Śmietnisko > Off Topic

Cukier na allegro

<< < (6/7) > >>

Dormio:

--- Cytat: Kara Mon w Kwiecień 04, 2011, 19:37:30 ---Sokole ty patrzysz z perspektywy 1 osoby na koszt cukru a policz to dla przykladu przez 5 bo tak dla przykladu wyglada w mojej okolicy mniej wiecej srednia osob w jednym budynku i juz nie dostajesz 9 zlotych tylko 45, a za 45 zlotych to juz mozna kupic nawet 2 flaszki i zapojke  :D

--- Koniec cytatu ---
Ale macie wciąg na ten cukier. Ja co 2-3 miesiące kupuję 1-2kg cukru (w okresie letnim około 1kg więcej zużywam). Mam 2 małych dzieci i wydawałoby się, że tego cukru to mi powinno iść nie wiadomo ile, a prawda jest taka, że ostatnio jak kupowałem zgrzewkę (8kg) to mi wystarczyła na rok czasu.

W domu słodzę i herbatę, kawę, kompot, ciasta, desery (zauważyliście, że kisiel w większości sprzedawany jest bez cukru). Oczywiście standardowa szklanka/kubek herbaty to 2 łyżeczki.

Dla tych zużywających więcej jak 2kg cukru miesięcznie drobna rada - bierzcie mniejsze łyżeczki. To sposób na oszukanie nie tylko kubków smakowych  :P

PS
A flaszkę da się zrobić na wszystkim co ma w sobie dowolne cukry (np. marchew, ryż, kukurydza, borówki), ale i nawet na mące (akwaryści znają sposób na domową produkcję CO2 z mąki pszennej), bo to przecież skrobia czyli też cukier (nie mylić z sacharozą potocznie zwaną i sprzedawaną jako cukier).

SokoleOko:

--- Cytat: Starakopara w Kwiecień 04, 2011, 22:31:19 ---@ Ireul

próbowałem kiedyś wogóle nie słodzić, to był pierwszy i ostatni raz...
Jak można pić to gorzkie paskudztwo??  :P

--- Koniec cytatu ---

Herbatę słodzę od zawsze, ale jestem w stanie z przyjemnością wypić herbatę bez cukru ale z dobrej wody.

Niestety, w bloku nie ma na to szans - wodociąg dostarcza doskonałą wodę, która jednak po przejściu przez kilkanaście kilometrów starych rur jest po prostu ohydna. Fitr przelewowy nie pomaga. Być może w tym roku sprawię sobie filtr odwróconej osmozy.

Taszczenie "oligocenki" to bzdura - przynajmniej w Warszawie.

Mam porównanie z wodą ze studni głębinowej z domu na obrzeżach miasta - dzień do nocy. Ale dla mnie to niestety, luksus nieosiągalny.

CATfrcomCheshire:

--- Cytat: SokoleOko w Kwiecień 05, 2011, 11:05:17 ---Taszczenie "oligocenki" to bzdura - przynajmniej w Warszawie.

--- Koniec cytatu ---

Picie slodzonej herbaty na niesmacznej wodzie to bzdura. Juz wolalbym taszczyc oligocenke, i jak mieszkalem w Srd to to robilem, teraz na szczescie mam studzienna, i wspominam tamte czasy z nostalgia. Ale nigdy bym sie nie zgodzil na psucie dobrej herbaty sacharoza, zeby nie czuc smaku wody - porazka, juz lepiej kupuj sobie wode w butelkach, zaplacisz ze zlotowke za litr

SokoleOko:
Herbata z wody mineralnej? :D To jeszcze gorsze niż z kranówy.

CATfrcomCheshire:
niekoniecznie z mineralnej. Mozna w supermarketach kupic zwykla wode, tzw z angielska still, albo zrodlana. Jest nawet w baniakach takich jak do biur

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej