Eve Online > NoobGarten
Skróty
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 14:17:39 ---Wg marynarki to statki powinny być jednak nazywane okrętami, zaraz ktoś by sie doczepił że to polskie forum i powinniśmy mówić nazwy własne po polsku.
--- Koniec cytatu ---
Nie brnij :P
--- Cytuj ---okręt
1. duży statek morski
2. statek należący do marynarki wojennej
--- Koniec cytatu ---
W myśl tego co mówi SJP - każdy okręt to STATEK, a dodatkowo niektóre statki - jak wskazano - duże, a nie będące w marynarce wojennej również mogą być okręrami :P
Idźmy dalej... czy statki KOSMICZNE mogą być nazywane OKRĘTAMI kosmicznymi ? Pasuje Ci taka nazwa ?
SJP:
--- Cytuj ---statek duży obiekt pływający, przeznaczony do przewozu ludzi i ładunków
--- Koniec cytatu ---
i tamże:
--- Cytuj ---statek kosmiczny pojazd przystosowany do lotów kosmicznych
--- Koniec cytatu ---
Czyli pomimo, że statki należące do marynarki wojennej to okręty, to raczej OKRĘTÓW kosmicznych jakoś nie ma (ale też i nie ma póki co żadnej MARYNARKI kosmicznej). BTW przyznać się kto choć raz nie powiedział "łódź podwodna", a o ile wiem nie ma cywilnych jednostek podwodnych poza BATYSKAFAMI ! :P 8)
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 14:17:39 ---Ależ my w dupie mamy czy termin oficer, do tego pierwszy, pochodzi ze Star Treka Online, czy Offline, czy z marynarki. Nie jest terminem z EVE i u każdego wywołuje konsternacje czy chodzi o alta, czy może jakiegoś dyrka z korporacji.
--- Koniec cytatu ---
A o pierwszych oficerach na pokładzie samolotu słyszałeś ? U mnie w korpie (SHCK) nie ma oficerów (dyrektorzy owszem), ale CEO to przecież skrót od Chief Executing Oficer - czyli normalnie, ordynarnie PREZES, zatem lepiej wołać na CEO oficer czy prezes ? Niemniej jednak pomimo, że pracuję w korporacji międzynarodowej i mam styczność z CEO, CFO, CTO i paroma innymi CXX, to jakoś nikt na nich nie woła oficerowie, a jedynie dyrektorzy. Nie wiem dlaczego u Ciebie wywołał o to konsternację, naprawdę ciężko mi to zrozumieć.
--- Cytat: Proxima w Grudnia 13, 2013, 15:23:27 ---Jedyne co mogę przyznać to fakt, że nie pomyślałam, że może się mylić z rangami w corpach. To fakt. Ale spoko wymyślę inną nazwę.
--- Koniec cytatu ---
Po co ? Mi Twój pierwszy się bardzo spodobał (mój PIERWSZY alt ma więcej SP niż niejeden main - 117mln SP), ale dla swojego głównego alta wymyśliłem bliższą ciału nazwę - przydupas (i też mam go z Power of Two). ;)
Wszystkich altów mam 4.
--- Cytat: SokoleOko w Grudnia 13, 2013, 12:43:03 ---To jest dział dla młodych graczy, naprawdę stosujmy przyjętą terminologię!
--- Koniec cytatu ---
Czyli jaką ? Main to, który char ? Ten którym grasz najwięcej, ten z którym się utożsamiasz, a może najważniejszy na danym koncie ? Czy może ten pod którym zna Ciebie największa ilość innych osób, ale jak zatem nazwać char szpiega pod którym jest znany w danym korpie ?
Terminologia EVE to main, alt, char i konto... może warto wprowadzić nazwę dla głównego alta ? ;) :P
Zlorf:
--- Cytat: Proxima w Grudnia 13, 2013, 15:23:27 ---Jedyne co mogę przyznać to fakt, że nie pomyślałam [...]
--- Koniec cytatu ---
Normalnie jak baba, ledwo zaczęła grać a już wszystkich po kątach rozstawia.
Isengrim:
Dormio, nie podlizuj się już tak Proximie. :P
GlassCutter:
--- Cytat: Isengrim w Grudnia 13, 2013, 17:55:40 ---Dormio, nie podlizuj się już tak Proximie. :P
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie!
Dormio ja się odnosiłem do historycznych tematów z tego forum (miedzy innymi tłumaczenie którejś tam książki o EVE i kilku innych) i zapamiętałem z nich że statek to jest pełnomorski a okręt wojenny (jeśli już trzymamy się marynarki). :P
--- Cytat: Dormio w Grudnia 13, 2013, 17:42:56 ---U mnie w korpie (SHCK) nie ma oficerów (dyrektorzy owszem), ale CEO to przecież skrót od Chief Executing Oficer - czyli normalnie, ordynarnie PREZES, zatem lepiej wołać na CEO oficer czy prezes ? Niemniej jednak pomimo, że pracuję w korporacji międzynarodowej i mam styczność z CEO, CFO, CTO i paroma innymi CXX, to jakoś nikt na nich nie woła oficerowie, a jedynie dyrektorzy. Nie wiem dlaczego u Ciebie wywołał o to konsternację, naprawdę ciężko mi to zrozumieć.
--- Koniec cytatu ---
W EVE CEO to CEO, a nie CFO, CTO, CXX albo prezes. Nie jesteśmy w korporacji RL tylko gadamy o grze gdzie występuje CEO, tylko i wyłącznie. Poza tym jeśli przeczytasz posty Proximy jeszcze raz to dowiesz się że pisząc 'Pierwszy Oficer' miała na myśli alta, a nie żywego członka korporacji co akurat ciężko mi zrozumieć że się nie domyśliłeś. ;)
Generalnie w tym środowisku gada się tak, więc chcąc być zrozumianym trzeba gadać tak jak to środowisko, przenosi się to na każdą dziedzinę życia. Środowisko się nie dopasuje, przykro mi.
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 18:09:28 ---
--- Cytat: Isengrim w Grudnia 13, 2013, 17:55:40 ---Dormio, nie podlizuj się już tak Proximie. :P
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie!
--- Koniec cytatu ---
E tam - sam spróbuj :P
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 18:09:28 ---Dormio ja się odnosiłem do historycznych tematów z tego forum (miedzy innymi tłumaczenie którejś tam książki o EVE i kilku innych) i zapamiętałem z nich że statek to jest pełnomorski a okręt wojenny (jeśli już trzymamy się marynarki). :P
--- Koniec cytatu ---
E tam - te pojęcia się nie zmieniły znacząco na przestrzeni tych kilku lat (w sumie EVE ma już 10), więc albo źle zapamiętałeś, albo z wątku zapamiętałeś tych co źle mówili (tak brałem w nim udział) ;) 8)
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 18:09:28 ---W EVE CEO to CEO, a nie CFO, CTO, CXX albo prezes. Nie jesteśmy w korporacji RL tylko gadamy o grze gdzie występuje CEO, tylko i wyłącznie. Poza tym jeśli przeczytasz posty Proximy jeszcze raz to dowiesz się że pisząc 'Pierwszy Oficer' miała na myśli alta, a nie żywego członka korporacji co akurat ciężko mi zrozumieć że się nie domyśliłeś. ;)
--- Koniec cytatu ---
No poopatrz, a jak się spojrzy w role w korpie to są np. takie:
--- Cytuj ---EVEWIKI:
Security Officer
The role of Security Officer allows the holder to view the contents of the deliveries window in station. This is the window where items bought by the Corporation at a station are placed. If the Corporation has a corporate hangar at a station, the role of Security Officer grants access to the contents of the corporation hangars. This access also facilitates the placing of items into the members' hangars.
Communications Officer
Grants the right to send EVE mails to your corporation and alliance, and allows you to create corporation and alliance calendar events.
Security Officer
Can view the personal hangars of any members of the corporation where the corporation has an office and the security officer is docked in. Can retrieve passwords on secure containers owned by the corporation. Can deliver items from his own or corporation hangars to other corporation members.
--- Koniec cytatu ---
To co, są jednak w EVE w korpach oficerowie ? To, że Ty masz kaprys wołać jedynie CEO u siebie w korpie - to ja za przeproszeniem mam w dupie. Możesz sobie w korpie na CEO wołać nawet i czarna dupa - nikogo to nie interesuje. Z drugiej strony CEO wołać krócej jak prezes, a mimo to w angielskojęzycznych widziałem zamiennie tytułowanie president, a dodatkowo w aliansach dowodzącego aliansem nazywano exec...
I żeby była jasność CEO w EVE to jedynie skrót:
--- Cytuj ---CORPORATION MANAGEMENT GUIDE
They are created and overseen by a Chief Executive Officer (CEO)
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---CEO
(initial) Chief Executive Officer, the person in charge of a Player Corporation.
--- Koniec cytatu ---
Może warto w EVE od czasu do czasu robić coś nieco więcej niż PVP ?
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 18:09:28 ---Poza tym jeśli przeczytasz posty Proximy jeszcze raz to dowiesz się że pisząc 'Pierwszy Oficer' miała na myśli alta, a nie żywego członka korporacji co akurat ciężko mi zrozumieć że się nie domyśliłeś. ;)
--- Koniec cytatu ---
To może dla odmiany przeczytaj cały mój post, ale tym razem ze zrozumieniem, a przy okazji żaden alt nie jest żywym człowiekiem z definicji, ale z tej samej definicji jest alternatywną POSTACIĄ (tak się tłumaczy angielskie słowo character) odgrywaną przez gracza.
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 13, 2013, 18:09:28 ---Generalnie w tym środowisku gada się tak, więc chcąc być zrozumianym trzeba gadać tak jak to środowisko, przenosi się to na każdą dziedzinę życia. Środowisko się nie dopasuje, przykro mi.
--- Koniec cytatu ---
Czy jesteś jedynym reprezentantem środowiska by wypowiadać się w jego imieniu ? Często się zgadzasz z SokoleOko jeśli chodzi o jego poglądy na PVP ? A czy SokoleOko jest jedynym uprawnionym by wypowiadać się w imieniu PVPerów ? Troszkę więcej pokory, bo tak jak SokoleOko jest jednym z przedstawicieli PVPerów, tak samo i ja i Proxima (no popatrz co za zaskoczenie) jesteśmy przedstawicielami środowiska. Przykro mi, ale środowisko to jedynie grupa ludzi, a nie twór który sam o sobie stanowi.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej