Eve Online > Dyskusje ogólne

Limited API vs Full API

<< < (5/8) > >>

Frankie:
Bardzo dużo racji ma VonBeerpuszken w tym co pisze i nadal uważam ze paranoją jest śledzenie gracza po Full Api. Wam się tak naprawdę nudzi dlatego bierzecie api żeby popatrzeć co inni robią. Wszystkie gry internetowe opierają się na zaufaniu i albo się je do ludzi ma albo nie. Żadne api nie pomoże w tym. Przykładów można mnożyć w nieskończoność, ale najłatwiej to przedstawić przykładem:
Przychodzi do was char 100mln SP pure pvp z 2005-6 roku. Siedział sobie w BOBie potem trochę na południu w AAA potem na północy w MM czy czymś takim i pyta się czy może dojść do korpa bo chce sobie trochę spokojniej /agresywniej pograć. 99% corpów w eve go przyjmie i totalnie nie będzie miało znaczenia api (ten 1% to corpy wymagające jezyka jakiegoś w którym ta osoba nie włada lub z całkowicie zamkniętą rekrutacją). Jak char jest wystarczająco stary lub ma wystarczająco dobrą specjalizacji zostanie przyjęty wszędzie (chyba ze z góry jest informacja, że jest szpiegiem).
P.S. Pomijam aspekt gromadzenia takich full api które potem w 80% wypływają i stanowią większe zagrożenie niż pożytek dla korporacji. Ileż to pełnych list full api członków przewija się przez niepowołane ręce. Ile matek/tytków przez to spadło...opowiadać można godzinami.

Nitefish:

--- Cytat: Frankie w Sierpień 10, 2011, 14:43:07 ---Wam się tak naprawdę nudzi dlatego bierzecie api żeby popatrzeć co inni robią. Wszystkie gry internetowe opierają się na zaufaniu i albo się je do ludzi ma albo nie.

--- Koniec cytatu ---

Właśnie o to chodzi, śledzenie ludzi to żałosny manewr. Jeśli bierzesz wszystko jak leci do korpa to znaczy, że zależy Ci tylko na pustych liczbach. Poza tym z góry zakładasz, że część z nich to oszuści itp. Czy to nie bez sensu?

Dobrego szpiega i tak nie wyśledzi się w tak marny sposób jak przejrzenie full api.

Goomich:

--- Cytat: Frankie w Sierpień 10, 2011, 14:43:07 ---Wszystkie gry internetowe opierają się na zaufaniu i albo się je do ludzi ma albo nie.
--- Koniec cytatu ---

Po trzech latach w Eve masz jeszcze zaufanie do ludzi?

Frankie:

--- Cytat: Mona X w Sierpień 10, 2011, 15:08:50 ---Po trzech latach w Eve masz jeszcze zaufanie do ludzi?

--- Koniec cytatu ---
Z każdym rokiem większe... bo nie zmarnowałem tych kilku lat i starałem się spotykać ludzi którym mogę ufać i którzy ufają mi. Jeśli Ty masz odwrotnie to szczerze Ci współczuje bo miałeś pecha. Ogólnie przez jakieś 10 lat grania w online gry 3 razy przejechałem się na zaufaniu do ludzi. Czy to dużo, raczej nie i nadal wychodzę z założenia, że należy zakładać pozytywnie niż negatywnie. Ja nigdy nikomu niczego nie zazdrościłem i nie chciałem nikomu zrobić czegoś "złego" to dlaczego mam zakładać, że inni będą chcieli wykręcić mi numer. Fakt trudno wypracować sobie u mnie zaufanie, ale jeśli się już je ma to nie zmienia się ono jak chorągiewka.
Sednem problemu o którym rozmawiamy jest właśnie zaufanie. Wy wychodzicie z założenia, że wszyscy są źli więc trzeba wszystkich szpiegować. To powoduje, że atmosfera w corpie się psuje nikt nikomu nie ufa i w konsekwencji w ludziach wygrywają te "złe" instynkty i ktoś prędzej czy później wykręca Ci numer. Konkludując sami sobie prowokujecie sytuacje, że zostajecie przez kogoś oszukani waszym dążeniem do eliminacji takich zagrożeń. Wiele lat temu jeszcze w zupełnie innej grze miałem podobne podejście (rozbudowany wywiad itp) i właśnie tam najbardziej nadszarpnięte zostało moje zachowanie do ludzi. To paniczny strach i obawy przed tym, że coś może się stać powodują, że się to dzieje.

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Mona X w Sierpień 10, 2011, 15:08:50 ---Po trzech latach w Eve masz jeszcze zaufanie do ludzi?

--- Koniec cytatu ---
Nie przesadzaj, gruba większośc jest uczciwa, czy to w EVE czy RL, tyko nie są tak widoczni jak ci mniej uczciwi. O uczciwym obywatelu sie nie gada bo nie ma o czym, gada sie o złodziejach i mordercach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej