Eve Online > Dyskusje ogólne

Devblog "Monetizing 3rd Party Apps"

<< < (3/7) > >>

Goomich:
Marudzisz albo nie doczytałeś.

--- Cytat: Xarthias w Czerwiec 16, 2011, 07:51:53 ---A jeśli chodzi o dotacje, to taka śmieszna sprawa. Jeśli dodasz przycisk pt. "podoba Ci się mój app, odpal pięć baksów" to będziesz musiał bulić za licencję komercyjną. Jeśli dodasz przycisk "podoba Ci się to co robię, odpal 5 baksów" to wystarczy Ci non-commercial... Z tego co wiem, w devteamie największa pyskówka była o to, i nie zdziwiłbym się, gdyby z tego totalnie zrezygnowali, bo stwarza pole do migania się i nadużyć.
A poza tym "nothing is set in stone" :P

--- Koniec cytatu ---

I o to jest właśnie największa pyskówka na wszystkich forach.

HammerSnake:
pomysł z weryfikacją i plakietką ccp verified jest trochę na siłe, ale dlaczego to nie może być 1 dolar jak to kiedyś było stosowane przy trialach w mmo.
Tak poza tym zamiast zaciągnąć nowych ludzi do supportu to teraz będzie sztab ludzi buszował po necie przeglądając strony, sklepy próbując wyrwać nowe dolce?

Xarthias:
Dark, tylko trollujesz, czy nie czytasz dokładnie tego co napisałem? :P
Zacznę od końca, czyli appstore - niby jest, ale tylko dlatego, że ccp (jeszcze) nie wystąpiło o jego usunięcie, do czego mają prawo, bo aplikacja wykorzystuje w sposób komercyjnych ich znaki towarowe. Z tego co wiem, apple pytało się ccp, czy takie aplikacje usuwać, a ccp warunkowo zezwoliło na ich istnienie. Teraz się to zalegalizuje, bo twórca aplikacji kupi licencję od ccp i będzie jak w każdym innym biznesie. Teraz rozumiesz o co chodzi? :P

Po drugie, strony które wymieniłeś kwalifikują się pod licencję komercyjną z powodu złego zdefiniowania przycisku "donate". O tym też napisałem chyba wyraźnie, ale pewnie nie doczytałeś...
I jak napisałem, o te dotacje jest pyskówka na forach, w CSM i w samym devteamie, więc na pewno przepisy zostaną sprecyzowane. Czy na korzyść twórców czy na korzyść ccp tego nie podejmuję się zgadywać, ale osobiście stawiałbym na zwolnienie dotacji z komercyjnych licencji.

@Hammer - a po co? Aplikacja/strona, żeby zaistnieć, musi zostać gdzieś ogłoszona - po fansitach, forach czy na samej eveo. A niezweryfikowane appy gracze sami zgłaszają do ccp bo się boją phishingu etc.

sc0rp:

--- Cytat: Xarthias w Czerwiec 16, 2011, 10:52:31 ---Dark, tylko trollujesz, czy nie czytasz dokładnie tego co napisałem? :P

--- Koniec cytatu ---
Dla mnie zrodlem informacji jest devblog a nie Twoja wolna interpretacja.

--- Cytuj ---Po drugie, strony które wymieniłeś kwalifikują się pod licencję komercyjną z powodu złego zdefiniowania przycisku "donate". O tym też napisałem chyba wyraźnie, ale pewnie nie doczytałeś...
I jak napisałem, o te dotacje jest pyskówka na forach, w CSM i w samym devteamie, więc na pewno przepisy zostaną sprecyzowane. Czy na korzyść twórców czy na korzyść ccp tego nie podejmuję się zgadywać, ale osobiście stawiałbym na zwolnienie dotacji z komercyjnych licencji.

--- Koniec cytatu ---

Sam pomysl imo ma sens, np. jesli napisalbym eft na appstore i chargowalbym tradycyjne 0,79e to jasne, ze warto by sie z tym podzielic z ccp. Problem w tym iz wykonanie tego pomyslu  bije po glowie autorow takich appow jak eve-kill, eft, eve mon, eve hq, eve-market, autorskich appow wspomagajacych produkcje i pewnie wielu wielu innych z ktorych nie korzystam/nie slyszalem, a takze popularnych serwisow internetowych jak kugu, fhc, en24, tonhammer czy takze innych ktore racza wspomniec o eve. Dodajmy do tego:
- merc corpy ktore charguja iski za zlecenia
- uslugi chribby np. w transferze sc/tytkow
- uslugi zakladania corpow w celu postawienia posow w hi secu
- uslugi instalacji klonow (tak wiem jest korp ktory robi to za free, ale tez sa korpy ktore robia to za iski)
etc.

Po za tym afaik na chwile obecna ccp powinno miec na tapecie wazniejsze zadania jak np. stabilnosc pracy serwerow gier za ktore sie placi niz wyciaganie kolejnej kasy od graczy ktorzy pracuja jako wolontariusze na sukces eve.

Xarthias:
Ależ ja nie napisałem nic, czego by nie było w devblogu (polecam szczególnie zielone dopiski), nawet cytaty Ci dałem. Gdzie tam moja interpretacja? Jedyne czego nie ma w blogu, to informacja o awanturze w devteamie :P

Aha, disclaimer. :P Nie mam żadnych powiązań z CCP, znam tam kilka osób i czasem sobie plotkujemy. Nic więcej z tego tytułu nie mam, czasem udaje się co najwyżej załatwić coś dla Was, niewdzięczników, ale to też raczej przez kanał oficjalny do kontaktu z fansitami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej