Eve Online > Patche i dodatki
DevBlog: learning skills are going away
Shiro:
Dorzucę (jeśli można:) swoje 3 grosze, jako świeża postać:
W EVE PvE jest nudne i mało dynamiczne porównując do innych MMO, więc jedyną frajdę, jaką noob na trialu ma, to bawienie się modułami i statkami, testowanie fitów, poznawanie mechaniki.. Przez pierwsze kilka dni musiałem czekać na podstawowe levele learning skilli i byłem zblokowany- niektórych to może zniechęcać. Myślę też, że MMO, które zmniejsza przepaść w pvp pomiędzy początkującym, a starym graczem jest dobrym rozwiązaniem w aspekcie marketingowym i grywalności.
Jako dygresja przykład gry, w którą grałem kilka lat- Lineage 2. Żeby zrobić tam postać do pvp i walczyć w jakimś pvp ally o dominację na serwerze, musisz się gapić na biegające boty 24/7 przez sześć miesięcy, a kolejne pół roku, by wyfarmić dla niej sprzęt- utrzymujesz parę kont online przez wiele miesięcy (nie żartuje). Grając legit potrzeba minimum paru lat. System jest też taki, że gracz o niskim levelu nie trafia nawet gracza end game'owego. Efektem są takie kwiatki, jak frapsy, na których 9-osobowa grupa broni się przez pół godziny przed 200 osobowym blobem. Końcowy efekt jest też taki, że po kilku latach z dwudziestu serwerów zrobiły się dwa, bo nikt w ten szajs w europie i stanach nie chce grać (grają tylko Azjaci, dla których umieranie z wycieńczenia przed kompem to norma w MMO).
Spójrzcie na to tak: gra bardziej przystępna dla noobów to więcej pieniędzy na jej rozwój, lepsze serwery, ładniejsza oprawa itd
PS. Ja tam sie cieszę, bo te zmiany urywają mi miesiąc z półrocznego planu Drake -> Tengu. Jeśli to komuś solą w oku, to trudno ;)
Doom:
--- Cytuj ---Spójrzcie na to tak: gra bardziej przystępna dla noobów to więcej pieniędzy na jej rozwój, lepsze serwery, ładniejsza oprawa itd
--- Koniec cytatu ---
MOŻE gdyby tak było to wściekania się i irytacji byłoby mniej, ale patrząc na zachwanie ccp to ta dodatkowa kasa nie pójdzie w dodatkowe / nowe potężniejsze serwery, ani w programistów od laga, tylko w bandę darmozjadów przerabiających grę na konsolowy/simsowy shit ewentualnie na ten nowy projekt oparty o (n)WoD'a
Ranshe:
--- Cytat: Doom w Listopad 30, 2010, 16:50:21 ---MOŻE gdyby tak było to wściekania się i irytacji byłoby mniej, ale patrząc na zachwanie ccp to ta dodatkowa kasa nie pójdzie w dodatkowe / nowe potężniejsze serwery, ani w programistów od laga, tylko w bandę darmozjadów przerabiających grę na konsolowy/simsowy shit ewentualnie na ten nowy projekt oparty o (n)WoD'a
--- Koniec cytatu ---
Nie marudź, dzisiaj nawet dodatek (no, 1/3 dodatku, whatever) wypuścili z jedynie 30 minutowym opóźnieniem, jak widać idzie ku lepszemu ;)
Doom:
Dla ciebie :P
Mi podczas pachowania wsio sie ******* właśnie kończę zasysać nowego klienta
HammerSnake:
hehe :D
Wiedziałem żeby nie zasysać tego fixa :P
--- Cytuj ---W EVE PvE jest nudne i mało dynamiczne porównując do innych MMO
--- Koniec cytatu ---
W porównaniu do jakiego mmo?
W eve mamy do czynienia z zwyczajnym grindem. Stosowanym w każdej azjatyckiej produkcji (czyli pewnie w 95% powstałych mmo , w tym wspomnianym przez ciebie lineage) oraz w większości europejskich/amerykańskich .
--- Cytuj ---MOŻE gdyby tak było to wściekania się i irytacji byłoby mniej, ale patrząc na zachwanie ccp to ta dodatkowa kasa nie pójdzie w dodatkowe / nowe potężniejsze serwery, ani w programistów od laga, tylko w bandę darmozjadów przerabiających grę na konsolowy/simsowy shit ewentualnie na ten nowy projekt oparty o (n)WoD'a
--- Koniec cytatu ---
Signed.
Pve w tej grze ma dużą szanse na zmianę w momencie wprowadzenia chodzenia na stacjach.Instancje grupowe, misje z ludzikiem strzelającym laserkiem etc. Nie po to pakują ciężkie miliony i sztab ludzi w rozwój ambulation ,żeby zatrzymać się na chodzeniu po stacjach. Na pewno będzie z takiej zmiany zadowolone 90% serwera ,które jeśli wierzyć statystyką gra żeby zarobić na nową raciarke i plexa . Takimi zmianami mogą wyjść z niszy i stanąć do walki z wielkimi tytułami o graczy.
Jakoś muszą się rozwijać i podjęli taką ,a nie inną decyzje.
Osobiście wolałbym eve online 2 w kosmosie. Z lepszą fizyką ,lepszymi misjami w space ,brakiem locala , na pewno z brakiem avatara chodzącego po stacji (jakby nie patrzeć jest to niezłe sito wiekowe )... :P etc etc.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej