Eve Online > NoobGarten

Władza i polityka w EVE

(1/3) > >>

Zgudi:
Stworzyłem ten wątek, gdyż bardzo interesują mnie systemy władzy i zależności politycznych w EVE. Oczywiście to nie CCP go stworzyło, ale sami gracze. Interesuje mnie to, gdyż słyszałem, że jedne aliasy mają monarchię, inne demokrację, a jeszcze inne dyktaturę i tp.

Goomich:
Z ta monarchia to pojechales.

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk

Doom:
Zgodnie z mechaniką gry
W korpie CEO ma władzę absolutną i tylko on mianuje dyrektorów. Dyrektorzy nawet z maksem uprawnień wciąż są ograniczeni i nie maja władzy równej ceo (rożnic jest niewiele ale są znaczące). W przypadku w ktorym ceo ma zostac usunięty dyrektorzy muszą zrobić bunt na pokładzie i odsunąć ceo od włdzy głosowaniem

Z poziomu ally CEO aljancu jest ceo korpa exec'a (executive), a dyrektorzy w tym korpie są dyrami aliancowymi.

Cała reszta to juz podejście graczy, które i tak może okazać się nic nie warte jeśli ceo ally dostanie emo rage czy co innego mu odwali to powstrzymanie go przed czym kolwiek ie bedzie możliwe

CMHQ_Widget:

--- Cytat: Doom w Maj 15, 2011, 14:00:10 ---Zgodnie z mechaniką gry
W korpie CEO ma władzę absolutną i tylko on mianuje dyrektorów. Dyrektorzy nawet z maksem uprawnień wciąż są ograniczeni i nie maja władzy równej ceo (rożnic jest niewiele ale są znaczące). W przypadku w ktorym ceo ma zostac usunięty dyrektorzy muszą zrobić bunt na pokładzie i odsunąć ceo od włdzy głosowaniem

--- Koniec cytatu ---

To nie jest do końca tak. Władzę absolutną ma posiadacz większości akcji w korpie. O ile nie zostały nikomu wydane w istocie władzę ma nadal CEO. Akcjonariusze mogą nawet odwołać CEO i wstawić nowego. Znany jest nawet przykład z polskiego korpa, gdzie w ten sposób CEO zostało zabrane rządzącemu bo founderowi-właścicielowi wszystkich akcji nie podobało się, że usunął mu kolegę ;].

Goomich:

--- Cytat: CMHQ_Widget w Maj 15, 2011, 14:14:05 ---To nie jest do końca tak. Władzę absolutną ma posiadacz większości akcji w korpie.

--- Koniec cytatu ---

Nie trzeba mieć większości, mając nawet jedną akcję możesz przeprowadzić udane głosowanie. Wynik oblicza się od akcji, które wzięły udział, a nie od wszystkich.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej