Eve Online > Wsparcie techniczne

Komp pod EVE

(1/6) > >>

Dormio:
Mój staruszek ma już policzone dni swego istnienia (żona: "weź zrób coś z tym złomem ileż można czekać aż się uruchomi") i zastanawiam się nad doborem komponentów.
Zakładam, że nie uda mi się tak dobrać komponentów by znów mieć spokój na kilka kolejnych lat (najstarszy element - mobo mam od 2006) i zastanawiam się czy jest sens czekać na wysyp płyt pod Haswell, czy też może skupić się na wyborze czegoś pod Ivy Bridge (i5 ?). Oczywiście nie muszę czekać na nową płytę/CPU by wymienić na lepsiejszy GPU :)

Z mojego obecnego zestawu zapewne zostanie jedynie HDD, ale i tu się zastanawiam, czy jest mi potrzebny (mam NAS 2TB) i czy sam SSD mi nie wystarczy.
CPU: AMD Phenom X4 Quad Core 9650
karta graficzna: Gigabyte 9800 GT
dysk twardy: WD Caviar Black 1 TB
płyta główna: Asus Crosshair - chipset nVidia nForce 590 SLI
pamięć RAM: Kingston HyperX DDR-2 800 - 3 GB

Na dniach zapewne kupię SSD pod OSa, co pozwoli moment wymiany odsunąć nieco w czasie. Mam Vistę i Win8Pro - jest sens upgradować (z Visty jestem zadowolony) do 8-ki czy może zainstalować Win7 ? GTX650 wystarczy, czy może lepiej pójść w 660/670 ? Oczywiście całość ma się zamknąć w granicach rozsądku, bo raczej nie uda mi się przekonać żony, że warto wydać 4k+ PLN na komp tylko po to żeby się uruchamiał w 1 minutę zamiast 5-ciu :]

PS
Nie zamierzam uruchamiać więcej jak 2 konta EVE jednocześnie :)

Soulscream:
Dostałem z RMA nówke funkiel : http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-660-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-646138.html?attr=248-544472 .

teoretycznie to wolniejsze jest o 15% od wersji TI. Cicha jak na nvidie, fajna karta.

Goomich:

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:05:19 ---Z mojego obecnego zestawu zapewne zostanie jedynie HDD, ale i tu się zastanawiam, czy jest mi potrzebny (mam NAS 2TB) i czy sam SSD mi nie wystarczy.
--- Koniec cytatu ---

Może nie wystarczyć.
Na początku SSD jest super duper, ale mi po półtora roku, komp uruchamia się już ze dwie minuty, a wczoraj pokazał mi tylko czyste ikony na pulpicie.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:05:19 ---Na dniach zapewne kupię SSD pod OSa, co pozwoli moment wymiany odsunąć nieco w czasie.
--- Koniec cytatu ---

Jeśli wymieniasz tylko z powodu długiego uruchamiania, to nowy SSD co jakiś czas pozwoli ci doczekać do termicznej śmierci wszechświata.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:05:19 ---Mam Vistę i Win8Pro - jest sens upgradować (z Visty jestem zadowolony) do 8-ki czy może zainstalować Win7?
--- Koniec cytatu ---

Skoro masz obydwa, to sam powinieneś wiedzieć najlepiej. :P
Dodam tylko, że w 8.1 ma wrócić pulpit i start.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:05:19 --- GTX650 wystarczy, czy może lepiej pójść w 660/670 ? Oczywiście całość ma się zamknąć w granicach rozsądku, bo raczej nie uda mi się przekonać żony, że warto wydać 4k+ PLN na komp tylko po to żeby się uruchamiał w 1 minutę zamiast 5-ciu :]
--- Koniec cytatu ---

Przejście od 5 minut do czasu, w którym najdłużej schodzi ze skróconym POSTem, jest jak objawienie.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:05:19 ---PS
Nie zamierzam uruchamiać więcej jak 2 konta EVE jednocześnie :)

--- Koniec cytatu ---

Przypomniało mi się, jak kiedyś marudziłem na korpowym, że komp mi wolno działa.
Bo miałem 3 czy 4 klienty i zminimalizowanego Mass Effecta na pasku.

Dormio:

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 15:31:04 ---Może nie wystarczyć.
Na początku SSD jest super duper, ale mi po półtora roku, komp uruchamia się już ze dwie minuty, a wczoraj pokazał mi tylko czyste ikony na pulpicie.

--- Koniec cytatu ---
2 minuty to i tak byłby u mnie znaczący postęp :)

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 15:31:04 ---Jeśli wymieniasz tylko z powodu długiego uruchamiania, to nowy SSD co jakiś czas pozwoli ci doczekać do termicznej śmierci wszechświata.

--- Koniec cytatu ---
Nie tylko z tego powodu, ale to jest najbardziej zauważalne dla mojej małżonki, bo w końcu co ją może obchodzić jakość tekstur na drugim kliencie ?  :P
W założeniach mam żeby na SSD leżał czysty system, a reszta używanego przeze mnie stuffu była na obecnym HDD (głównie dokumenty i programy, bo zdjęcia/filmiki już od dawna mam na NASie).

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 15:31:04 ---Skoro masz obydwa, to sam powinieneś wiedzieć najlepiej. :P
Dodam tylko, że w 8.1 ma wrócić pulpit i start.

--- Koniec cytatu ---
Mam obydwa, ale z 8-ką czekam na SSD (szczególnie, że to upgr.), bo nie widzę sensu robić 2x tę samą robotę. Na pewno wyczyszczenie albo wręcz reinstalacja systemu pomoże (tymczasowo), bo od 2006 to był chyba reinstalowany raz, albo wręcz w ogóle (niestety pamięć już nie ta i coraz bardziej ulotna).

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 15:31:04 ---Przejście od 5 minut do czasu, w którym najdłużej schodzi ze skróconym POSTem, jest jak objawienie.

--- Koniec cytatu ---
Znaczy się wodę święconą też skombinować ?  ;)
Czysta Vista na tym zestawie wstawała w 90s. Najwolniejszy w nim obecnie jest HDD, więc SSD przyniesie zauważalną zmianę.

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 15:31:04 ---Przypomniało mi się, jak kiedyś marudziłem na korpowym, że komp mi wolno działa.
Bo miałem 3 czy 4 klienty i zminimalizowanego Mass Effecta na pasku.

--- Koniec cytatu ---
Mi wolno działa nawet na nic nierobieniu  :D
wg małżonki
Chociaż jak pozwolę mu postać z 10 minut w spokoju, aż mu się soft w RAMie odpowiednio poukłada, to w EVE te ~45 fps zapodaje...
ale raczej przy średnich ustawieniach i 1 kliencie

Goomich:

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:48:52 ---2 minuty to i tak byłby u mnie znaczący postęp :)
--- Koniec cytatu ---

Przed wymianą miałem uszkodzoną pamięć lub płytę i ewentualnie dysk, więc nim doszedł do uruchamiania windowsa, musiałem go wcześniej ze 3 razy zresetować.
Potem było jeszcze te 5 minut. :D
Po odpaleniu czystego z SSD cieszyłem się bardziej niż na pierwszej misji w Nexusie.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:48:52 ---Nie tylko z tego powodu, ale to jest najbardziej zauważalne dla mojej małżonki, bo w końcu co ją może obchodzić jakość tekstur na drugim kliencie?  :P
--- Koniec cytatu ---

Małżonkę można spacyfikować Mass Effectem...

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:48:52 ---Mam obydwa, ale z 8-ką czekam na SSD (szczególnie, że to upgr.), bo nie widzę sensu robić 2x tę samą robotę. Na pewno wyczyszczenie albo wręcz reinstalacja systemu pomoże (tymczasowo), bo od 2006 to był chyba reinstalowany raz, albo wręcz w ogóle (niestety pamięć już nie ta i coraz bardziej ulotna).
--- Koniec cytatu ---

Cóż, widziałem filmik, gdzie koleś polecał 8 i to co mnie od tego odstręcza, to było coś takiego, że te programy, które nie są na tych brzydkich kafelkach można sobie wpisać w wyszukiwarkę.
Jakiś geniusz inaczej musiał na to wpaść.

Sekundka...
7 ma jakieś coś do SSD, że się wolniej zużywają, ale nie wiem czy wista też ma.
Raczej tak, bo to 7 to tylko upgrade do niej.
Szybki gugiel: artykuły z 2010 twierdzą, że vista nie ma jakiegoś trima, który coś tam coś tam.

--- Cytat: Dormio w Maj 08, 2013, 15:48:52 ---Znaczy się wodę święconą też skombinować ?  ;)
--- Koniec cytatu ---

Nie, woda święcona, to na wirusy i nie pomaga, tylko szkodzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej