Eve Online > PVE
[pve] Noctis
SokoleOko:
--- Cytat: Dormio w Marzec 28, 2011, 14:54:47 ---Ej no tak. Jeśli serwer liczy dla każdego działa osobno prawdopodobieństwo criticala to masz 8 szans na trafienie criticala w salwie. Jak masz 1 działo (zgrupowane działa) to masz 1 szansę na criticala. Prawdopodobieństwo nie jest większe przy zgrupowanych działach. Różnica nie jest znaczna, ale zawsze. Im więcej masz parametrów wpływających na końcowy wynik tym częściej będziesz miał średnią 3,55, a nie jak przy 1 zgrupowanym 3,45.
--- Koniec cytatu ---
Kurde, zgubiłeś mnie... a może ja Ciebie.
Wyobraź sobie, że są to elektroniczne kostki, które wyświetlają wynik z przedziału 1,000-6,000 z dokładnością do tej tysięcznej. Czyli rzucasz jedną i masz np. 3,567.
I teraz - uważasz, że średnia z sześciu rzutów będzie wyższa niż wynik z jednego rzutu?
Oczywiście - eksperyment trzeba byłoby zrobić np. 100 razy. Czyli 100 rzutów sześciokrotnych vs. 100 rzutów pojedynczych. Albo i tysiąc razy.
Rozsądek podpowiada, że wyniki będą zbliżone. Po prostu nie ma powodu, żeby częstsze rzucanie "powodowało" lepszy wynik.
Asag:
--- Cytat: Dormio w Marzec 28, 2011, 15:27:32 ---Jak Ciebie nudzi dyskusja na forum dyskusyjnym to jej nie czytaj.
--- Koniec cytatu ---
A gdzie napisałem że mnie nudzi? Stwierdziłem jedynie że wasze gdybanie i tak niczego nie udowodni bo zasady rządzące lootem mogą być całkiem inne i tylko programiści to wiedzą.
Ranshe:
--- Cytat: Dormio w Marzec 28, 2011, 15:27:32 ---Przecież tak napisałem, a hp mówi w jakim zakresie tablicy się poruszać. To by idealnie się wpasowywało w role playing (wszystkie moduły uległy zniszczeniu = wrak jest pusty, bo przeciwnik zadał aż tak dużą ilość dmg).
--- Koniec cytatu ---
No nie do końca tak samo - ty uzależniasz to od hp, według mnie to po prostu zwykłe losowanie 1/2 czy tam 1/3 (nie wiem ile, jakaś tam odpowiednio duża próbka danych by wykazała) szansy na to że w ogóle coś wypadnie - głównie dlatego że jest to mniej skomplikowane i mniej zasobożerne niż dorzucanie do tego obliczeń na podstawie overkilla.
Ale nie zaprzeczę, że dorzucenie do tego overkilla ma jakiś sens. :)
--- Cytuj ---Idealny obiekt do tego typu testu to sentry na misji - z rakietowego wypadają zawsze rakiety (4 możliwe warianty lootu), z działowych wypada amo do dział (więcej wariantów, ale wciąż mało). Przy dronkach i działach mam znacznie więcej puszek do zebrania niż przy rakietówkach. Być może to przypadek (tiaa... tu miejsce na Twoją teorię spisku), ale IMHO zbyt często mam z tym przypadkiem do czynienia.
--- Koniec cytatu ---
Równie dobrze może to być wynik właśnie pseudolosowego losowania 1/3 szansy wypadnie coś lub nic, dlatego też pytanie o wielkość próbki, bo na niewielu przypadkach to trochę może zakłócać wyniki :)
A co do dronek, moje i tak latają dość losowo mimo wyraźnych rozkazów latania stadem i skupiania ognia. ;)
Dormio:
--- Cytat: SokoleOko w Marzec 28, 2011, 15:47:28 ---I teraz - uważasz, że średnia z sześciu rzutów będzie wyższa niż wynik z jednego rzutu?
--- Koniec cytatu ---
Tak. Używasz ECMów ? Lepiej używać po 1 module na cel czy więcej jak 1 moduł na cel ?
SokoleOko:
--- Cytat: Dormio w Marzec 28, 2011, 16:21:53 ---Tak. Używasz ECMów ? Lepiej używać po 1 module na cel czy więcej jak 1 moduł na cel ?
--- Koniec cytatu ---
ECM jest zero-jedynkowy, działo nie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej