Śmietnisko > Off Topic

Projekt LAMB@SETI

<< < (2/4) > >>

Ezachiel:
Nikt do końca nie wie, równie dobrze mogą liczyć algorytmy do łamania szyfrów jak i do czytania bezpiecznej poczty czy baz danych.
To się nazywa przetwarzanie rozproszone, i było dość popularne parę lat temu jako pomysł wykonywania dużych prac obliczeniowych. Zdaje się ze obumarło jako doktryna wraz z wprowadzeniem odpowiednich rozwiązań HARD-ware ale dawno nie jestem w temacie... traktuję to jak scam, just for any case.

Doom:
C0ven pewnie robi kolejny krok w strone metagamingu i w ten sposób lamie hasła do wrogich kont z tytanami, żeby je w odpowiedniej chwili zalogowac i zestrzelić :P

silvia:
Albo ci keyloggera wpuszcza lub inny syf ;d

Khobba:

--- Cytat: Edmund w Styczeń 21, 2011, 16:31:40 ---Nikt do końca nie wie, równie dobrze mogą liczyć algorytmy do łamania szyfrów jak i do czytania bezpiecznej poczty czy baz danych.
To się nazywa przetwarzanie rozproszone, i było dość popularne parę lat temu jako pomysł wykonywania dużych prac obliczeniowych. Zdaje się ze obumarło jako doktryna wraz z wprowadzeniem odpowiednich rozwiązań HARD-ware ale dawno nie jestem w temacie... traktuję to jak scam, just for any case.

--- Koniec cytatu ---
Nie wiem, jak w innych projektach, tylko w seti@home brałem czynny udział. Tutaj chodzi o analizę promieniowania EM (fal radiowych ;) ) zbieranego przez teleskop w Arecibo. Każdy klient dostaje od serwera pewien wycinek czasowy zebranych logów (z jakiegoś kawałka nieba, w określonym przedziale częstotliwości), a następnie liczy FFT (oraz parę innych transformat) i szuka nielosowych sekwencji w poszukiwaniu źródeł sygnałów nadawanych przez obce sygnalizacje. IIRC, wprawdzie kosmitów jeszcze nie złapali, ale parę pulsarów już tak.

Co do hw - już od conajmniej roku, klient BOINC obsługuje obliczenia przy pomocy GPU.
A, przy okazji - seti@home to projekt uniwersytetu w Berkeley, więc na tyle, ile mamy zaufania do instytucji akademickich, możemy im wierzyć, że nie łamiemy niczyjej poczty. Klient też jest open source.

edit: a co się stało z teamem EVE-CENTRALA.PL? http://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=138863

Ezachiel:
Generalnie mam ogromne zaufanie do rozwiązań akademickich, jednak nie wierzę w stabilność zabezpieczeń po ich stronie, no i nie dysponuje wiedzą dzięki której mogę sprawdzić co faktycznie jest liczone. Dlatego właśnie zrezygnowałem z dobrowolnego udziału w tym programie, bo nie mam tej pewności że ktoś trzeci nie korzysta z dobrej woli ludzi na całym świecie do swoich celów. . .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej