Eve Online > Dyskusje ogólne
Znowu te czołgi... czyli o wyzszości EVE nad Wot i dyskusje poboczne
Nitefish:
Sokół - powiem Ci że mnie też wkurzają jamy podczas samotnych wypraw bo praktycznie uniemożliwiają akcję, z drugiej strony takich shipów można znaleźć więcej np. inne recony, logistyki. Co z tego, że zaatakujesz 2 ziutków będąc pewnym dobrej bitki jak nagle zjawia się logistyk i ich pompuje... tak samo dupa. Tak samo rapiery, stoisz w miejscu i czekasz na śmierć.
To po prostu ludzie nie chcą się klepać solo. Poza tym wiesz, jak ty napadasz na kogoś to najczęściej jesteś pewien wygranej, więc Twoje solo ma dla tego gościa inny wymiar nieco :P
... mały ninja edit - jak lecisz na solo i kolesie nie mają jammera to nagminnie używają dron ecm, nie wiele się to dla mnie różni od falcona w skutkach kiedy jestem sam.
Straszny:
tak - latałem ze smarbombą
czy
tak - wiem że mowie o vagasie?
na vagabondzie nie da sie tak latać, med smartbomba nie rozwiązuje większego problemu , nie zabije szybko med-dronek, nic nie pomoze na Falcona. A traci cenny slot na neuta.
Doom:
To drugie, smarty nie fituję bo nie mam problemu z dronami ecm w mojej okolicy
Dormio:
--- Cytat: Frankie w Wrzesień 15, 2010, 16:03:59 ---To Cię bardzo zmartwie bo widać czas zacząć brać coś na pamięć...
2005-07 Cold War (dodatek) - Dreadnoughts
2005-12 Red Moon Rising - Titans, Carriers
2006-11 Revelations - Battleships Battlecruisers
Jak jasno widać BS/BC wprowadzono prawie 1.5 roku po Dreadach i rok po tytkach i carrierach...tak tak kiedyś carriera trzeba bylo zarąbać cruiserem...
--- Koniec cytatu ---
Kompletnie nie orientujesz się w tym temacie, albo za płytko sięgnąłeś do źródeł:
Exodus
--- Cytuj ---new ships
Destroyers, Battlecruisers, Faction ships and Mining barges!
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Mona X w Wrzesień 15, 2010, 18:32:17 ---To były BC tier 2 (Hurri, Drake, Myrm i Harbi) oraz BSy tier 3 (Rokh, Hyper, Abaddon i Maelstrom). Reszta BCków i BSów była od początku.
--- Koniec cytatu ---
Ja zacząłem grać tuż przed Exodusem, ale od Ed'a, który grał od samego początku wiem, że BSy nie były dostępne graczom od samego początku. Być może były w grze, ale gracz dostał możliwość latania nimi nieco później. Jak napisałem, to informacja z drugiej ręki, więc nie jestem na 100% pewny (są tu jeszcze inne dinozaury by to potwierdzić ?).
Natomiast jak widać wg CCP mylisz się w kwestii BCków.
--- Cytat: Xarthias w Wrzesień 16, 2010, 08:59:08 ---Starych czasów, kiedy dobrze zgrany korp 10-15 osób był w stanie mocno zaszkodzić nawet sporemu aliansowi nie wrócą, to nie ma wątpliwości. Natomiast brak jest teraz niszy dla takich korpów. Miejsca, gdzie można by się pobić w takich niedużych gangach bez groźby tego, że ktoś w pewnym momencie odpali cyno i ściągnie drugiemu na łeb kilka capsów albo supercapsów.
I nie mówię o "sprawiedliwych" walkach, dobieraniu drużyn itp. wg jakiś wymyślonych reguł. Ja chcę miejsca, gdzie będzie można powalczyć jak w syndicate w starych czasach, gdzie zwycięstwo zależało od jakości FC, ogarnięcia graczy czy zaskoczenia przeciwnika.
Miejsca, gdzie mogę zalogować się na 2-3h, polecieć z kumplami i znaleźć bitkę. Wygram, przegram, ale coś się dzieje.
Tylko niestety nie widzę jak by to można było osiągnąć.
Zabronić capsów w low-secu? To przyleci blob 300 haców/bsów i pozamiata.
Bronie antyblobowe? Śmiechu warte, DDD zlikwidowane, a bombery same w blobach latają.
--- Koniec cytatu ---
Oj pomysłów obawiam się, że jest bez liku, żeby daleko nie przebierać - masz problem z capsami zrzucanymi na głowę, a co powiesz o mobilnym cynojammerze (i.e. podobny do HIC'a) ? Obawiam się, że to nie jest wprowadzane dlatego, że po prostu w 99.99% wypadków skończyłoby się tym, że capsy staną się bezużyteczne, ale przy wprowadzeniu odpowiedniego ograniczenia w użyciu...
Co do bloba, to jak dla mnie sprawa jest jeszcze prostsza - wprowadzić ograniczenie co do ilości graczy, którzy mogą jednocześnie namierzać innego gracza w tym samym czasie. Na zasadzie podobnej jak obecny limit ilości obiektów jakie obecnie można mieć jednocześnie namierzone. Tu pole do popisu jest ogromne, a możliwości balansowania prawie nieograniczone - i.e. wprowadzenie skilla zwiększającego personalnie ilość osób dla dowódców (bonus w gangu), po skill indywidualny zmniejszający/zwiększający.
Pewnie znów sytuacja jak z mobilnym cynojammerem - CCP obawia się "popsucia" balansu w grze, na podobnej zasadzie jak obawia się "popsucia" balansu przez wprowadzenie z powrotem zwykłego opóźnienia w aktualizacji locala w null.
Chociaż ja tu ich akurat rozumiem - gdzie wówczas byłoby miejsce na te epickie bitwy na kilkaset osób... chociaż jakby każdy miał limit na sobie do 5-ciu osób, to wciąż gangi/floty miałyby co robić, ale chociaż walka we flocie trwała by nieco dłużej niż te kilkanaście/kilkadziesiąt sekund zanim się puffnie.
Okropniak:
--- Cytat: Dormio w Wrzesień 16, 2010, 10:47:52 ---Co do bloba, to jak dla mnie sprawa jest jeszcze prostsza - wprowadzić ograniczenie co do ilości graczy, którzy mogą jednocześnie namierzać innego gracza w tym samym czasie. Na zasadzie podobnej jak obecny limit ilości obiektów jakie obecnie można mieć jednocześnie namierzone. Tu pole do popisu jest ogromne, a możliwości balansowania prawie nieograniczone - i.e. wprowadzenie skilla zwiększającego personalnie ilość osób dla dowódców (bonus w gangu), po skill indywidualny zmniejszający/zwiększający.
--- Koniec cytatu ---
Jak dla Ciebie pewnie sprawa jest prosta - ale nie zmieniłoby to sytuacji którą masz teraz - czyli laga.
Owszem - stargetować mogłoby Cię powiedzmy 10osób max - ale wtedy jakbyś je przetrwał 10 kolejnych miałbyś na łbie. Przy blobach sięgających set luda - padłbyś tak czy inaczej czy to od bloba czy to od laga.
Tak więc nic by Ci to nie poprawiło - a jedynie zwiększyło rozdrażnienie ludzi dostających primary i nie mogących zalockować przeciwnika - czyli idea walki jako takiej by upadała. Skil zikszające ilość osób w gangu - a co to zmienia jak weszłoby do floty (działajacej pod jednym TS) 8 gangów?
Nie chodzi o to że tylko krytykuję - chcę tylko pokazać że te argumenty/pomysły już dawno były omówione na eve-online, tylko za dużo jest minusów by je wprowadzać.
edit - zmieniłem to ganku na GANGU - bo trochę raziło :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej