Eve Online > PVE
[pve] Noctis
Doom:
W takim wypadku piloci noctisów powinni pogadać ze scoutami o reimburście
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 28, 2011, 16:43:48 ---ECM jest zero-jedynkowy, działo nie.
--- Koniec cytatu ---
Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Nie chodzi o to czy zerojedynkowo działa zadają dmg tylko o wrecki które już zerojedynkowe są, a podnoszą ŚREDNIĄ. W przypadku dział zgrupowanych tych wrecków masz ewidentnie mniej bo masz mniej prób kiedy wreck może paść. Na chłopski rozum powinno być porównywalnie (wreck dla grupy dział vs wrecki dla wielu dział), ale w przypadku prawdopodobieństwa i chłopski rozum i babska intuicja zawodzą. Wg mnie prawdopodobieństwo dla zgrupowanych dział NIE jest zbalansowane vs prawdopodobieństwo pojedynczego działa.
Przyjmijmy, że prawdopodobieństwo wrecka wynosi 10% (1 strzał na 10), przy niezgrupowanych działach masz w pojedynczej salwie 8 prób ! Przy zgrupowanych masz tylko 1 próbę próbę na salwę (oczywiście jak trafisz to od razu wreck dla 8 jest naliczony) czyli musiałbyś częściej trafiać by wyrównać szanse. Jak widzisz ilość dmg w tym wypadku nie ma znaczenia, bo mówimy o prawdopodobieństwie wrecka, a nie o wartości (wysokości) wrecka dla działek niezgrupowanych vs zgrupowane.
Zapewne na próbie kilku tysięcy strzałów wartość total dmgu jest porównywalna (a może zgrupowane pokazują większą korzyść), ale do celów nie strzela się zazwyczaj kilkoma tysiącami strzałów.
To jak rzut 1 kostką i 8-ma. Nie wiem jak u Ciebie ze szczęściem, ale wg mnie przy 8 kostkach szanse, że wyrzucę co najmniej 1 raz 6 oczek jest większe (a możliwe, że będę miał więcej kostek z 6-ma oczkami). Wielkość kostki (zgrupowane działa to taka większa kostka) nie ma znaczenia względem tego czy wypadnie 1 czy 6 oczek.
--- Cytat: Doom w Marzec 29, 2011, 00:12:59 ---W takim wypadku piloci noctisów powinni pogadać ze scoutami o reimburście
--- Koniec cytatu ---
To chyba nie do końca błąd scoutów...
--- Cytat: Zamyśl w Marzec 28, 2011, 15:43:07 ---Siedzicie sobie na takim Outpost frontier stronghold spokojnie salvagujac, nagle z kloaka wychodzi 30 km od was bomberek...
Puszcza bombke i zanim sie zawiniece dokonczy was torpedami.
Zanim chlopaki robiacy lokacje w tym samym systemie doleca na pomoc noktis jest puffniety i zlootowany... a bomberek odwarpowuje w cloaku i sie smieje :P
--- Koniec cytatu ---
Czyli piloci noctisów popełnili najprostszy z możliwych błędów = skupili się (i pewnie na dokładkę się nie poruszali) co umożliwiło objęcie ich 1 bombką (postawienie kolejnej pewnie nie dałoby efektu, bo zdążyliby uciec).
Edit: Post nr 3000 !
GlassCutter:
Zakładając że w identycznych warunkach, prawdopodobieństwo trafienia wrecka jest identyczne to możemy to sprowadzić do tych waszych kostek, przy czym raz rzucamy 8 niezależnymi kostkami, a raz takimi połączonymi, które zawsze upadają na tą samą ściankę.
Mam nadzieję że każdy wie iż wartość oczekiwana liczby oczek dla kostki z 6 ściankami wynosi 3,5. Więc wartość oczekiwana sumy tego co nam wypadnie dla niezależnych kostek wynosi 8 * 3,5 (bo rzucamy 8 razy identycznymi kostkami i każda ma taką samą wartość oczekiwaną), a dla połączonych... 8 * 3,5, bo kostka którą rzucaliśmy ma taką właśnie wartość oczekiwaną, a pozostałe zachowują się identycznie.
Tyle jeśli chodzi o matematykę.
Dormio:
--- Cytat: GlassCutter w Marzec 29, 2011, 10:16:29 ---Tyle jeśli chodzi o matematykę.
--- Koniec cytatu ---
I tyle jeśli chodzi o EVE, bo z analizy logów wynika zupełnie inny obraz...
GlassCutter:
A ile logów analizowałeś? 50? 1000? Kostki zaczynają być zbieżne do tego 3,5 po przynajmniej 100 rzutach, a masz tylko 6 możliwych wartości. Dormio mówimy o DOWOLNIE dużej ilości rzutów/strzałów.
Oczywiście model nie ma zastosowania w przypadku gdy zgrupowane działa zachowują się inaczej niż jedno z odpowiednio przemnożonym dmg modem..
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej