Eve Online > Wsparcie techniczne

Komp pod EVE

<< < (2/6) > >>

Raan Kern:
Czy mocno się poprawi wydajność EVE jeśli będzie zainstalowana na SSD razem z windą czy sam system na SSD wystarczy?

Soulscream:
Zainstalowana na dysku z SSD, generalnie z każdą aplikacją tak jest.

Skaza:

Dysk SSD skraca czas odczytywania i zapisywania danych, ale cudownym sposobem nie zwiększy płynności obrazu (fps).

Zgudi:
Tu masz zestaw za 3350zł z dyskiem SSD 250GB i kartą graficzną konkurującą wydajnościowo z Geforce GTX 670

Jego wady, to brak możliwości podkręcania (płyta i proc na to nie pozwalają). A zalety, to bardzo mocny sprzęt do gier na dzień dobry.

Jeśli nie przechowujesz dużo zdjęć, muzyki, filmów i gier na kompie to ten SSD wystarczy. W innym przypadku trzeba dostawić zwykły dysk, np. 1tb. Ja mam 320 gb dysk zwykły i nigdy go nie zapełniłem.

ManganMan:

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 16:18:54 ---Przed wymianą miałem uszkodzoną pamięć lub płytę i ewentualnie dysk, więc nim doszedł do uruchamiania windowsa, musiałem go wcześniej ze 3 razy zresetować.
Potem było jeszcze te 5 minut. :D
Po odpaleniu czystego z SSD cieszyłem się bardziej niż na pierwszej misji w Nexusie.

--- Koniec cytatu ---
Ano bez wątpienia jak się ten "k" w dysk zainwestuje...

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 16:18:54 ---Małżonkę można spacyfikować Mass Effectem...

--- Koniec cytatu ---
I'm Commander Shepard and this is my favourite situation on Eve-Centrala :P

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 16:18:54 ---Cóż, widziałem filmik, gdzie koleś polecał 8 i to co mnie od tego odstręcza, to było coś takiego, że te programy, które nie są na tych brzydkich kafelkach można sobie wpisać w wyszukiwarkę.
Jakiś geniusz inaczej musiał na to wpaść.

--- Koniec cytatu ---
Pamiętasz adres?

--- Cytat: Mona X w Maj 08, 2013, 16:18:54 ---Sekundka...
7 ma jakieś coś do SSD, że się wolniej zużywają, ale nie wiem czy wista też ma.
Raczej tak, bo to 7 to tylko upgrade do niej.
Szybki gugiel: artykuły z 2010 twierdzą, że vista nie ma jakiegoś trima, który coś tam coś tam.

Nie, woda święcona, to na wirusy i nie pomaga, tylko szkodzi.

--- Koniec cytatu ---

Fakt, Vista raczej nie posiada magicznego

--- Kod: ---fsutil.exe behavior set DisableDeleteNotify 0
--- Koniec kodu ---
do aktywacji TRIM'a...
A bez TRIM'a... to dupa wołowa jeśli chodzi o wydajność, więc bierz Eighta.
A tu masz cytat:

--- Cytuj ---"Funkcja TRIM jest niezmiernie ważna dla prawidłowego korzystania z dysków SSD. Prawdopodobnie jest to jedno z najmniej znanych, ale bardzo istotnych rozwiązań technologicznych poprawiających pracę urządzeń flashowych.

Z powodu tego, że charakter niskopoziomowych operacji w przypadku nośników SSD różni się bardzo w porównaniu do dysków HDD, mogłoby dojść do sytuacji, że "flaszki" traciłyby swoją sprawność i szybkość działania (szczególnie zapisu) po dłuższym czasie. Urządzenie mogłoby przestać orientować się, które sektory w jego pamięci są już wykorzystane i nie wolno na nich zapisywać, a które mają już status "pustych" i można tam prowadzić operacje zapisu.

Pamięci NAND (flash) mogą prowadzić efektywny zapis tylko do komórek, które są już puste. Jeśli więc dana komórka nie jest pusta, a dane zawarte w niej są "widziane" przez system jako usunięte, wtedy przed zapisem do tej komórki zawartość musi być usunięta. Dla tradycyjnych dysków talerzowych nie ma wielkiej różnicy, czy zapisuje namagnesowaną już część talerza, czy nienamagnesowaną.

Dyski flashowe są zatem dużo bardziej wymagające jeśli chodzi o bieżącą kontrolę tego, co wykonują. W tym celu stosuje się właśnie komendy TRIM. Praktycznie wszystkie nowoczesne nośniki SSD obsługują tą funkcjonalność w tak dobrym stopniu, że można mieć do nich bardzo dużą dozę zaufania w kategorii "bezpieczeństwo danych". Wszystkie operacje są też wykonywane w tak dużym tempie, że urządzenia SSD wydajnościowo w praktyce sprawdzają się nawet dwa razy lepiej niż HDD."
--- Koniec cytatu ---

EDIT: jedna uwaga: pod żadnym absolutnie pozorem nie defragmentuj SSD  >:D

EDIT_2: Zgudi, przeliczyłem zapotrzebowanie na waty uwzględniając twój zestaw:

--- Kod: ---System Type: 1 physical CPU
Motherboard: High End - Desktop
CPU Socket: Not Sure - Show All CPUs
CPU: Intel Core i5-3350P 3100 MHz Ivy Bridge
CPU Utilization (TDP): 90% TDP

RAM: 2 Sticks DDR3 SDRAM

Video Card 1: AMD Radeon HD 7950

Flash SSD: 1 Drive

Keyboard and mouse: Yes

System Load: 90 %

Capacitor Aging (+ W %): 15 %

Minimum PSU Wattage: 280 Watts
Recommended Wattage: 330 Watts
--- Koniec kodu ---

Wydaje mi się, że te 550 W powinny styknąć, choć moim zdaniem dobrze by było dołożyć jeszcze jednego radeona do CrossFire'a.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej