Śmietnisko > Off Topic
Fotoblog
Hastrabull:
Dorzucam nowe prawie non stop. Zapraszam :)
Hastrabull:
Pojawiło się kilka nowych postów na blogu, zapraszam :)
Oorock:
Jak już trafiłem na Twojego bloga to wypadało by coś konstruktywnego o zdjęciach napisać.
"Podczas jednego z interesujących wieczorów poza domem udało mi się zrobić taki ładny miły portrecik mojej Królewny :) Tak tak, tam po lewej na dole, to ja. Zastanawiałem się, czy nie wyciąć siebie, w końcu wszystkie chyba poradniki mówią "dobre zdjęcie, to takie, na którym nie widać fotografa...". Jednak po chwili stwierdziłem, że jeśli ktoś uważa, że to złe zdjęcie to ma problem :) Nam się podoba ;)"
I to że Ci sie podoba jest najważniejsze nie musisz się tłumaczyć :)
Co to samego zdjęcia to ja to widzę tak:
- kadr zbyt centralny
- po prawej ściana na której nic się nie dzieje, chyba pionowy układ byłby tu rozsądniejszy
- sam portret robi wrażenie mocno pozowanego a nic wyjątkowego się z tym nie wiąże, myślę iż swojej Królewnie zrobisz jeszcze 1000-ce takich zdjęć :)
- taki mały tip, zdejmij lampę z aparatu ustaw gdzieś indziej, duży kawałek białego brystolu jako blenda i kombinuj aż Królewna będzie miała dość ;)
"Tutaj wyraźnie widać eksperymenty ze zbyt wysokim ISO, jednak fakt nie użycia lampy błyskowej, a jedynie skorzystania ze światła zastanego dał naprawdę interesujący efekt."
Tego zdjęcia nie rozumiem i nie chodzi o ISO, po prostu nie wiem czemu chciałeś się nim podzielić i na prawdę nie wiem o jakim efekcie piszesz.
"Tutaj natomiast (poza efektem miodówki :) ) bardzo ładne zdjęcie doświetlone lampą błyskową ustawioną pionową z wysuniętym dyfuzorem."
To mi się podoba najbardziej i wydaje mi się najpoprawniejsze :)
Wiem że łatwo się krytykuje zdjęcia więc jak bardzo będziesz chciał się zemścić to pokaże coś swojego ;P
Hastrabull:
Dawaj :)
Te zdjęcia moja dziewczyna wybrała i dała zezwolenie na ich umieszczenie, więc komentarz musiałem dopasować do tych zdjęć :)
Moim zdaniem inne z tej kolekcji są o wiele ciekawsze, np jest jedno o BARDZO małej głębi ostrości (f1.8 przy odległości około 60cm) gdzie ostrość ustawiona jest idealnie na oczy, no ale stwierdzono, że 'tutaj brzydko wyszłam, nie wstawisz tego zdjęcia'... no i co ja mam do gadania? :)
-- edit --
oczywiscie dzięki za cenne uwagi :) za amator jestem, zeby sie mscic :) Za mało wiem, zeby sie madrzyc.
Oorock:
Jak trafie z roboty do domku to postaram się coś wstawić..
Co do wybierania zdjęć przez kobietę to ja to dobrze rozumiem, a ostatnio przeczytałem:
"Człowiek, który ustępuje kiedy nie ma racji - to mędrzec.
Człowiek, który ustępuje kiedy ma rację - musi być żonaty..."
Wielu ciekawych kadrów życzę :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej