Eve Online > NoobGarten

Planowanie postaci

<< < (10/14) > >>

Dinozauriusz II Urwiryj:
Czyli we wprawnych rękach może być zabójczy:)
Wychodzi na to, że nie jest to statek do solo, ale taki dywizjon torpedowy (np. 10 szt) może w bitwie sporo namieszać, ewentualnie mała grupa dużych okrętów pozbawionych osłony fryt/desek może paść ofiarą ataku z zaskoczenia taki bomberów. A jeśliby dodać im osłonę assault shipów...

To oczywiście takie moje dywagacje n00b'a, po prostu szukam ścieżki dla siebie:) Zawsze fascynowały mnie starcia okrętów z lotnictwem pokładowym na Pacyfiku w czasie II wojny światowej i tak mi się to właśnie skojarzyło...

SokoleOko:
Bomber jest bardzo specyficznym statkiem, który ma trzy zastosowania:

1) Bomb runy

Używasz praktycznie tylko bomb, które rzuca się falami (fala=7 bomberów) na przeciwnika w 0.0. Dobrze zrobiony bomb run z 3-4 fal potrafi skasować całą flotę przeciwnika.

Pewnią odmianą tego są bombardowania nękające przy użyciu bomb wysysających capa. Mało popularne, ale bardzo skuteczne np. przeciw amarrskim BS-om, które "strzelają capem". Inaczej niż w przypadku bomb runów, tu co kilkanaście sekund przylatuje bomber i wali jedną bombę, która zabiera każdemu shipowi w zasięgu stałą ilość capa.

2) Black Opsy

Jak nazwa wskazuje, to floty składające się z bomberów (dps), reconów (weby, jammy) i przynajmniej 1 BS T2 (black ops) plus scoutów z covert cyno. Taki gang może poruszać się po 0.0 (lub low) dzięki covert portalom i robić hotdropy na tłuste cele.

Brzmi jak fun, w rzeczywistości z punktu widzenia szeregowego bombera oznacza 3 godziny nudy (w tym czasie FC i scouci wychodzą ze skóry, żeby znaleźć cel, a potem do niego dolecieć, bo zasięg portalu jest cholernie mały), po czym pada hasło "Bridge up, right click on BOps and JUMP", cel pada w 30 sekund (tym razem od torped, bomby są zakazane, bo mogą zabić własną flotę) i zwijacie się do domu.

3) Solo PvP

Można polecieć solo bomberem po 0.0 i polować na ratterów. Kluczem do sukcesu jest możliwość latania każdym z czterech SB tak, żeby bić rattera w jego najniższe resy (każdy bomber ma bonus do "rasowego" rodzaju dmg). Znajdujesz gościa robiącego anomalkę, warpisz na nią, podchodzisz go na 35-40 km, walisz bombę, podbijasz bliżej, zakładasz punkt i tłuczesz go torpedami (na overheacie) modląc się, żeby zdechł zanim on Cię załatwi jednym strzałem i/lub zajebią Cię NPC, które oczywiście natychmiast po założeniu punktu zaczynają strzelać do Ciebie. Ze względu na raty, raczej nie zbierzesz lootu z tego gościa.

Bomber jest lata jak cruiser - jest powolny i słabo manewruje. Praktycznie nie ma tanka i spada od wszystkiego na strzał. Dlatego bombery nie służą do walk, tylko do gankowania - jeśli po minucie od początku akcji na gridzie nadal są cele, to znaczy że coś poszło nie tak i trzeba wiać.

Dinozauriusz II Urwiryj:
OK, bo trochę się gubić zaczynam...

Bomby w low-sec'u nie działają a w null-sec'u już tak?

Poza tym - zastosowanie 1) to jest to co chcę robić... tak! :) Zbiorę ekipę stealth bomberów i będziemy kasować wielkie battleshipy... tak za pół roku, jak będę miał skilla ;)

Dux:

--- Cytat: Dinozauriusz II Urwiryj w Stycznia 14, 2013, 12:00:55 ---OK, bo trochę się gubić zaczynam...

Bomby w low-sec'u nie działają a w null-sec'u już tak?
--- Koniec cytatu ---

Tak, w null i tylko w null bomby działają (null to też wormhole)

--- Cytuj ---Poza tym - zastosowanie 1) to jest to co chcę robić... tak! :) Zbiorę ekipę stealth bomberów i będziemy kasować wielkie battleshipy... tak za pół roku, jak będę miał skilla ;)

--- Koniec cytatu ---

W low nie tak łatwo o samotne battleshipy. A jak już są to zazwyczaj na aktywnym tanku z dragami linkami etc. Wtedy będziesz musiał nie dwóch czy trzech kolegów mieć do pomocy.
Albo cały gang z guardianami na plecach. Tu już nawet nie próbuj. Samotne bsy dla bomberów to co do zasady tylko raciarki. A takie to praktycznie tylko w null (pomijam newbie z low dających się ubić i zwykłą fregatą), gdzie po ostatnim paczu z zmiennym agro ratów robi sie to znacznie trudniej niz kiedyś.
IMO jeśli tem bomben to nie alt, to specjalizowanie się pod niego lekko nie ma sensu. Za mało okazji trafisz, by z takiej postaci korzystać. Owszem skile na bombera na mainie są jak najbardziej przydatne. Ale nie robiłbym z tego primary skilowania. Więcej okazji do funu znajdziesz latając "zwykłymi" medium czy small shipami.

Dinozauriusz II Urwiryj:
http://www.youtube.com/watch?v=VhP7ilZyzLQ

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej