Eve Online > NoobGarten
Skanowanie problem
Jonas:
@HammerSnake: ale ja coverta traktuję jako dedykowany statek do skanowania bojowego we flocie/gangu, i bonusy, które daje są bardzo przydatne jeżeli chce jednym skanem znaleźć uciekające po ssach statki. To że rapierem można bez bonusów wyskanować kerbira afkującego na ssie to żadna nowość (każdym statkiem, który zafituje probe launchera można), ale brak bonusów i powolność deklasuje go jako probera flotowego. Stąd też moje stwierdzenie, że jest to jedyny skill który WARTO zrobić na V, a nie że jest to konieczność.
Osobom z doświadczeniem łatwo pisać, że szybciutko znajdujecie gościa na directionalu, potem probki na małym zasięgu i pac, mamy gościa. Prowadzę w UA szkolenie ze skanowaniania i widzę jak "łatwo" idzie to kadetom. A nauczenie się skanowania kierunkowym i połączenie tego z probami to nie temat na jeden wieczór. Szczególnie, że takie skanowanie trzeba robić w 1-2 minuty max (a to pod warunkiem, że cel przyśnie, nie zauważy hosta na localu, albo afkuje, inaczej z ssa kilka razy odwarpuje nim go znajdziesz), a nie 15.
Szczerbaty:
Z racji tego, że wczoraj rozpocząłem tutorial ze skanowania, to pozwolę się podłączyć pod temat. Pewnie część odpowiedzi uzyskam w dalszej części szkolenia, które będę kończył dzisiaj wieczorem, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie.
-na ukrytych paskach są lepsze rudy. Czy to oznacza, że jest większa szansa na lepszą rudę, niż na odkrytych, czy też oznacza, że można np. w 0.5 dostać skałki obecne normalnie w low-sec? czy są one o tyle lepsze, że warto poświęcić parę minut na znalezienie ich, nie wspominając o czasie skillowania?
-czy można ułożyć sondy w piramidkę i przesuwać je razem, czy też muszę za każdym razem robić to ręcznie dla każdej osobno?
-rozumiem, że będąc na ukrytym pasku ktoś może tam trafić szukając mojego statku. Czy w takim razie łatwiej wykryć jakiś statek będący w pobliżu takiego paska i warpować się do niego "na ślepo"?
-czy można wyskanować puszki z rudą, czy są one za małe?
-gdzieś czytałem o możliwości wyskanowania (zdaje się, że z poziomu skanera na statku, nie probe'ów) czy zbliżają się do nas jakieś raty albo piraci. Jak to ma wyglądać i po czym poznam, że lecą w moim kierunku?
HammerSnake:
--- Cytuj ----czy można ułożyć sondy w piramidkę i przesuwać je razem, czy też muszę za każdym razem robić to ręcznie dla każdej osobno?
--- Koniec cytatu ---
Naciskasz klawisz shift i chwytając jedną przeciągasz wszystkie pozostałe.
Ranshe:
--- Cytat: Szczerbaty w Maj 08, 2011, 15:23:12 ---oznacza, że można np. w 0.5 dostać skałki obecne normalnie w low-sec?
--- Koniec cytatu ---
This.
--- Cytuj ----czy można ułożyć sondy w piramidkę i przesuwać je razem, czy też muszę za każdym razem robić to ręcznie dla każdej osobno?
--- Koniec cytatu ---
Z shiftem, tak samo z shiftem możesz zasięg zmieniać wszystkim. I układasz 5 sond w plusik, nie w piramidkę (chociaż są różne "szkoły"). :)
Reszta pytań - Unseen Academy -----> http://www.unseen.pl ;)
Doom:
--- Cytuj ----na ukrytych paskach są lepsze rudy. Czy to oznacza, że jest większa szansa na lepszą rudę, niż na odkrytych, czy też oznacza, że można np. w 0.5 dostać skałki obecne normalnie w low-sec? czy są one o tyle lepsze, że warto poświęcić parę minut na znalezienie ich, nie wspominając o czasie skillowania?
--- Koniec cytatu ---
Rudy kopalne masz pogrupowane w dwa sposoby:
pierwszy - rasowy który ustala że np kernit u caldari jest comon i można go spotkać na tony już w 0.8, a np w galentowie jest to rare i tylko low / null sie go znajdzie (chociaz nie chce mi sie zgladac do halady czy jest to aż tak skrajne
drugi to wlasnie przypisane okreslonych ród do określonych ss - na grawi saitach możesz znaleźć rudę którą w tym rejonie normalnie spotkasz na regularnych paskach do dwóch oczek ss niżej czyli w 0.5 znajdziesz rude z 0.3
--- Cytuj ----czy można wyskanować puszki z rudą, czy są one za małe?
--- Koniec cytatu ---
Skaner kierunkowy je łapie, ale sondami ich nie namierzysz tak żeby warponąć
--- Cytuj ----gdzieś czytałem o możliwości wyskanowania (zdaje się, że z poziomu skanera na statku, nie probe'ów) czy zbliżają się do nas jakieś raty albo piraci. Jak to ma wyglądać i po czym poznam, że lecą w moim kierunku?
--- Koniec cytatu ---
NPC tak nie namierzysz, porostu w jednej chwili czyst w drugiej spadną ci na dupe. Przed graczami możesz bronić się skanerem kierunkowym. Poznasz że moga być zainteresowani "twoim" paskiem lub wrecz toba po tym ze na skanerach możesz wychwycić combat / zwykle proby - combatami czasem trudno wyskanowac cel na takim saicie, ale wtedy zwykle pirat wyciaga zwykle proby i namierza sam sait a potem spada Ci na łeb. To bardzo ogólnie, barziej szczegółowo to pewnie małą książke można napisać, no i jak już Cie gonili do UA to tam też jest szansa że sie dowiesz tego i owego
Nawigacja
Idź do wersji pełnej