Śmietnisko > Off Topic
Co z tymi okienkami...?
Grevinsky:
Ostatnio oglądając grafikę ze statkiem kosmicznym zacząłem się zastanawiać co to za mania "srania" oknami po całym obiekcie. Przecież to mało praktyczne. Rozumiem że obecnie dla nas takie okno to coś fantastycznego na takim statku, bo mogli byśmy oglądać widoki z własnej kabiny jakich nigdy nie widzieliśmy. Jednak statki w filmach sf zazwyczaj są czymś normalnym starym i latającym od zawsze po kosmosie. Ludzie pewnie widząc od pokoleń "czarne z niebiesko białymi plamami" woleli by zamiast tych okien np ścianę led - tudzież inny bajer wynaleziony w czasach kiedy latanie po kosmosie to normalka, z fajnymi widokami animacjami cokolwiek a nie ciągle to "czarne".
Przywiązanie ludzi do okien ma kolejna wadę taki statek w kosmosie wygląda jak choinka, co za nonsens, powinien być maksymalnie zamaskowany bo nie ma zbyt wiele opcji do ukrycia się. Itd. itp...
Uważam że przez tyle lat robienia grafik kręcenia filmów i animacji ludzie powinni wymyślić wreszcie inny model statku kosmicznego.
Striker:
http://www.youtube.com/watch?v=hJLBVyz4GBs
So true ;)
Gregorius:
Problem czysto estetyczny. Ja generalnie lubię jak mi wsio błyska, świeci i ogólnie choinka.
Gra/film z czarnymi bryłami jakoś mało przyciągałby moją uwagę. Zastąpienie okien jakimiś innymi bajerami - okej nawet ciekawa koncepcja, ale znów, tak jak piszesz - przyzwyczajenie do okien jest zbyt silne :D
Doom:
Na minus dla okien jest wszystko:
- osłabienie struktury statku
- kłopot z maskowaniem (chociaż przy odległosciach w kosmosie to te swiatełka nie mają chyba znaczenia
- psychika ludzka - to sie tak fajnie wydaje mić kosmos za oknem, a chwile później idzie lek przed pustka itp przeciez nawet u nas w układzie słonecznym jak taki ship nie bylby obok którejsc planety to wokoło miałby jedynie czerń
Raan Kern:
Gwiazdy na tle czerni kosmosu są ładne.
Tak jak morze. Ładne ale nudne, więc po co wszystko co pływa ma nadal okna? (pomijam podwodniaki)
Okna powinny być, a na jednostkach bojowych można zawsze zgasić swiatło :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej