Ale jak statek wtopisz dostajesz wieksza kase niz wlozyles. Jako, ze ogolem gracze wiecej kasy dostaja za ubezpieczenia niz jej wkladaja (inaczej by nie ubezpieczali statkow) to ubezpieczenia generuja kase
Pozwól, że Ciebie zacytuję:
Blad.
Ostatni raz kiedy wtopiłem ship to dostałem mniej niż wartość hulla i ubezpieczenia łącznie.
Kasa jaka z ubezpieczenia wpłynęła do portfela to oczywiście więcej niż wartość ubezpieczenia, ale:
- wypłacana jest TYLKO w przypadku straty statku, a mnie się sporo ubezpieczeń "przedawnia"
- jest NIŻSZA niż wartość samego hulla (T1/T2/T3 - im wyższy tech tym większa różnica)
W dalszym ciągu by móc dalej zarabiać MUSZĘ kupić nowy hull, który jest droższy NIŻ wypłacona kwota. Gdzie tu widzisz generowanie ISKów ?
Wartosc hulla nie ma tu nic do rzeczy
Jak kupujesz statek/modul to oddajesz iski sprzedawcy wiec ilosc iskow w grze sie nie zmienia
Oczywiście, że ma. Sprzedając hull na markecie mam ISKi na portfelu. Kupując w jednym regionie i sprzedając w innym drożej mam generowanie ISKów ?
Jeśli hull kosztuje 100, ubezpieczenie 15 (per jednorazową płatność), a wypłacane mam 85, to łącznie wydałem 115, a ubezpieczenie zwraca mi 85 - różnica (sink) jest na 30. Nie ma znaczenia gdzie i jak zdobędę brakujące 15 na nowy hull i brakujące 15 na nowe ubezpieczenie, ale MUSZĘ je PONOWNIE zarobić (kopiąc, misjonując, handlując, etc.).
QFT. Niestety Dormio nie masz racji, mówiąc stricte o aspekcie monetarnym i ilości ISKa w obiegu, wartość hulla nie ma żadnego wpływu na to równianie. Chyba że był to hull ze LP store do którego dopłaciłeś jakieś ISK (nie wiem jak to działa dokładnie, ale jak kupisz hull Megasa Navy, płacąc hullem megasa, Xk LP i 10m ISK to te 10m ISK będzie miało wpływ na ilość ISK w grze, reszta nie).
Pamiętajmy że mówimy o iskach w obiegu a nie ekonomii w całości, to bardzo ważne rozróżnienie. Wartość hulla czy straconych modułów nie ma znaczenia, gdyż jedyny isk który zniknął w sinku w drodze powstawania tych itemów, to koszt slota produkcyjnego...
No nie. ISKi tak jak Ty je rozumiesz (per "cyfrowy" zapis pieniądza, a nie wartość jaką "cyfrowo" sobą reprezentują) w układzie pojawiają się tylko poprzez:
- bounty
- misjonarskie nagrody i fee
Tylko, że tu masz do czynienia z generowaniem "pustych" ISKów, bez pokrycia w wartości (np. minsów).
Wpłacając 15 za hull wart 100 i dostając 85 z ubezpieczenia z systemu UBYWA 30 i nie ma tu znaczenia, że nakopię sobie minsów na hull wart 100, bo te minsy "automagicznie" są zmienianie w hull w slocie produkcyjnym.
Ten sam hull nieubezpieczony a wart 100 w momencie straty da mi w portfelu 25 - ubyło 75. Nie ma znaczenia, że komuś musiałem wcześniej dać 100, które zarobiłem na misji - by kupić nowy znów będę musiał zarobić dodatkowe 75, w dowolny sposób.