Eve Online > Dyskusje ogólne
Boty
sc0rp:
--- Cytat: Trefnis w Październik 13, 2010, 11:01:25 ---a nie mozna zrobic tak ze podejzanym wyskakuje okienko takie jak przy rejestracjach na forum z kretynskim napisem do przepisania ?
ma taki delikwent 10 minut na wklepanie i jesli nie wklepie to logout (zakladajac ze dalej wykonuje czynnosci jakie wykonywal przed okienkiem
zeby nie wywalalo ludzi na afk czy autopilocie)
jak ktos przez 10 minut dalej aktywnie kopie a nie ma czasu wklepac tego napisu to chyba cos nie tak, a 10 min konieczne bo czasem faktycznie jest
misja czy pvp i nie mozna przerwac odrazu
i jeszcze zeby nie bylo zbyt wkurzajace to nie czesciej niz raz na 1h
--- Koniec cytatu ---
1. Tia robie sobie anomalke/plexa na kilku kontach, wyskakuje okienko, wskakuje neut do systemu a ja zamiast uciekac na posa mam wpisywac napis - LOL no chyba sobie jaja robisz
2. Kolejna sytuacja polecialem sobie np. na posa, ss'a, whatever i afkuje przez kilka godzin, bo robie cos innego a nie chce mi sie wylogowywac - i co mam dostac bana za uzywanie bota? Bo jak sadze nie masz zamiaru rozrozniac co ktory gracz robi i na podstawie tego co robi wysylac mu obrazek, jesli jednak sie myle i chcesz to rozrozniac patrz punkt 5.
3. raz na godzine mam weryfikowac ze nie jestem botem? Dziekuje poszukam innej gdy gdzie wydawca nie wymaga ode mnie okreslonego zachowania raz na godzine. nie po to place aby ktokolwiek przeszkadzal mi w rozrywce glupimi popupami.
4. w prime time jest ponad 50k osob zalogowanych, godzina ma 3600 sekund wiec z tego wynika, ze w ccp musiala by byc maszyna ktora by musiala obslugiwac ok. 28 requestow na sekunde (1 z wyslaniem obrazka, 1 z porownaniem czy gracz dobrze wpisal). Nie jest to duzo, jednak jest to jakis koszt ktory jak sadze bedzie doliczony do abonamentu. Ponadto nalezy dodac ze nie kazdy z 50k osob wpisze poprawnie wiec praktycznie tych requestow moze byc wiecej, szczegolnie jesli gracze zmowia sie np. na screap-challange ze beda wpisywali bledne napisy aby udowodnic ze to jest FAIL zabezpieczenie
5. Rozwiazanie technologiczne (infrastruktura i soft) do analizy zachowania graczy przy tej ilosci zalogowanych osob w prime time, ciezko mi sobie wyobrazic aby zamknelo sie w takim budzecie aby nie mialo to wplywu na cene produktu.
Zejdz chlopie na ziemie, bo ani infrastruktura it, ani soft, ani administratorzy na moja wiedze nie wyskakuja Eyjafjallajokull, wiec bez ogromnych nakladow finansowych i bez zirytowania graczy tego nie da sie zrobic.
Chupacabra:
--- Cytat: SokoleOko w Październik 12, 2010, 23:59:45 ---Chupa, czytaj ze zrozumieniem - makro w Eve to nie wallhack w FPS-ie, wręcz przeciwnie: makro niczego na ekranie nie zmienia, tylko analizuje co jest na ekranie. Analiza screenshotów nic nie da.
--- Koniec cytatu ---
Sokole uwierz mi, że da. Przynajmniej w przypadku, tego który pewnie jest najpopularniejszy z racji dostępności. Widziałem tylko bota kopiącego. Ekran każdego botera korzystającego z tego wynalazku jest identyczny. Ten sam schemat kolorów, to samo overview, te same zakładki w nim, nie pamiętam tylko czy boookmarki miały takie same nazwy. Na pewno ten sam układ okien, i w dodatku bardzo charakterystyczny, oczywiście gra korzysta wtedy z trybu niepełnoekranowego w określonej rozdzielczości. Jednym słowem boty to klony, nie sądzę żeby któryś z uczciwych graczy miał aż takiego pecha żeby udało mu się ustawić wszystko tak jak bot co do piksela :)
co do graczy, wiszących na paskach 23 h to mi się zdarzało kopiąc lód na drugim kompie, zapomnieć o hulku i pójść spać, i wisiał sierota na pasku całą noc, na szczęście to twarda bestia i zawsze był w całości, więc pewnie bym nie kliknął wtedy żadnego ostrzeżenia, choć podejrzewam, że bot by sobie z tym poradził.
Lt Rook:
--- Cytat: Chupacabra w Październik 13, 2010, 12:01:40 ---Ekran każdego botera korzystającego z tego wynalazku jest identyczny. Ten sam schemat kolorów, to samo overview, te same zakładki w nim, nie pamiętam tylko czy boookmarki miały takie same nazwy. Na pewno ten sam układ okien, i w dodatku bardzo charakterystyczny,
--- Koniec cytatu ---
Na tej podstawie niczego nie wychwycisz. EVE jako program NIE WYSYŁA do centrali info o kolorkach, ułożeniu okien, klikaniu myszką, itd, więc niema podstaw do tego aby nawet probować szukać bota.
Każdy bot działa w ten sposób że analizuje to co jest na ekranie , z poziomu API systemowego sterownika obrazu lub SYSTEMU jako takiego a nie programu, i tu są używane algorytmy OCR.
A klikanie po ekranie to najprostsza rzecz w tym wszystkim.
Wam się wydaje że bot jako taki włazi gdzieś w program i w nim grzebie, gdyby tak było to faktycznie, EVE jako program kliencki a nawet logserver, mają zabezpieczenia które w prosty sposób uniemożliwiają manipulowanie programem od środka.
Te boty które symulują zachowanie żywego człowieka, czyli analizują obraz i ruszają wzkaźnikiem myszki po ekranie są bardzo trudno wykrywalne, a w momencie gdy taki bot nie jest 100% schematyczny, nie da się ich wykryć w ogóle.
sc0rp:
--- Cytat: ltrook w Październik 13, 2010, 12:19:36 ---Te boty które symulują zachowanie żywego człowieka, czyli analizują obraz i ruszają wzkaźnikiem myszki po ekranie są bardzo trudno wykrywalne, a w momencie gdy taki bot nie jest 100% schematyczny, nie da się ich wykryć w ogóle.
--- Koniec cytatu ---
Juz za czasow diablo 2 byly takie boty to teraz sa tymbardziej - wiec walka z botami jest z gory skazana na porazke i nawet appy szpiegujace nic nie pomoga, bo juz d2jsp (bot o ktorym wspomnialem wczesniej) mial polimorficzny kod i wlasny jezyk instrukcji
SokoleOko:
Zdaje się, że obaj macie rację i jednocześnie jej nie macie.
Problem polega na tym, że bota sam uczysz klikać na własnym ekranie. Ergo, nie potrzebne są konkretne ustawienia okien, które inaczej sam musiałbyś z palca sobie ustawiać, a pomyłka o pixel kończyła by się błędem w działaniu bota i jakąś wtopą (typu nie ucieknie na widok reda na localu).
Łatwiej jest nauczyć bota klikać na własnych ustawieniach, bo to po prostu zmałpuje twoje ruchy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej