O ile się nie mylę. Dwójniak to dwie kwarty miodu na kwartę spirytusu. Półtorak to półtorej kwarty miodu na kwartę spirytusu. Więc prawie 1:1 więc.. . Dla panów półtorak a dla pań dwójniak.
Protestuję...
kwarta
3. dawna miara objętości ciał płynnych i sypkich, równa czwartej części garnca
4. blaszane naczynie o pojemności jednego litra
Zgodnie z obowiązującą definicją nie może być coś kwartą jeśli się bierze 2/3 całości !
Z resztą od kwarty (czwartej części) pochodzi nasz kwartał - to tak dla ułatwienia zapamiętania. Z drugiej strony dziwię się, bo wnosząc z dotychczasowych wypowiedzi powinnaś być doskonale zorientowana co to tercja, kwarta i kwinta
Tu akurat dość dobrze wyjaśnione przez Wiki jakie tradycyjne są miody pitne:
Miód Pitny
Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy:
Półtoraki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody
Dwójniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody
Trójniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody
Czwórniaki - miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody
Swoją drogą to akurat specjalność Polski i powinniśmy być dumni z tradycji miodów pitnych