc wystarcza jej standard 1.1. Sterownik i robot działają tak naprawdę na comie więc transmisji danych wiele nie ma. Po podłączeniu samych kamer nie udało mi się zmusić obu do pracy, lapek widział albo jedna, albo drugą, albo wcale. Zrezygnowałem, podłączyłem resztę stafu.. Działa. Do czasu, po chwili komunikaty 'timed out'. Wkur.... poszedłem do stacjonarki, podłączyłem 2 dyski zewnętrzne, działają bez zarzutu.

Póki co porty w lapku wystarczają (podłączenie bezpośrednie działa bez problemu), ale zajęte są wszystkie. Zależy mi również jednak na przejściu na hub, bo potrzebuję precyzji, a ciągnące się kable dobrze na to nie wpływają..

Może ktoś się zna na takich tematach. Póki co znalazłem to:
http://electronics.stackexchange.com/questions/75654/7-port-powered-usb-hub-backfeeding-to-my-pc
Keeping points on you noobs!


Bo EVE to szit

Doom

  • Wielki Inkwizytor
  • Administrator
  • Użyszkodnik
  • Wiadomości: 7 286
  • Respect: +432
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Mandoleran
  • Korporacja: SHCK
Odp: Hub USB
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2014, 11:54:50 »
0
Ten robot to biega za ciebie 100 metrów dalej żeby bombę obejrzeć czy to jest zabawka używana w jednym miejscu?

W bitwie nie liczy się ten kto ma pierwsze słowo. Liczy się ten kto ma ostatnie.

Lt Rook

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 669
  • Respect: +145
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: Lt Rook
  • Korporacja: a-Losers
Odp: Hub USB
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2014, 11:59:49 »
0
zwyczajnie kontroler USB nie wyrabia z zasilaniem, lapek ma gniazdo pcmcia? jeśli tak to szukaj adaptera pcmcia, np. 4 usb z własnym zasilaniem, bo sam slot pcmcia nie wyrobi 10W.
"Welcome to Eve Online, here's your Rubik's Cube, go f*** yourself"

GlassCutter

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 1 881
  • Respect: +732
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: GlassCutter
  • Korporacja: Zabijaki i Pijaki
Odp: Hub USB
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2014, 12:00:22 »
0
Ten robot to biega za ciebie 100 metrów dalej żeby bombę obejrzeć czy to jest zabawka używana w jednym miejscu?

W jednym miejscu, ale śledzi obiekty na niebie. Rozdzielczość wynosi 1.1 sekundy kątowej (sekunda = 1/3600 stopnia) i taką pracyzję chciałbym zachować na elementach mechanicznych. Kluczowe jest wyważenie całości, a jak na to wpływa wiszący kabel chyba tłumaczyć nie muszę. Kable nie wiszą ordynarnie, są poprzyczepiane do korpusu, no ale mimo wszystko lepiej mieć jeden kabelek niż kilka.

@rook: Hub ma własny 3.5 amperowy zasilacz. Wszystko poza kamera video ma własne zasilanie.
Keeping points on you noobs!


Bo EVE to szit

GlassCutter

  • Użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 1 881
  • Respect: +732
    • Zobacz profil
  • Imię postaci: GlassCutter
  • Korporacja: Zabijaki i Pijaki
Odp: Hub USB
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2014, 13:22:04 »
0
Mały update z placu boju. Podłączyłem gnoja pod laptopa, do niego flasha usb. Zamontowany, wszystko da się z niego czytać. No ok, to odmontuj.. Nie da się.. Czyli faktycznie jest jakiś szit tak jak pisali w linkowanym temacie na forum. Wyłączam huba, flash dalej zamontowany. Mam cie gnoju. Otwieram i odcinam kabelek zasilający od komputera (był dolutowany do tej samej ścieżki po której szła linia +5V od zasilacza..). Lapek huba nie widzi, podłączam zasilanie.. Działa. Spoko. Szybki test na flashu, da się wymontować!

No to czas na serious business. Obie kamery chodzą równolegle od strzała, robot podłączony, brak komunikatów o zrywaniu połączenia, gorzej ze sterownikiem silnika krokowego (temu tak jakby się pogorszyło), ale reinstalacja sterowników pomogła.

Keeping points on you noobs!


Bo EVE to szit

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal